У Білої Церкви може з’явитися шведське місто-партнер

image
29 Вересня 2023, 15:08
Поділитися:

Головна  /  У Білої Церкви може з’явитися шведське місто-партнер

|  29. 09. 2023

28 вересня Біла Церква підписала з швецьким містом Буросом Лист про наміри партнерства.

Перед підписанням, наміри про встановлення поріднених відносин підтримали депутати мунципалітету Буроса.

Під час урочистого підписання, яке відбувалося в режимі онлайн, міський голова Геннадій Дикий наголосив на важливості цієї події: «Наразі наші Захисники виборюють право на вільне майбутнє, не тільки для себе та своїх дітей, а й усієї Європи. Білоцерківці, як і всі українці хочуть жити в демократичному суспільстві. Суспільстві, де цінується повага до людської гідності і свободи, демократії та верховенства права. Вважаю, що саме ці цінності об’єднують мешканців Білоцерківської громади і Буроса, та можуть стати надійним фундаментом для майбутнього партнерства». 

У декларації про наміри піднімаються питання про нові та відновлювані джерела енергії, соціальне забезпечення, демократичний розвиток, особливо спрямований на молодь, і суспільний розвиток, спричинений нинішньою військовою ситуацією.

Підписанню цього листа передував кількамісячний робочий процес із налагодження контакту та визначення напрямків за якими міста співпрацюватимуть у майбутньому.

«Сьогодні ми бачимо результат одного із міжнародних проєктів, в рамках якого ми представники нашої громади відвідали місто Бурос, де були обговорені питання та напрямки співпраці. Ми завжди прагнемо залучати кращі європейські практики у нашій громаді: Бурос вважається одним з найбільш інноваційних міст у сфері легкої промисловості та відновлюваних джерел енергії. І я упевнений, що наші громади знайдуть точки дотику», – зазначив заступник міського голови Василь Морський.

Налагодити партнерські стосунки між українським та шведським містом вдалося завдяки допомозі Citie4Cities | United4Ukraine. Це ініціатива, яка допомагає громадам України налагодити міжмуніципальні партнерства з громадами Європейського Союзу. Зокрема, ініціатива допомагає громадам краще промоціювати себе за кордоном і ефективніше шукати партнерів в Європі через створення профілів на сайті cities4cities.eu.

Довідка. Місто Бурос – місто на Заході Швеції, засноване у 1621 році. Одноіменна громада Буроса є чотирнадцятою за величиною громадою Швеції, що складається з 20-ти міст. Кількість населення в місті Бурос складає близько 114 тис мешканців.

Сьогодні Бурос – це центр текстильного дизайну та торгівлі. Доказом цього є те, що багато штаб-квартир великих відомих брендів текстилю та моди знаходяться саме в цьому місті. Бурос має передовий досвід у логістиці та дистрибуції, тому також є центром електронної комерції.

Стратегічне розташування Буроса є перевагою для підприємств, яких у місті налічується близько 12,5 тис, адже місто є вузлом чотирьох національних доріг, включаючи автостраду між Гетеборгом і Стокгольмом, також є залізниця в чотирьох напрямках. Поїздка прямим поїздом до Стокгольма займає трохи більше трьох годин. До аеропорту Ландветтер можна доїхати за півгодини.

Місто Бурос – це місто творчості та інновацій. Місто є лідером у галузі досліджень та освіти в галузі текстилю та моди. Відомий Університет текстилю навчає близько 18 тис студентів. Протягом тривалого часу Університет Буроса широко співпрацює, як з місцевими, національними, так і міжнародними партнерами.

У місті функціонує Textile Fashion Center – творчий центр науки, культури, інновацій та бізнесу в галузі текстилю та моди.

Бурос – це місто максимально пов’язане з природою. Тут є озера, ліси, луки. Сам центр міста потопає в парках і зелених зонах.

В місті також вирує захоплююче культурне життя: близько 100 скульптур і настінних розписів, фестиваль вуличного мистецтва, художній музей Буроса, що має велику колекцію експонатів шведського мистецтва 20-го століття, на сценах театру Буроса проходять близько 200 вистав на рік.

Місто Бурос має партнерські міста у Норвегії, Фінляндії, Данії, Туреччині, Німеччині, Італії та в найближчому майбутньому Білоцерківська міська територіальна громада (Україна) розширить цей перелік.

 

Джерело: Біла Церква – офіційний сайт