У Борисполі вирішували питання допомоги дітям-діабетикам

image
20 Лютого 2020, 15:14
Поділитися:

Коли в програмі турботи про дітей-діабетиків із Борисполя виник збій, крайніми назвали батьків.

Програма діє

Бориспіль — єдине місто в Україні, де програма забезпечення препаратами інсуліну хворих на цукровий діабет не обмежується інсуліном. Для дітей з інвалідністю передбачені кошти на забезпечення їх виробами медичного призначення (тест-смужки для глюкометра, інсулінові шприци, голки інсулінові до шприців-ручок).

Станом на грудень 2020 року у Борисполі було зареєстровано 18 хворих діток. Для їхніх родин таке медзабезпечення є суттєвою допомогою, адже витрати на підтримку здоров’я кожної такої дитини від 5 до 12 тис. грн на місяць.

Програма забезпечення маленьких діабетиків виробами медичного призначення працювала у 2019 році. Тоді кожна дитина отримувала 5 упаковок тест-смужок, 60 голок та 10 шприців.

Рішенням Бориспільської міської ради від 17 грудня 2019 року за № 5145-67-VII окремим рядком також були передбачені відповідні кошти й на 2020 рік — на 18 дітей.

Хотіли, як краще

Наприкінці 2019 року батьки з ГО «ДІА-Бориспіль», яких об’єднало захворювання їхніх дітей, звернулися до міських депутатів: придбати сенсори системи непереривного моніторингу цукру в крові «FreeStyle Libre» (завдяки ним можна рідше проколювати палець, щоб крапнути крові на тест-смужку). Вартість одного 1400 грн, на місяць їх потрібно два.

У «ДІА-Бориспіль» розповіли, що внести сенсори до міської програми неможливо: в Україні їх ще не сертифіковано. Тому в Борисполі досягнуто домовленості, що батькам видадуть матеріальну допомогу, а вони придбають сенсори самостійно (питання розглядатиме лютнева сесія міськради). Отримання сенсорів дасть можливість зменшити кількість тест-смужок із п’яти упаковок до двох, але потреба у шприцах і голках є незмінною.

Депутат міськради В’ячеслав Деркач, батько дитини-діабетика, брав участь у підготовці переліку до програми. Він запевнив, що всі потреби були озвучені, а узгоджені зміни стосувалися лише тест-смужок (сенсорів). Але від початку січня і до 17 лютого 2020 року батьки змогли отримати у комунальній аптеці №24 лише по дві упаковки тест-смужок. У специфікації, відповідно до якої діє аптека, ні шприців, ні голок не було. Куди поділися два рядки, закладені до міської Програми, батьки з’ясовували понад місяць. Проблема зрушила з мертвої точки, коли представники ГО «ДІА-Бориспіль» прийшли на засідання бюджетної комісії 14 лютого.

«Що батьки просили, те їм і дали»

Цього тижня заступник міського голови Людмила Пасенко запевнила, що проблеми немає, усе вирішено. Але на запитання: чому довелося понад місяць розшукувати зниклі із Програми рядки, а отже і шприци та голки, чіткої відповіді не дала. «Що батьки просили, те їм і дали», — повідомила Пасенко. Із неофіційних джерел стало відомо, що відповідальний за реалізацію Програми, не розуміючи медичного аспекту питання, вирішив, що сенсора-аналізатора достатньо, а голки та шприци не потрібні. У результаті батькам довелося шукати правду, оббиваючи пороги аптеки і кабінетів міськвиконкому. Поки що немає інформації, чи визнали помилку чиновники і чи вибачилися перед батьками та дітьми
ДІА-Бориспіль.

Діабет наступає. Завідуюча аптекою №24 Олена Хомич та ГО «ДІА-Бориспіль» підтвердили, що питання днями вирішено – є фінансування усіх позицій, визначених у Програмі забезпечення дітей-діабетиків виробами медпризначення. Хоча суму коштів, виділених на її забезпечення, доведеться переглядати. Адже у січні-лютому збільшилася кількість дітей із цукровим діабетом І типу, в ендокринолога таких зареєстровано 26. Окрім того, збільшилася вартість тест-смужок.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl + Enter

Джерело: Газета «ВІСТІ» – Бориспіль. Новини. Інформація. Реклама