У Броварах аматори підготували різдвяний вертеп та мріють про такий фестиваль | Трибуна

image
7 Січня 2020, 21:23
Поділитися:

7 січня в житловому комплексі «Купава» та на центральній площі міста відбувся справжній різдвяний вертеп. Цей аматорський захід, у якому взяло участь 18 дітей, готувався заздалегідь із урахуванням усіх традицій проведення  вертепів. Про підготовку до дійства, учасників, сценарій та мрію щодо проведення фестивалю вертепів – у нашому матеріалі.

 Почалося все минулого року: силами активістів-аматорів та церковного хору на центральній площі організували «Маланка-фест». Тоді участь у щедруваннях взяли дорослі  й  усе було «по-справжньому»: і Маланка, і коза, і традиційні різдвяні співи. Усе це викликало у глядачів захоплення.

Цього року організатори з ГО «Я.Громада» вирішили  підготуватися заздалегідь. Так, у листопаді запросили дітей  узяти участь у репетиціях виконання колядок. Із ЖК «Купава» доєдналося 8 дітей, ще приїхали з інших районів міста та с. Пухівка. Усього зібралося 18 дітей у віці від 6 до 13 років, яким удалося провести 6 репетицій. Проводили їх, зазвичай, у суботу.

Головним організатором події був Володимир Придка, який уперше організовував колядки у такому форматі. Для більшості дітей цей досвід також був першим у житті.

Вадим Придка

Організатор колядок Володимир Придка

Саме дійство не відбувалося за готовим сценарієм, тому що намагалися відтворювати традиції та керуватися спогадами з дитинства. Продумувати кожен образ та костюми дітям допомагали батьки. Головна мета дійства – не просто розважити колядками мешканців ЖК «Купава» та загалом міста.

«Мріємо, щоб через декілька років у місті відбувся справжній фестиваль вертепів, розповідає Володимир Придка. – У місті 10 шкіл та щонайменше 5 церков, не кажучи вже про великі житлові комплекси. Потенційно це щонайменше 15 команд. Потрібна  лише сцена, анонси, призи».

Розпочалося колядування в місцевій греко-католицькій церкві – Парафії Трьох Святителів.

різдвяний вертеп

Колядки в парафії. Фото зі сторінки ГО «Я.Громада»

Далі діти продовжили колядувати в ЖК «Купава».

різдвяний вертеп

Цар Ірод, його воїн, смерть із косою та чорт

Юних артистів-аматорів слухали не лише батьки, а й просто мешканці комплексу. Сам сценарій колядок переповідав біблійну історію про народження Спасителя, тож там були і біблійні персонажі – цар Ірод та його воїни, мудреці з трьох країн світу, які побачили зірку та поспішили знайти новонародженого. А також були і традиційні для народних вертепів персонажі: пастухи, смерть із косою, чорт, ангели, циган, власник крамниці з жінкою, звіздар та інші.

різдвяний вертеп

Власник крамниці Мойсей Якович із жінкою та звіздар

різдвяний вертеп

Мудреці з Єгипту, Індії та Греції – у центрі

різдвяний вертеп

Персонаж, якого представляти не варто

Вистава завершувалася співами колядок і, звісно, самим колядуванням. Маленькі артисти збирали свій «гонорар» із усіх, хто бажав їм віддячити за старання.

різдвяний вертеп

Вертеп на майдані Свободи

різдвяний вертеп

Які ж колядки без пригощання

Організатори зауважують, що головна мета дійства – відродження народних традицій та ознайомлення з ними дітей. При цьому і дорослі, і діти нагадали, що Різдво – не лише красиве свято, але й час для добрих справ, для примирення та благодійності.

Читайте також:

Як підготуватися до Святвечора: історія та традиції свята 
Як у Броварах на Миколая головну ялинку відкривали. ФОТО

Ангеліна Козлова

Фото – авторки

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Джерело: Трибуна – Бровари