У Борисполі провели Стратегічну сесію. Для кого та навіщо?

image
5 Вересня 2023, 15:10
Поділитися:

30 серпня у Борисполі відбулась Стратегічна сесія в рамках розробки Стратегії розвитку громади. Із очікуваного повного актового залу міської ради, який міг вмістити всіх охочих, захід відвідало 29 учасників — здебільшого працівників міських управлінь, а також кілька депутатів, заступники міського голови (міський голова захід не відвідав), кілька представників громадськості та два представники бізнесу. Подія анонсувалася у соцмережах та на спеціально створених для обговорення стратегії громади телеграм-каналах «Стратегія 23 мешканці» (має 139 учасників) та «Стратегія 23 бізнес» (36 учасників). На захід завітали і «Вісті».

Відкриваючи Стратегічну сесію, заступник міського голови Віталій Горкун зазначив: «На законодавчому рівні визначено, що ми до кінця цього року маємо розробити та затвердити стратегічний план розвитку громади, адже будь-які міжнародні гранти, які ми хочемо залучити для розвитку нашої громади, з 2024 року будуть вимагати від нас наявності Стратегічного плану розвитку громади. Без прийняття цього документа можна забути про донорські кошти та кошти від Європейського інвестиційного банку, інших структур, які допомагають розвивати країну, в тому числі Програми по відновленню Київщини та інших державних програм. Що таке Стратегія розвитку громади? Ми маємо задекларувати для себе те, що плануємо реалізувати протягом 7 років, куди ми маємо прийти — скласти дорожню карту, в якій громада та депутатський корпус розпишуть напрямок руху громади на найближчі роки. Це нам дасть змогу планувати наші ресурси та роботу виконавчого комітету для реалізації цих планів. Наприклад, у цьому році нам затвердили фінансування від Європейського інвестиційного банку для котельні по вулиці Момота та реконструкцію ліцею ім. К. Могилка (школа №5). Але з 2024 року умовою підтвердження і прийняття в програму співфінансування буде обов’язкова вимога — наявність Стратегії розвитку».

У Борисполі провели Стратегічну сесію. Для кого та навіщо?

Тренер, фасилітатор, експерт з проектного менеджменту і грантів, кандидат педагогічних наук Людмила Петрухан-Щербакова, яка проводила захід, зазначила, що перша зустріч щодо стратегії розвитку Бориспільської громади мала на меті формування комунікаційних зв’язків учасників та формування мотивації до розробки стратегії та реалізації подальшої спільної роботи. «Ми говорили з нашими учасниками про важливість вироблення Стратегії розвитку громади та що це дає. Наприклад, можливість залучення нових ресурсів, можливість об’єднання різних категорій населення, можливість формування майбутнього бачення, через що громада може почуватися більш вільно. Яка вона, Бориспільська громада сьогодні: у якому стані, хто її мешканці, яка унікальність громади, які має проблеми та що потрібно, щоб люди хотіли працювати у громаді», — розповіла Людмила Петрухан-Щербакова.

Захід тривав дві години: учасники були поділені на кілька груп та працювали в командах над формуванням стратегії. Дехто з посадовців не витримав чи не зрозумів такого формату та покинув захід, надіславши для подальшої участі замість себе своїх підлеглих, швидко покинули Стратегічну сесію і деякі з депутатів. 

Першим блоком зустрічі став аналіз Бориспільської громади сьогодні. На думку модератора спеціальних телеграм-каналів для обговорення Стратегії Дмитра Піддубного, потрібно визначитися, чого ми хочемо, що ми маємо, як цього досягти, а вже на підставі відповідей на ці питання можливо сформувати стратегічний план розвитку громади.  

Далі учасників просили озвучити ініціативи, які діють в громаді, які призупинились у зв’язку війною, говорили про бюджет та ранжування населення. Висловлювали думки про мрію, бачення та цінності громади. Кожна команда прописувала, якою вони бачать громаду (наприклад, успішною, багатою, щасливою, з розвиненою інфраструктурою тощо). 

Потім висвітлювалося питання: які можуть бути цілі у громаді до 2030 року, що має бути в пріоритеті, що потребує покращення, на чому має бути акцент у випадку, якщо йде війна та якщо війна завершена. Таким чином намагалися виокремити пріоритети та цілі громади.  

Звісно, обговорювали питання покращення життя бориспільців та висували своє бачення найгостріших питань громади, таких як сміттєзвалище, реабілітація військових та адаптація ВПО, недостатня кількість навчальних закладів, важливість облаштування лікарні та реабілітаційного центру, проблеми працевлаштування та ін. 

Говорили про історію громади, про потенціал стати рекреаційною зоною. Кожен визначав: хто я сьогодні в громаді, обговорювали вікові показники громади, аналізували слабкі та сильні сторони громади. За пріоритетними напрямами формулювали, що має бути зроблено в громаді для їх досягнення  мешканцями, бізнесом, депутатами, управліннями та ін. 

Фінальним акордом зустрічі було визначення бачення та місії громади, яка попередньо оформлена як «Комфортна Бориспільська громада для проживання щасливих людей». Як зазначила в одному зі своїх виступів Людмила Пасенко, «Будуть щасливі люди, буде щасливою й громада». 

Після учасники сформували 3 групи, в кожній визначали по 3 напрями (сфери) та 10 конкретних кроків. Всі матеріали опрацьовуються. Всім бажаючим наразі пропонують долучитися 10 вересня на схожий захід, але вже в режимі онлайн, з 15-тої до 17-ої години. Для участі необхідно зареєструватись за посиланням: https://forms.gle/pm8Bvx1Zq5X8fHmB7 або на сайті міської ради.

У Борисполі провели Стратегічну сесію. Для кого та навіщо?

У Борисполі провели Стратегічну сесію. Для кого та навіщо?

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl + Enter

Джерело: Газета «ВІСТІ» – Бориспіль. Новини. Інформація. Реклама