У Борисполі проходить перевірка таксистів

У Борисполі проходить перевірка таксистів
15 Травня 2024, 14:57
Поділитися:

Свідком перевірки діяльності послуг таксі стала сьогодні журналіст «Вістей». Представник поліції зупинив транспортний засіб, що надавав платні послуги таксі, у центрі міста, на вул. Київський Шлях. На прохання журналіста представники поліції — начальник відділення безпеки дорожнього руху Дмитро Серветник та інспектор поліції Вадим Пилипенко — розповіли, що саме перевіряють та з якою метою. 

Інспектор поліції Вадим Пилипенко повідомив, що триває перевірка діяльності таксі на території міста, зокрема, з’ясування, чи є в Борисполі ліцензовані служби таксі чи водії, що здійснюють такі перевезення офіційно. Водій таксі на вимогу представника поліції має зупинитися та надати наступні документи: посвідчення водія, реєстраційний документ на транспортний засіб, дійсний (чинний) договір обов’язкового страхування власників наземних транспортних засобів (страховий поліс), ліцензію на перевезення. Також автомобіль повинен бути технічно справним. 

За словами інспектора, у водія, якого щойно зупинила поліція, на задній осі встановлено шини різних моделей з різним протектором (одна зимова, одна літня). Рухався водій, не пристебнувши ремінь безпеки. Не мав керманич і ліцензії на перевезення пасажирів. 

«На водія авто ми склали протокол та видали постанову. За нею водій має сплатити штраф 425 грн. Також водія викличуть у суд, де він повинен буде пояснити, чому він займається підприємницькою діяльністю без ліцензії. Хочу зауважити, що відповідальність у даному випадку понесе лише водій, а не служба таксі, яка лише виступала посередником між ним та пасажиром, адже водій не працевлаштований офіційно», — повідомив інспектор. 

У свою чергу, начальник відділення безпеки дорожнього руху капітан поліції Дмитро Серветник повідомив журналісту «Вістей», що під час перевірки на вулицях міста були виявлені і кілька водіїв, що працюють із відповідними ліцензіями.

«Вони оформили ФОП та відкрили ліцензію на себе особисто. Звісно, вони платять податки, бо займаються підприємницькою діяльністю. Якщо перевезеннями офіційно хоче займатися компанія, вона як ТОВ чи ФОП може виписувати тимчасові талони на власні транспортні засоби на водіїв, які працюють під її управлінням та працевлаштовані у компанії. Але треба звернути увагу на те, що ця компанія повинна мати КВЕД (код виду економічної діяльності) саме на надання послуг із перевезення пасажирів. Адже розповсюджені випадки, коли компанії, що займаються наданням послуг таксі, насправді офіційно мають надавати зовсім інші послуги — наприклад, прибирання сміття. Для прикладу, всім відомі сервіси «Уклон» та «Болт» не мають ніякого стосунку до перевезень — це компанії, що надають послуги в ІТ сфері. Водії та пасажири лише користуються їх програмою. Але це не відміняє обов’язку водіїв отримати ліцензію, діяти в рамках закону та платити податки. Ліцензія видається безкоштовно, але є відповідні умови для її отримання, що вже більше стосуються сфери діяльності податкової служби. Завдання патрульної поліції — зупинити, перевірити наявність документів та технічний стан ТЗ», — прокоментував керівник відділення.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl + Enter

Джерело: Газета «ВІСТІ» – Бориспіль. Новини. Інформація. Реклама