У Броварах демонтують 77 об’єктів зовнішньої реклами, частина з яких роками стояла незаконно та безкоштовно  

image
19 Листопада 2019, 21:55
Поділитися:

Відповідно до рішення виконкому від 19.11.2019р.,  демонтують 77 об’єктів зовнішньої реклами, що належать трьом власникам. Частина об’єктів роками стояла на центральних вулицях міста безкоштовно. Про причини демонтажу та що буде на місці цих ОЗР – детальніше у нашому матеріалі. 

 Відповідно до рішення виконкому, демонтажу підлягають самовільно розміщені (встановлені) об’єкти, що належать трьом власникам:

ФОП Мельник О.С. – 26 сіті-лайтів, які розташовані на вул. Гагаріна, Небесної сотні та С. Москаленка.
ТОВ «АТБ» – реклама на кронштейнах у кількості 30 штук.
ФОП Бойко В.В. – реклама на кронштейнх у кількості 9 штук.

Як повідомила журналістам «Трибуни» начальниця відділу реклами управління містобудування та архітектури Людмила Музика, відповідно до п. 7 ст. 8 Закону України  «Про рекламу» реклама на кронштейнах заборонена.

«Розміщення реклами та/або рекламних засобів на підтримуючих, опорних та інших елементах контактної мережі, на засобах та обладнанні (у тому числі опорах) зовнішнього освітлення забороняється».

Зміни вступили в дію з липня минулого року, але для всіх власників об’єктів реклами на кронштейнах дозволи діяли до дати їх закінчення. Відповідно до укладених договорів, у ТОВ «АТБ» дозвіл закінчився 06.03.2018р., у ФОП Бойко В.В. – в листопаді 2018р. Питання демонтажу виникло лише зараз тому, що під час моніторингу договорів виявилося, що дозвіл закінчився, кошти не надходять. Власників рекламних конструкцій про демонтаж попередили. Як переконалися журналісти «Трибуни», більшість  рекламних носіїв на кронштейнах демонтували самі власники.

Щодо сіті-лайтів ФОП Мельник О.С., то усі вони рекламують магазини торгової марки  Bonus mark та ТРЦ «Форум», але без жодного дозволу. Договір на розміщення сіті-лайті  укладено 04.06.2010р. на 5 років. Тобто, вже майже 5 років не є чинним. Кошти від сплати за розміщення сіті-лайтів також не надходять до міського бюджету. Чому чиновники мовчали 4, 5 роки? Як повідомили у відділі реклами, ФОП-власник сіті-лайтів на численні попередження не реагує, на контакт не йде. Чому ж тоді рішення про демонтаж реклами виконком не приймав раніше? Не було політичної волі чи тут зіграло роль щось інше?

І це не перший випадок, коли бюджет міста втрачає свої доходи.

РекламаВідповідно до стандартної процедури, демонтаж сіті-лайтів здійснює КП «Бровари-Благоустрій» під контролем управління інспекції та контролю. Власник конструкцій зможе їх повернути після оплати послуг із демонтажу. Але втрати для бюджету за майже 5 років встановлення сіті-лайтів на центральних вулицях міста є безповоротними: позаяк договору не було, стягнути оплату неможливо.

Нагадаємо, за 9 місяців 2019 року доходи бюджету від дозволів на рекламу склали 926,4 тис.грн.

Щодо питання, чи будуть на місці демонтованих сіті-лайтів встановлені інші, чиновники повідомили, що на вул. Гагаріна точно ні, позаяк вулиця наступного року підлягає під реконструкцію. Щодо інших вулиць – вирішуватиме інвестиційна рада у разі надходження заявок на встановлення ОЗР.

 Читайте також: Битва за акциз з продажу пального: податок може обвалити міський бюджет 

Ангеліна Козлова

Фото – авторки

Джерело: Трибуна Бровари