Типи шкіри: жирна і зневоднена водночас? | Трибуна

image
17 Грудня 2019, 20:15
Поділитися:

Авторка: Ірина Долженко, броварчанка, косметолог-естетист

Редакція сайту може не поділяти погляди авторів та не несе відповідальності за інформацію, опубліковану в розділі «Блоги». Відповідальність за зміст, достовірність фактів, цитат, власних назв та інших відомостей несуть автори текстів, розміщених у розділі «Блоги».

Академічне питання, яке турбує всіх, починаючи з підліткового періоду і аж допоки вік не перейде в стабільно старший і мудрий. Бо до того часу все, що з нами відбувається, здатне вплинути на роботу ендокринної системи і суттєво змінити зовнішній вигляд шкіри. Отже, розмова про її типи.

Якби мене запитали, на які типи поділяти шкіру, я б сказала не вагаючись: типів є два – доглянута й недоглянута. Це те перше, за яким диференціює шкіру око професіонала . А за тим уже можна говорити про більш детальні речі.

Шкіра може бути нездорова. Наприклад, вугрові висипання. Але людину, яка дбає про таку шкіру і доглядає за нею належним чином, видно відразу. Навіть запалені вугрі виглядають більш привабливо на обличчі, яке правильно вмили, протерли і намастили потрібним. Тоді, як власники нормальної, здавалося б, шкіри можуть занедбати її до стану тьмяної та хворої? То чи є сенс розповідати про тип шкіри і чим це допоможе людині, яка лінується вмитися вранці і/чи ввечері? Всі диференціації мають певне значення лише на етапі добору догляду і готовності це робити.

Отже, умовний поділ на суху, жирну, нормальну й комбіновану є вельми поверхневим. Це зручно для косметологів, клієнтів і виробників косметики (і ще для продавців-консультантів, яким не хочеться занадто занурюватися в пізнання глибоких питань). Чи є щось простіше за таке: ви зробили тест (який знайшли в інтернеті) на визначення свого типу шкіри, ви з’ясували, що вона «нормально-комбінована», ви приходите в магазин, бачите на банці – «для нормально і сухої шкіри» і впевнено чимчикуєте до каси. Все співпало. Якийсь час усе ок, потім ви їсте на ніч тортика чи макаронів,  повторюєте це не раз, і от одного дня вранці ваша шкіра вже блищить як накремлений чобіт. Чому? Та тому, що вуглеводи сприяють різкому саловиділенню, і сьогодні, завтра, і  ще якийсь час вашій шкірі потрібен інакший засіб. Ваш поживний крем для сухої шкіри вона не хоче. Ну і тортиків, певно, також.

Або, ви – власниця жирного типу шкіри. І ви її трете і вмиваєте. Наносите скраби і маски з глини. Ви точно знаєте, що таке допомагає. Вже шкіра висохла до тріщин, але що ж робити, якщо вона жирна, ще й із висипанням? Так от: ніщо не заважає шкірі одного дня стати водночас жирною і зневодженою. Тоді на ній буде блищати шар шкірного сала і одночасно вона буде лущитися від браку води. Сало й сухість одночасно. За таких умов шкіра хоче не глибокого очищення, не глини, не дитячого крему для «заспокоєння». Їй потрібна вода і зволоження. І засоби, на яких стоятиме маркування «для зневодненої шкіри», а ніяк не «для жирної»  чи навіть «чутливої».

Дивним чином багато людей вважають свій тип шкіри саме чутливим. Зауважу, що «чутлива шкіра» – явище, яке закладене генетично і носить спадковий характер. Причина – недостатня кількість сальних залоз та їхня незначна від природи активність. В інших випадках подразнення, почервоніння, свербіж, відчуття стягнутості й навіть висипання – це наслідки неправильного догляду, способу життя, харчування, хвороб чи психологічних чинників. Це не природа шкіри, а стан на певний час. Треба з’ясовувати першопричини і їх усувати.

Все, що треба винести з цього тексту, можна вкласти в одне речення: догляд має базуватися на нагальних, сьогоденних потребах шкіри. Варто навчитися відчувати і мати в арсеналі кілька індивідуально підібраних і водночас універсальних засобів, не прив’язаних до задавнених класифікацій типів шкіри. Навіть знаків Зодіаку купа, соціонічних типів, іншої всячини, а тут –  частина нас самих. Фізична, індивідуальна. Тож варто таки відчувати свою шкіру поза вузькими сухими схемами.

Привчаємося бачити себе особливими й мінливими – це нормально. Відповідно сезонам, погоді, наявності на небі сонця, в резонансі з нашим станом і настроєм.

Надалі поділюся з вами глибше філософією поділу шкіри на типи, яка мені найбільше до душі.

Читайте також інші матеріали авторки:

1.Сезон без сонця: обираємо свій пілінг

2. Для тих, хто дбає про свою шкіру

3. Алхімія краси: як залишатися молодою довше

Головне фото – з інтернету

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Джерело: Трибуна – Бровари