Туалети у метро стануть обов’язковими

image
3 Червня 2019, 20:00
Поділитися:

Нові будівельні норми, які вступають в дію з 1 вересня 2019 року, передбачають обов’язкове влаштування для пасажирів на станціях метро санвузлів. Вони мають бути створені на вході-виході зі станцій при їх реконструкції або новому будівництві.

Про це повідомляє офіційний сайт Міністерства регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України.

– Туалетам в метро бути! Вже з 1 вересня при проектуванні нових станцій метро або при проведенні їх реконструкції мають обов’язково передбачатися туалети для пасажирів. Вони мають розміщуватися на вході/виході зі станцій, — розповів заступник Міністра Лев Парцхаладзе.

За його словами, це оптимальне розміщення, зручне як для людей так, і з технічної точки зору, – для облаштування.

У багатьох країнах Європи, зокрема, Франції, Великобританії та Австрії, відповідна практика розміщення громадських туалетів розповсюджена та успішно діє.

Отже, згідно з новими ДБН, під час нового будівництва та реконструкції повинні передбачатися санвузли у межах вестибюля станції, тобто, на вході/виході до них.

Санвузли мають бути доступними для всіх груп населення і враховувати потреби людей з інвалідністю та інших маломобільних груп. Їх проектування має здійснюватися відповідно до вимог ДБН “Громадські будинки та споруди” та ДБН “Інклюзивність будівель і споруд”.

У складних умовах під час реконструкції станції можливо влаштовувати санвузли у суміщених підземних переходах поза межами шляхів евакуації або поряд зі станцією на поверхні землі. У таких випадках, відповідно до нових ДБН, санвузли повинні мати окрему від метро систему побутової каналізації.

Довідка. У чинних ДБН “Споруди транспорту. Метрополітени”  взагалі відсутня норма щодо проектування громадських туалетів для пасажирів. Нові норми, розроблені ДП “Державний науково-дослідний інститут будівельних конструкцій”, опубліковані і вступають в дію з 1 вересня 2019 року.

 

Дивіться красиві відео та цікаві репортажі на нашому каналі в Youtube!

Джерело: Вечірній Київ