У Броварах намагаються провести “деукраїнізацію” назви вулиці

image
5 Липня 2022, 14:12
Поділитися:

5 липня 2022 г. 13:58

У Київській області в Броварській громаді відбувся процес дерусифікації та декомунізації назв вулиць. Однак питання перейменування вулиць викликало неабиякий резонанс, адже одразу після цього з’явилася зворотня ініціатива. Депутат Броварської міської ради ініціював перейменування вулиці, названої на честь українського історика та члена Української Гельсінської групи Михайла Мельника.

Про це, як передає KВ, йдеться в повідомленні на Facebook- сторінці броварського активіста Дмитра Карпія.

Підписуйтесь на “КиївВладу”

“Провладний депутат Броварської міської ради від фракції Європейська Солідарність Бровари, директор або в. о. директора Броварського краєзнавчого музею (без історичної освіти) Ігор Крепак ініціював перейменування вул. Михайла Мельника на вул. Старолісну”, – повідомив Карпій.

Слідкуйте за “КиївВладою” в Телеграм

Вулиця Михайла Мельника отримала свою назву в 2015 році під час процесу декомунізації. Перед цим вона називалася на честь радянського льотчика Коккінакі.

“Михайло Спиридонович Мельник (1944 — 1979) – український історик, поет, член Української Гельсінської групи, автор великої книги з історії України, вилученої КДБ. Жив на Броварщині, у Погребах, де і похований”, – написав Карпій.

За його словами, спроби перейменувати вул. Михайла Мельника — це початок процесу деукраїнізації в Броварській громаді з боку влади. Карпій зазначив, що під час перейменування вулиць у травні-червні цього року не були допущені нові назви на честь місцевих розстріляних комуністами священників, бійця Армії УНР, а також низка давніх історичних назв вулиць.

На думку Карпія, в процесі деукраїнізації ініціатор, ймовірно, вдавався до фальсифікацій – підроблення підписів, несправжні адреси в документі тощо. Наразі активісти подали відповідні заяви до Броварського райуправління поліції та Теруправління ДБР у Києві.

Водночас, як повідомив Дмитро Карпій, на вулиці Михайла Мельника з’явилась ініціатива проти процесу перейменування. Місцеві жителі подали відповідне колективне звернення.

Згідно повідомлення, засідання “топонімічної” комісії, під час якого анонсований розгляд пропозиції з перейменування вул. Михайла Мельника відбудеться 6 липня у Броварській міській раді (вул. Героїв України, 2-ий пов., мала зала).

Нагадаємо, 6 травня на сесії Броварської міської ради депутати підтримали рішення про перейменування вулиць та провулків міста Бровари. Нові назви отримали 34 міських вулиці та провулка.

Читайте: Радянський літак з парку в Броварах на Київщині передадуть до Державного музею авіації

Фото: відкриті джерела

КиївВлада

Джерело: КиевVласть – новости столицы и столичного региона