У Броварах 7-ий ліцей заплановано зробити освітнім закладом, де навчатимуться лише 10-12 класи. Батьки проти | Трибуна

image
15 Листопада 2023, 21:20
Поділитися:

Декілька тижнів тому батьківську спільноту Броварів сколихнула новина, що заклади середньої освіти у Броварах перепрофілюють: зроблять 2 початкові школи, 8 гімназій і 4 ліцеї, відтак значній частині дітей доведеться змінювати свій навчальний заклад. Попри те, що обговорення тривають, найактивніші батьки уже збирають підписи, аби заявити про свою незгоду з такими змінами в освітньому процесі. Зокрема, процес збору підписів триває у 7-му ліцеї, який після обговорень і змін заплановано зробити єдиним закладом, де навчатимуться 10-12 класи. Детальніше про нові зміни перспективної мережі навчальних закладів освіти – в нашому матеріалі.

Сьогодні стало відомо, що батьки учнів, які навчаються у Броварському ліцеї №7, збирають підписи проти того, щоб їх ліцей був лише для профільної середньої освіти – учнів 10-12 класів.

Як повідомила журналістам «Трибуни» пані Ірина – мама двох дітей, які навчаються в 3-му і 6-му класах ліцею №7, – більшість батьків категорично проти таких змін, позаяк дітей різних вікових категорій доведеться розвозити по різних навчальних закладах, а це незручно як батькам, так і самим дітям.

Найбільше занепокоєння викликали новини про реорганізацію роботи ліцею №7 у батьків майбутніх першокласників

Особливо стурбовані ті броварчани, які планували із 1-го вересня наступного року відправити дітей у перший клас на навчання в уже знайомий і зручний навчальний заклад – ліцей №7.

Присутні на зборі підписів батьки розповіли, що офіційну інформацію щодо перепрофілювання навчального закладу вони не отримували ні від класних керівників, ні від керівництва ліцею. Керуючись інформацією із відкритих джерел, батьки вирішили попередити перепрофілювання ліцею і спробувати домогтися, аби залишилось все як є. Саме задля того активісти оголосили збір підписів і готують офіційне звернення на ім’я міського голови та керівництва управління освіти і науки БМР.

 Офіційна позиція керівництва ліцею

Наразі виконуючою обов’язки директорки ліцею №7 є Марина Майстренко. За словами керівниці навчального закладу, реформа не нова, позаяк триває з 2018 року в рамках запровадження «Нової української школи». Усі новації рано чи пізно будуть запроваджені в освіті, тож відмінити такі зміни неможливо, каже пані Майстренко.

Проте наразі важливо донести, чому саме в такий спосіб реформують систему освіти.

«Я вчителька із 30-річним стажем і на моїх очах виросло багато дітей, – розповідає Марина Майстренко. –  Дуже важливо допомогти підліткам знайти свій шлях у житті, допомогти з визначенням того напрямку розвитку, який справді цікавий кожній конкретній дитині. Діти у відповідь на запитання, якою вони бачать школу майбутнього, часто відповідали, що хочуть мати можливість самим обирати предмети. І це цілком логічно і правильно, адже не всі мають хист до хімії чи фізики, математики, проте змушені зараз відвідувати математичні класи, тож і показують недостатньо гарні результати. Але це зовсім не показник, що людина в майбутньому не досягне своїх висот. Головне – допомогти знайти правильний і цікавий шлях до омріяної професії».

Марина МайстренкоВ. о. директорки ліцею №7 Марина Майстренко

Вчителі, як і батьки, не лишаються осторонь майбутніх новацій і активно беруть участь в обговореннях – такі реформи змушують усіх дотичних до освіти вийти із певної зони комфорту, зазначила Марина Майстренко. Проте такі інновації вчителька підтримує.

