У Борисполі відбудеться виставка фотопортретів

image
13 Червня 2019, 09:37
Поділитися:

15 червня в Центральній бібліотеці Борисполя відкривається виставка фотопортретів «20 чоловіків». Її презентує фотогурток «Світанок» БДЮТ «Дивоцвіт».

Світлини створювалися кілька місяців командою юних фотографів. На знімках — відомі у місті особистості, які мають заслуги у різних сферах.
Знімати було нелегко: деякі моделі не могли знайти час, деякі вважали, що не фотогенічні. У суспільстві є стереотип, що фотографія має бути «красивою», «гламурною», а модель — молодою дівчиною. Автори показують, що фотопортрет не має стандартів. Герої знімків різні: сумні, веселі, задумливі, хтось грає, хтось — ні.
Перед виставкою автори нікому з героїв світлин не показували відзнятий матеріал, хотіли, щоб кожен поглянув на себе з боку, відсторонено.
Після постало важливе завдання: із тисячі кадрів обрати найкращі, — ті, що передають внутрішній світ героїв світлин.
Наскільки це нам вдалося, можна оцінити на відкритті.

«Світанок»

Гурток фотографії існує в БДЮТ «Дивоцвіт» майже п’ять років. Вихованці вчаться фотографувати і фотографуватися, тож мають можливість зробити гарні фото для інстаграму. Беруть участь у святі «Місто професій», де представляють дітям три види діяльності: фотограф, фотомодель, журналіст.
На виставці «20 чоловіків» представлено роботи 9 юних фотографів. Це Анастасія Волковська, Назар Гераскін, Катерина Горбач, Лілія Дорошок, Ярослава Кавецька, Валерія Наумович, Олександр Погребняк, Анна Татарченко та Анна Шабан. У підготовці виставки допомагали Анастасія Гладка, Марія Гладка, Поліна Кислуха, Марія Дегтяренко, Анастасія Бєлова, Вікторія Білецька, Катерина Березанець та Поліна Наумовська.

«Я за «тусовки» однодумців»

Керівник гуртка «Світанок» Сергій Кручинін:

«Знімати портрет в Борисполі — неминуче, якщо хочеш знімати. У нас немає архітектури, вже немає природи, пейзажів, немає диких тварин — лишаються люди. Людей знімати цікаво! Кожен з нас — історія, яка продовжує впродовж життя розвиватися, змінюватися. Для фіксації мінливості фотографія дає широкі можливості.
Нас запитують: чому портрети чорно-білі? Так ми робимо знімки лаконічнішими, прибираємо зайву інформацію про колір та пропонуємо включитися уяві. А ще — в контексті історії фотомистецтва чорно-біле зображення є природнім, як вишиванка в українській культурі.
Так склалося, що якоїсь фотоспільноти у Борисполі зараз немає. Виставок, відповідно, також. Жодної галереї! Очевидно, нашій громаді цього не потрібно. Але такі «тусовки» однодумців мають бути. Минулорічна виставка нашого гуртка «Без Меж» була збірна — кожен знайшов у себе класні фото, ми їх зібрали і надрукували. Там були пейзажі з подорожей, портрети дітей та дівчат, круті фото котів та собак і т.д.
Цього разу ми поставили на меті ускладнити завдання: зняти виставку з нуля, виставку, об’єднану концепцією, в одному візуальному стилі, таку, що мала б якусь суспільну цінність. Я вважаю, це нам вдалося. Кожен з героїв виставки — особистість, всі вони заслуговують на те, щоб мати цікаві документальні портрети. Чи продовжимо ми проект, покаже час.
Хочемо подякувати нашим друзям, а це — бібліотека, «Евріка» та БДЮТ допомогли нам локаціями, Дмитро Єленський, Юрій Братусь та Олександр Кулик допомогли обладнанням, а Борис Шапіро (ГО «Зодчий»), дізнавшись подробиці проекту, виявив бажання оплатити друк світлин та поліграфічні роботи».

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl + Enter

Джерело: Газета «ВІСТІ» – Бориспіль. Новини. Інформація. Реклама