У Борисполі змінили програму відшкодування лікарських засобів із міського бюджету

image
27 Березня 2024, 16:41
Поділитися:

У Борисполі безкоштовні ліки можна отримати двома способами: діє державна програма медичних гарантій «Доступні ліки», а також місцева програма відшкодування вартості лікарських засобів для певних категорій населення із міського бюджету. Вже на початку року кошти, закладені на відшкодування з міського бюджету в 2024-му році, зменшились майже наполовину, що змусило владу переглянути порядок відшкодування із міського бюджету. У яких випадках та кому відтепер можна розраховувати на отримання безкоштовних ліків, розбиралися «Вісті».

За два місяці виписали рецептів на половину річної суми

У ході підготовки до сесійного засідання в лютому цього року, заступниця Бориспільського міського голови Тамара Матяш повідомила, що із 8 млн грн, передбачених до кінця року на відшкодування вартості медикаментів, які відпускаються за безкоштовними рецептами, залишилося трохи більше половини. За перші три місяці поточного року було виписано рецептів мало не на половину суми, тобто близько 4 млн грн, хоча ще два роки тому на рік витрачалося 400 тис. грн. 

Це змусило виконком проаналізувати ситуацію та піти на зміни до вже діючого порядку відшкодування вартості лікарських засобів. Прийнятим рішенням було визначено, що право на відшкодування вартості лікарських засобів за кошти міського бюджету надається лише в тому випадку, коли медикаменти не відшкодовуються в межах державної програми медичних гарантій «Доступні ліки». 

У пріоритеті — військові

Журналісту «Вістей» рішення прокоментувала завідувач сектору з питань охорони здоров’я Людмила Пасенко. 

Вона нагадала, що до програми медичних гарантій «Доступні ліки» входить лікування в амбулаторних умовах серцево-судинних та церебро-васкулярних захворювань, у тому числі з первинною і вторинною профілактикою інфарктів та інсультів, діабету — цукрового і нецукрового, хронічних хвороб нижніх дихальних шляхів, розладів психіки та поведінки, епілепсії, хвороби Паркінсона, надання лікарських засобів для осіб у посттрансплантаційному періоді, для лікування у амбулаторних умовах паліативних пацієнтів, що потребують знеболення — загалом у переліку безкоштовних для пацієнтів ліків до 500 препаратів. Їх відпускають по електронному рецепту, який може виписати сімейний лікар, невропатолог, психіатр, ендокринолог тощо. Аптеки відпускають такі ліки безкоштовно, а держава відшкодовує аптечним закладам їх вартість. 

Крім того, відповідно до постанови КМУ №1303, окремі групи населення мають право на відшкодування лікарських засобів і медичних виробів за кошти місцевих бюджетів, відповідно до визначеного переліку захворювань. Згідно з рішенням виконкому від 27 лютого поточного року, всі категорії населення, які можуть користуватися програмою «Доступні ліки», обмежені у можливостях купувати інші лікарські препарати за кошти міського бюджету. Одну й ту саму хворобу можна лікувати різними препаратами та в тому числі аналогами, які не підлягають відшкодуванню державою. Раніше такі препарати відшкодовувалися за кошти міського бюджету. Нині рішенням виконкому передбачено, що бюджетні кошти виділятимуться лише на інші категорії захворювань: онкологія, гематологічні захворювання, пухирчатка, лепра, муковісцидоз, тяжкі форми бруцельозу та інші. Детальний перелік міститься у вищевказаній постанові КМУ. Також виконком визначив перелік категорій населення, які мають право на відшкодування вартості лікарських засобів за основним захворюванням. Це учасники бойових дій, ветерани війни, які отримали інвалідність, колишні полонені, діти з інвалідністю; якщо вистачить коштів — безкоштовно отримуватимуть ліки особи, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи і віднесені до категорій 1 та 2. 

«Пріоритетність у забезпеченні лікарськими засобами надаватиметься лише за основним захворюванням», — наголосила Людмила Пасенко. 

Після змін до міської програми збільшилася кількість рецептів на відшкодування від держави

Ситуацію прокоментувала і директор КП «Бориспільська центральна аптека № 24» Ольга Бойко.

«Коли постало питання про те, що коштів міського бюджету не вистачає, а необхідно, щоб максимальна кількість людей могли отримувати допомогу, почали досліджувати, як використовуються в Борисполі державна програма «Доступні ліки» і міська програма, що відшкодовує медикаменти за безкоштовними рецептами. Аналіз показав, що у частині випадків програми «нашаровуються» одна на одну: там, де ліки могла б оплатити держава, витрати лягають на міський бюджет, якого і так не вистачає. Рішення виконкому було спрямоване на те, щоб ліки могла отримувати більша кількість людей. У результаті ті, хто отримує ліки за державною програмою, матимуть ще й додаткові вигоди — адже за програмою «Доступні ліки» людина може використати свій рецепт протягом місяця, тоді як рецепти на безкоштовні ліки за міською програмою ми приймаємо лише на початку місяця, протягом тижня. 

Протягом березня ми вже мали можливість проаналізувати роботу в новому режимі. Якщо у лютому за програмою медичних гарантій люди отримали ліків на 70-80 тис. грн, після розмежування програм сума збільшилася майже вдвічі та склала близько 146 тис. грн. 

Зауважу, що по державній програмі обмежень по коштах немає, проблем із компенсацією від держави за відпущені ліки — також, все покриває держава. Фінансування міської програми залежить від того, скільки коштів заклали в бюджет», — зазначила директор аптеки.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl + Enter

Джерело: Газета «ВІСТІ» – Бориспіль. Новини. Інформація. Реклама