У Броварах дефіцит вакцин від кору, в пріоритеті – щеплення дітей, – Ігор Кравцов

image
30 Липня 2019, 10:47
Поділитися:

У Броварах не залишилось вакцин КПК (проти кору, епідемічного паротиту і краснухи). Учора за перерозподілом місто мало отримати 1000 доз, чого вкрай мало для забезпечення потреб такого великого населеного пункту як Бровари. Тому в пріоритеті лікарі ставитимуть вакцинацію дітей. Тим паче, що скоро стартує навчальний рік: нещеплених школярів і дошкільнят заклади освіти не мають права приймати. Про це розповів Ігор Кравцов, керівник первинної медичної ланки міста.

Зазначимо, що за інформацією МОЗ, станом на 1 липня у Київській області лишалось  33 345 доз «Пріориксу» – комбінованої вакцини для профілактики кору, епідемічного паротиту та краснухи. Як запевнив Ігор Кравцов, цей залишок цілком могли використати, лишивши хіба що стратегічний запас на випадок екстреної необхідності.

Очільник Броварського міського центру первинної медико-санітарної допомоги розповів, що на цей час вакцина в місті вже закінчилась. Учора за перерозподілом мали привезти 1000 доз, однак цього вистачить не надовго. Зі слів головного лікаря, дефіцит виник після надання дозволу Міністерством охорони здоров’я України безкоштовно вакцинувати дорослих. Це відбулось у травні.

Ігор Кравцов

Ігор Кравцов запевняє, що відмовляти у вакцинуванні не мають права нікому, хто має таку потребу, однак пріоритети все ж виставлять. З його слів, зараз важливо зробити щеплення дітям. Тим паче, що наявність вакцинації за календарем є обов’язковою вимогою для відвідування дошкільних навчальних закладів – це підтвердив Верховний Суд України.

Зауважимо, що число доз «Пріориксу» на Київщині, згідно з інформацією на сайті МОЗ, зменшувалось не так стрімко протягом червня – станом на 1 число їх було 39 230. Однак на 1 травня Київщина мала 289 627 доз. Водночас тиждень тому Кабмін дав дозвіл МОЗ на закупівлю для всієї України додатково 2,273 млн доз вакцин КПК на загальну суму близько 276,262 млн грн.

Нагадаємо, протягом літа у Броварах різко зменшилась захворюваність кором серед населення. Однак головні лікарі міста вказують, що це може бути сезонним явищем, пов’язаним із відсутністю дітей у навчальних закладах. Із початком осені може відбутися новий спалах недуги.

Джерело: Трибуна Бровари