Ціни на газ до кінця року зростуть – Нацбанк

image
29 Липня 2019, 10:37
Поділитися:

В Україні тарифи на газ прив’язані до вартості на зовнішньому ринку. Вже до кінця 2019 року ціни на блакитне палива почнуть рости, – про це йдеться в інфляційному звіті Нацбанку.

При цьому попит на скраплений природний газ до кінця 2020 року зросте більш ніж на 20%. Прискореними темпами буде зростати пропозиція з боку США і Росії, а згодом – Австралії та Катару. Відповідно умови торгівлі для українських виробників на прогнозному горизонті будуть значно кращими, у порівнянні з квітневим прогнозом, завдяки низьким цінам на природний газ і порівняно високими цінами на залізну руду і зернові, зазначено в інфляційному звіті Нацбанку.

Нагадаємо, з 1 листопада 2018 року газ для населення подорожчав із 6,9 до 8,5 грн за кубометр. Підвищення ціни на газ в Україні було однією з умов продовження співпраці з МВФ. У разі, якщо б уряд не пішов на такий захід, країні загрожував би дефолт, пише Обозрєватель.

14 березня 2019 року НАК «Нафтогаз України» заявив про можливість не піднімати ціни на газ із 1 травня. 24 квітня команда Володимира Зеленського закликала «Нафтогаз» і Кабінет міністрів провести консультації з МВФ і знизити ціну на газ для населення з 1 травня.

НАК і уряд досягли угоди щодо зниження ціни на газ у травні, але вона передбачає, що ціна збільшиться, якщо ринкові ціни знову будуть вищими за встановлений Кабміном рівень. 14 червня НАК  «Нафтогаз України» розрахував нову ціну природного газу для населення – 5553,89 грн за 1 тис. кубометрів. Тариф указано без урахування податку на додану вартість, націнки постачальника та вартості доставки. Так, у червні ціна газу, за якою «Нафтогаз» продає його газзбутам та постачає споживачам за ПСО, зменшилася на 7,3%, а у липні – на 11,7%.

Головне фото – з Інтернету

Джерело: Трибуна Бровари