У Броварах на вулицях з’явились електросамокати. Хто та навіщо «завів» їх у наше місто? | Трибуна

image
16 Серпня 2023, 21:17
Поділитися:

Цей недорогий, легкий і зручний вид транспорту нині став дуже популярним не лише в столиці, а в 16 містах України. На Київщині електросамокатами користуються мешканці Білої Церкви.  Від суботи, 12 серпня,  «персональний електротранспорт» є і в Броварах.

Для того, щоб «завести двигун» електросамоката, варто скачати додаток JET UA,  зареєструватися, активуватися (10 грн), проплатити з банківської картки 3,50 грн за 1 хв.

Електросамокати «завела» в Бровари столична фірма «JET UA» (Джет ЮА), яка і займається шерінговим прокатом електросамокатів.

Фото Наталія Бригінець

У КП «Бровари- Благоустрій» кажуть, що представники фірми листом лише поставили їх до відома, що в нашому місті обабіч доріг, у парках, загалом у найлюдніших містах, стоятиме сто електросамокатів ( щось подібне раніше було з велосипедами, які для всіх охочих були розставлені по всьому місту).

Заступник директора КП «Бровари- Благоустрій» Костянтин Ліпський зазначає, що з такої ініціативи фірми, місто не має жодного фінансового зиску, позаяк ТОА «Джет ЮА» не сплачує в бюджет громади жодних коштів за оренду.

А от перші неприємності вже є, позаяк електросамокати дуже вподобали підлітки. Хлопці та дівчата «ганяють» містом по двоє- троє на одному ТЗ, часто порушуючи правила вуличного руху – виїжджають на проїжджу частину або ж використовують електросамокат на зразок скейту, долаючи на ньому всі умовні перешкоди, наражаючи на небезпеку як себе, так і пішоходів.

«Учора була свідком випадку, коли з провулку двоє хлопців на одному самокаті виїхали на проїжджу частину дороги  бульвару Незалежності. Добре, що автомобілі рухались достатньо повільно і водії мали змогу зреагувати. В іншому випадку – горя б зазнали і діти, і водї на автівках. Дуже прикро, коли водій, який суворо дотримується правил дорожнього руху, зазнає проблем через неправильні дії інших учасників дорожнього руху, зокрема велосипедистів, людей на скутерах і електросамокатах», – написала в своєму дописі на Фейсбуці броварчанка Наталія Бригінець.

Представник компанії «Джет ЮА» Роман Самчук каже, що відповідальність за дії підлітків несуть батьки, які й надають їм батьківські картки для проплати їзди на електросамокаті. І хоча потужність електросамоката 350 Вт і він має обмеження швидкості до 21 км/ год, батьки мають вчити дітей правилам вуличного руху і безпечного пересування вулицями міста. Зокрема, велодоріжками чи обабіч доріг.

За словами пана Романа, на карті міста в додатку, визначено «червоні» і «зелені» зони, де не можна їздити електросамокатом, і де його можна паркувати після завершення поїздки. Там водій ТЗ має зробити фотографію і оплачує залишок коштів за поїздку ( частина списується під час їзди). Якщо ж припаркувати ТЗ в іншому місті, а не «зеленій» зоні, то кошти з рахунку продовжуватимуть списуватися. Загалом за орендою електросамокатів слідкують мененджери фірми, запевнив Роман Самчук.

Загалом метою поширення такого екологічного виду транспорту, що визначається як «персональний електричний транспорт», є додатково розвантажити дороги від автівок, каже представник фірми. Також це альтернативний спосіб швидко добратися додому.

Безпосередньо місто не отримує від фірми ніякого зиску, позаяк новий вид шерінгового бізнесу дозволяє лише платити в державу  податки на прибуток безготівковим розрахунком і провадити свою діяльність по всій Україні.

Сезон електросамокатів завершується в кінці листопада, а починається в березні. Проте все залежить від погоди. Представник фірми зазначив, що вони планують у Броварах розвивати свій бізнес, що дозволить місту бути доступнішим, відтак, привабливішим

Фото – Наталія Бригінець, головне – Ірина Ющенко 

Читайте також

У Броварах інспектори з паркування продовжують «ловити» порушників
У Броварах у перспективі парковки будуть і на місці дитячих майданчиків та незаконних гаражів. Чи платитимемо за паркомісця?
Парковка біля броварської лікарні: в медзакладі бідкаються – чиновники обіцяють
У Броварах бланки штрафу за порушення правил зупинки будуть із поясненням переваг своєчасної виплати
У Києві велосипедні смуги відокремлюватимуть від парковок спеціальними бортами

Джерело: Трибуна – Бровари