У Бориспільському історичному музеї відкрилася виставка художніх робіт із фондів дитячої музичної школи с.Щасливе

image
17 Травня 2019, 16:01
Поділитися:

Анна Щербина

У  Бориспільському історичному музеї відкрилася виставка художніх робіт (малюнки та три гобелени) з фондів дитячої музичної школи с.Щасливе. Виставка триватиме до кінця травня і її варто побачити на власні очі. І ось чому.

У  Бориспільському історичному музеї відкрилася виставка художніх робіт (малюнки та три гобелени) з фондів дитячої музичної школи с.Щасливе. Виставка триватиме до кінця травня і її варто побачити на власні очі. І ось чому.

Усі малюнки на виставці — роботи вихованців викладача образотворчого мистецтва, бориспільки Тетяни Косцевич. Гобелени — викладача Олени Сис та її учнів. На відкритті завуч школи Тетяна Мільченко нагадала присутнім історію школи, а юні музиканти влаштували концерт. У залі були винуватці заходу, їхні батькив, а також колишні випускники школи.

Дивитися роботи учнів Тетяни Косцевич хоч «в процесі» прямо в студії, хоч з фонду —задоволення. У них видно автора і його пошук. У студії діє заборона змальовувати малюнки чи фото. Тетяна Олександрівна називає це «війною з комп’ютером»: «Це війна з технологіями, що нав’язуються дітям. Комп’ютер, ігри, смартфони — від них страждає пам’ять, інтелект та виникають проблеми з образним мисленням. Коли людина читає, то собі уявляє — так розвивається фантазія, яку слід розвивати. Змальовуємо ми лише тоді, коли вчимо академічний живопис — але це копії майстрів».

Роздивившись роботи, бачиш прямі алюзії на твори Да Вінчі та Вермеєра і розумієш, наскільки це рідкісне явище. Музичні й мистецькі школи, які дають дітям поняття про класичне академічне мистецтво, що є фундаментом світової культури, відіграють в суспільстві все меншу роль, а справжніх педагогів, які це розуміють, час занести до Червоної книги».

Анна Щербина виконала роботу «Від Вермеєра до сьогодення» 10 років тому у 15-річному віці. Що в ній викладено? «Я вчилася малювати з 4-х років, хотіла стати ілюстратором. Зараз працюю тренером-реабілітологом та хореографом, вчуся знімати фільми». Ще Анна займається онлайн-проектами, присвяченим розвитку свідомості й тіла, здоровому способу життя та правильному харчуванню й режиму. Це не данина моді, адже батько Анни — Володимир Щербина — один з перших рекордсменів книги рекордів Гіннеса незалежної України, заслужений тренер України, заслужений працівник фізичної культури, президент Міжнародної федерації гирьового спорту, президент федерації гирьового спорту України, викладач медуніверситету ім. Богомольця, доцент кафедри фізичного виховання, автор досліджень біоритмів людини.

Анастасія Касіян

Робота «Посадиш дерево змолоду, на старість буде як знахідка» 10-річної Анастасії Касіян стверджує родинні цінності. У батьків Насті — п’ятеро дітей. «Ідеї для малюнків я беру зі снів чи життя. Ми часто родиною їдемо до дідуся й бабусі, а в них є сад». На питання, які сни її надихають, відповідає, що їй сняться мандрівки. «Сьогодні я була в космосі», — додає з глибоким поглядом.

Надія Ваганова

Надія Ваганова малює з шести років, а тепер вчиться на другому курсі політеху на художника-графіка. У 16 років Надя створила ілюстрації до казки «Дірявий Носочок»: «Пам’ятаю, був конкурс — придумати казку і намалювати її, мені тоді дали перше місце». Тепер талант Надії відзначають викладачі університету — чим пишається її вчитель Тетяна Косцевич.

Функціонал школи

У 2019 році дитячій музичній школі села Щасливе виповнюється 45 років. Тоді вона стала першою в Київській області сільською ДМШ. Заснував її Валентин Шерстюк (1944—2019) — український піаніст, заслужений діяч мистецтв України, професор Національної музичної академії України ім.Чайковського, директор Київської середньої спеціалізованої школи-інтернату ім.Лисенка. Пізніше було відкрито філії школи у Старому, Рогозові, Іванкові, Горі, Чубинському та Пролісках.
За цей час школу закінчило понад 800 дітей, майже 70 з них вступили до мистецьких вищих НЗ, п’ять повернулися працювати до школи. Сьогодні там діють класи фортепіано, баяна, акордеона, домри, гітари, вокалу та духових інструментів. На початку 90-х до музики додалися класи образотворчого та декоративно-ужиткового мистецтва (вишивка і ткацтво).

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl + Enter

Джерело: Газета «ВІСТІ» – Бориспіль. Новини. Інформація. Реклама