За словами в.о. директорки, наразі говорити ствердно про зміни в організації системи навчання ліцею №7 зарано, позаяк типи закладів, що забезпечують здобуття повної загальної середньої освіти у Броварах, ще не затверджені, – обговорення триває. Як тільки ухвалять зміни після вивчення всіх аспектів і логістичних рішень, із батьками проведуть загальні збори для роз’яснення всіх майбутніх кроків із реорганізації навчального процесу в ліцеї.

Коментарі фахівців управління освіти та науки Броварської міської ради

Бурхливі обговорення перспективної мережі навчальних закладів освіти тривають, повідомила начальниця управління  освіти і науки Оксана Мельник. До реформування системи освіти і реорганізації навчального процесу в ліцеях залучені керівний склад, педагогічні колективи і батьки. Намагаються почути кожного. І вже внесли коригування в перспективну мережу навчальних закладів освіти.

Як повідомила заступниця начальниці управління освіти Ірина Миронець, першочергові плани щодо реорганізації освітнього процесу в ліцеях змінено. Якщо ще кілька тижнів тому планували розділяти початкову школу (1-4 класи), гімназії (5-9 класі) і ліцеї (10-12 класи), то наразі керівники середніх навчальних закладів виступили з пропозицією залишити у всіх ліцеях громади (крім одного) можливість здобувати освіту з 1-го по 9-ий клас, а ось уже охочі отримати освіту 10-12 класів навчатимуться окремо, в академічному ліцеї. Попередньо, таким академічним середнім навчальним закладом визначено ліцей №7. За таке рішення одноголосно проголосували всі керівники закладів середньої освіти Броварської громади на крайньому «круглому столі».  Але батьки ліцеїстів проти. Тепер обговорення такої пропозиції триває.

Фахівці визначають логістичні маршрути для учнів, особливо початкової школи, визначають кількісні та якісні показники такого кроку тощо.  Ірина Миронець наголосила, що розуміють бажання батьків залишатись у максимально комфортних для них умовах, але це не завжди можливо, позаяк Закон один для всіх і його потрібно виконувати. Тож реформування закладів освіти у Броварах відбудеться, але поступово.

Реформування почалась у 2018 році разом із впровадженням «НУШ». А, отже, діти, які розпочали навчання того року, мають у 10-му класі продовжити навчання вже в академічному ліцеї відповідно нових стандартів профільної освіти. Наразі ці діти навчаються у 6-му класі, а, отже, до 2027 року система освіти має бути повністю реорганізована і готова прийняти дітей на навчання відповідно нових вимог.

Освітянка пояснила, що якщо все ж ухвалять рішення, що академічним ліцеєм у Броварах буде 7-ий, то із 1-го вересня першачків до навчального закладу не набиратимуть. Поступово випускатимуть 2-4 класи, а натомість добиратимуть учнів у старшу школу, щоб кількість дітей у закладі була сталою.  Наразі прораховують усі можливі варіанти, ведуться розрахунки можливої кількості учнів і їх перерозподілу, але намагаються врахувати всі обставини, аби перехід до нової форми укладу навчального процесу був максимально комфортним для всіх зацікавлених сторін.

Після реформування планують, що у Броварах буде два ліцеї: уже існуючий ДПТНЗ «Броварський професійний ліцей», де можна отримати профільну освіту, і академічний ліцей, попередньо – на базі теперішнього ліцею №7, де готуватимуть ліцеїстів до вступу у вищі навчальні заклади.

Але освітяни наголошують, що кінцеве рішення ще не ухвалене, обговорення тривають.

Читайте також:

Для дітей, які перебувають за кордоном, Міносвіти затвердило програму з українознавчим компонентом

У Міносвіти розпочали роботу над оновленням шкільної дисципліни «Захист України». ВІДЕО

Студентам в Україні компенсують частину коштів за оплату навчання: кому і як отримати податкову знижку

В Україні запустили безкоштовне навчання для військових та людей із інвалідністю

Джерело: Трибуна – Бровари