У Білій Церкві відкрилася виставка «Повернути історичну пам’ять»

image
6 Травня 2024, 11:52
Поділитися:

Головна  /  У Білій Церкві відкрилася виставка «Повернути історичну пам’ять»

|  06. 05. 2024

Третього травня в Білоцерківській громаді відбулося відкриття документальної фотовиставки «Повернути історичну пам’ять». На виставці представлено світлини стародавніх українських цвинтарів та хрестів – як символ самобутності, історії та безцінного культурного надбання України. Експозиція містить фотографії цвинтарів та хрестів з різних регіонів України, описи до них, візуальні матеріали фотометричної зйомки та лазерного сканування об’єктів.

Організаторами заходу виступили: ГО «Україна Інкогніта» та Національний центр народної культури «Музей Івана Гончара». Ініціатором фотовиставки є Роман Маленков – український географ, мандрівник, краєзнавець, журналіст, член Українського географічного товариства, головний редактор і співзасновник краєзнавчого вебпорталу «Україна Інкогніта» і однойменної громадської організації.

«Історична пам’ять – головний феномен відтворення історії суспільства, країни, нації. У більшості випадків вона починається із поховань – старовинних цвинтарів, – наголошує Роман Маленков. – Більшість фотографій зроблені мною, а також іншими авторами. Виставка присвячена українським цвинтарям та надгробним пам’ятникам. Акцентую увагу на тому, що це один із маркерів українського народного мистецтва, коріння української історичної пам’яті, яке було забуто, стерто. І зараз потрібно це відновлювати. Наша організація вже 8 років займається обліком українських цвинтарів, і протягом 8 років ми збирали ці світлини. Характерними матеріалами для багатьох надгробків є пісковик і вапняк – адже ці матеріали обробляються легко, на відміну від граніту. Тому в тих регіонах, де вони поширені, збереглися надгробні пам’ятники на старовинних цвинтарях, і ми можемо їх ідентифікувати та дослідити як матеріально-культурну спадщину». 

У заході взяли участь представники Департаменту культури та туризму Київської обласної державної адміністрації: заступник директора Департаменту – начальник управління туризму Євгеній Самойленко, начальник відділу розвитку туристичної діяльності та промоції Марія Охріменко, представники структурних підрозділів Білоцерківської міської ради, громадськості та ЗМІ.

Під час відкриття фотовиставки з творчими дарунками виступили педагоги Білоцерківської школи мистецтв №1 імені Юрія Павленка – Анастасія Саражинська та Назар Вознюк.


Виставка триватиме в КП БМР «Білоцерківський краєзнавчий музей» до 31 травня.

КЗ КОР «Білоцерківський краєзнавчий музей» працює щодня з 09:30 до 16:30, без перерви на обід. Вихідний день – середа.


>>> Більше світлин <<<

 

Джерело: Біла Церква – офіційний сайт