Цибулевий бум стихає

image
16 Травня 2019, 12:10
Поділитися:

Від середини квітня і до середини травня цибуля в Україні подешевшала на 30%. Головним чином зниженню цін сприяє збільшення імпорту «старої» цибулі з країн Центральної Азії – повідомляє «Еспресо» з посиланням на власні джерела, серед яких і останні оновлення моніторингу цін на гуртових майданчиках країни. Голова Національної Ради економічного розвитку Олексій Дорошенко причиною значного стрибка цін на цибулю та інші овочі називає втрату державою контролю над внутрішньою торгівлею.

«Пропозиція ранньої цибулі також збільшується, але в загальному обсязі пропозиції на гуртових ринках України частка такої продукції не перевищує 10%. У Західній Україні на гуртовому ринку «рання» цибуля пропонується по 23 грн/кг», – йдеться у повідомленні.

Також зазначається, що «стара» імпортна цибуля займає понад 70% ринкового обсягу і ціни на неї сьогодні формуються в діапазоні 16-24 грн/кг Пропозиція української цибулі залишається обмеженою, втім, її вартість вкладається в діапазон цін імпортної старої продукції – 22-23 грн/кг.

Голова Національної Ради економічного розвитку Олексій Дорошенко вказує, що у цьому році українці стали знов свідками того, як держава втратила контроль над внутрішньою торгівлею. Так, перестали в країні виконувати функцію прогнозування врожаю та його підрахунку: тепер ніхто в країні не знає скільки чого вирощується та коли ціна почне падати, або навпаки, стрибати до гори. Це є елементом державного контролю будь-якої західної країни, зазначає Дорошенко, але ми відмовились від усіх елементів впливу держави на бізнес та отримали шалені гойдалки, які тепер відбуваються в будь-який сезон, навіть під час врожаю, або одразу після нього. «Раніше такі функції були покладені на Мінагрополітики та Мінекономрозвитку. І це є пряими наслідком ліберальної політики Уряду та Президента, коли цікавлять інтереси лише великого бізнесу. Саме через це ніхто не міг знати, що після Нового року в Україні не стане власної цибулі або капусти, яку ми терміново почали завозити з багатьох країн Азії та Європи. Тому борщовий набір зараз в нашій країні коштує дорожче ніж у Польщі», – зазначає Олексій Дорошенко.
За інформацією Дорошенка, капуста зросла в ціні за перший квартал майже удвічі  на 94,4%: із 8,9грн до 17,3 грн за кілограм, картопля за перші три місяці подорожчала на 27,5%: із 8грн до 10,2 грн за кілограм,
у буряка індекс зростання склав 15,6%: із 10,9грн до 12,6грн. А в цибулі за квартал ціни зросли на 10,1%: із 16,8 грн до 18,5грн за кілограм. 

Дорошенко вказує, що найбільше за квітень подорожчали у відсотках:
1. Цибуля – на 63,8%
2. Капуста – на 52,8%
3. Морква – на 30,1%
4. Картопля – на 23,4%
5. Буряк – на 19,1%.

Читати далі: Цибулевий бум стихає , автор Трибуна Бровари

Джерело: Трибуна Бровари