У Броварах на ремонт КНС №3 дофінансують 17 млн грн. Коли очікувати завершення робіт? | Трибуна

image
24 Квітня 2024, 21:50
Поділитися:

КНС №3 у Броварах вийшла з ладу через масштабну аварію восени 2023 року. Із того часу її намагаються відремонтувати, із бюджету вливаються чималі кошти. Цього разу вливання складають 17 млн грн. Коли ж завершиться її ремонт?

Вчора під час засідання «бюджетної» комісії розглядали проєкт рішення щодо поповнення статутного фонду КП «Броваритепловодоенергія» на 13 млн грн. Проте, за змінами з голосу в.о. начальника фінансового управління Наталії Кріпак, додали ще 4 млн грн. Відтак виділена сума складе 17 млн грн.

Тоді ж стало відомо, що цільове призначення коштів – ремонт колектора.

Як повідомив журналістам «Трибуни» директор КП «Броваритепловодоенергія» Григорій Голубовський, усі кошти підуть на ремонт КНС №3.

Що вже зроблено

Зі слів Голубовського, на даний час виконано чималий обсяг робіт: замінили аварійну ділянку колектора, зробили нову приймальну камеру і її хімічний захист – обробили спеціальними розчинами від агресивного впливу стоків. Тепер триває заміна арматури, аварійних трубопроводів всередині, засувок на вводі і всередині колекторів.

Так виглядала КНС у березня 2024 року

«Об’єм роботи великий. Проблема ще в тому, що як тільки ми доходимо до якогось «вузла», – викриваються нові перешкоди. Те, що ми вважали, що ще зможе працювати, перебуває в аварійному стані. Ми намагаємось завершити роботи в найкоротші терміни, позаяк поки КНС не працює, йде перекачка стоків іншими шляхами – повз каналізаційну станцію.  За це потрібно платити, тож ми самі зацікавлені найшвидше повернути КНС у робочий режим», зазначив Голубовський.

КНС-3Роботи на КНС тривають уже понад 4 місяці. Фото – березень 2023
Коли очікувати завершення ремонтних робіт

Наразі комунальники прогнозують, що до кінця весни основні роботи завершать і каналізаційна станція запрацює.

На даний момент уже витрачено 8 млн грн на її ремонт. Серед іншого, закуплено новий насос, 300 метрів поліетиленових труб (їх уже замінили), оплатили роботи зі зварювання, штольні (там, де неможливо пройти породу бурінням) тощо.

Тепер ремонт КНС №3 дофінансують ще на 17 млн грн. Але ця сума не остаточна: роботи ведуться не по проєкту, а в аварійному режимі, тож виникають позаштатні ситуації. Проте Голубовський зазначив, що прогнозована з самого початку сума 30 млн грн і зараз немає підстав вважати, що цих коштів недостатньо.

Рішення про виділення коштів ухвалюватимуть на сесії завтра, 25 квітня.

Нагадаємо, каналізаційний колектор КНС №3 обвалився ще 26 листопада минулого року. Комунальники говорили про приблизні строки усунення аварії 2-4 місяці.  Але при заміні труби в березні 2024 року в котловані прорвало ще й зливову каналізацію, тож терміни закінчення робіт на КНС №3 змістились.

Із всієї цієї ситуації випливає найголовніше: сани треба готувати влітку, а робити капремонти гнилих півстолітніх труб не очікуючи прогнозованих аварій.

Читайте також:

Засмічення броварських каналізацій: причини аварій на КНС

У Броварській громаді на ремонти доріг, міжбудинкових проїздів і тротуарів депутати планують виділити 12 млн грн

Понад 20,5 млн грн заплатило КП «Бровари-Благоустрій» за поточний ремонт доріг у нашій громаді у 2023 році

За 6 млн грн у Броварах планують капітально відремонтувати 20 ліфтів. Серед них – і у відносно нових будинках

Джерело: Трибуна – Бровари