У Бородянці презентували інтерактивний інструмент для відновлення селища (відео)

У Бородянці презентували інтерактивний інструмент для відновлення селища (відео)
1 Жовтня 2024, 20:54
Поділитися:

У Бородянці презентували інтерактивну платформу для відновлення та розвитку селища. Створили її литовські партнери. 

Томас Гульбінас, керівник програми SSVA в Україні:

«Інструмент, який ми створили, дозволяє дослідити будь-яку територію у селищі, не покидаючи своєї кімнати. І не тільки із землі, ви можете побачити панораму і згори, та й взагалі з будь-якої точки та кута. Також у платформі закладені різні дані. Наприклад, якщо Вам потрібно виміряти відстань, Ви можете це зробити із гарною точністю. Також це ефективний інструмент для вимірювання будинків. Похибка може бути десь у 5 см».

По-суті, це — цифрова 3D-модель Бородянки. До речі, розробники створили таку ж модель і для Бучі. Уже завтра презентуватимуть її там. Платформа дозволяє робити точні заміри для відбудови, а також планувати, як буде виглядати нова будівля чи будь-який інший об’єкт у селищі.

Ірина Захарченко, в.о. Бородянського селищного голови:

«Цей інструмент дасть нам можливість чітко спланувати висоту кожної будівлі, довжину та навіть як падає тінь, тому що світло це дуже важливо і для приватного будівництва, і для багатоквартирних будинків. І найголовніше, що це дасть розвиток нашому бізнесу. Це дуже важливо для Бородянки».

Інструмент допоможе привабити до Бородянки бізнес та інвесторів, оскільки дозволить дистанційно дослідити вільні земельні ділянки, їхній розмір, розміщення тощо. 

Григорій Мельничук, заступник директора Департаменту просторового планування територій та архітектури:

«Це автоматизація адміністративних послуг, забезпечення належної прозорості, усунення антикорупційних ризиків і звісно що забезпечення належної комунікації з громадськістю, з інвесторами, аби налагодити не лише відновлення країни, а й подальший розвиток».

Дмитро Макаренко, в.о. голови Державної служби України з питань геодезії, картографії та кадастру:

«У нас глобальна парадигма — це створення великого масиву геоданих на всю територію України, які будуть доступні через єдину точку входу, тобто об’єднаний національний портал. І власне без даних це неможливо реалізувати, тому створення саме якісних даних на місцевому рівні — це є та сходинка, якої нам не вистачає».

Презентація самого 3D-інструменту — це лише перший видимий крок у реалізацій проєкту. Далі спеціалісти Бородянської селищної ради навчатимуться правильно користуватися платформою. 

Томас Гульбінас, керівник програми SSVA в Україні:

«Інструмент доволі складний. Але коли вивчити його, буде легко. Навчання триватиме як мінімум рік і воно буде дуже практичним».

Однак ще до навчання спеціалісти Бородянської селищної ради вже оцінили користь платформи. 

Наталія Литвин, головна спеціалістка відділу містобудування, архітектури і капітального будівництва  БСР:

«Зараз ще важко трошечки зорієнтуватися, але те, що ми бачимо, які можливості відкриються перед нами, дуже спростять нашу роботу. До того ж нашу роботу будуть бачити не тільки ми, хто її виконують, а й люди. Коли вони побачать, як виростають будинку в тих місцях, де вони були зруйновані».

Реалізувати такий проєкт Бородянці допомогла Агенція розвитку будівельного сектору при Міністерстві довкілля Литви. Фінансування виділили Фонд розвитку та гуманітарної допомоги Литовської Республіки та Уряд Тайваню. 

Томас Матулевічус, комерційний аташе Посольства Литовської Республіки в Україні:

«Ми сподіваємось, що цей проєкт буде дуже корисний для відбудови і Бородянці і можливо потім буде адаптований, у якихось інших городах та селищах. Буде якась користь, буде ця система об’єднана і буде дати реальний, конкретний результат».

Ірина Захарченко, в.о. Бородянського селищного голови:

«Дуже дякую Литовській Республіці за те, що йде з нами постійно в ногу з часом і ми розвиваємося спільно і разом. І дуже-дуже дякую їм».

Джерело: Містоінформ