Цілуватися та не хвилюватися: Супрун розповіла про герпес

image
17 Серпня 2019, 20:12
Поділитися:

Кожен, хоч раз але пережив неприємне відчуття, коли на губі з’являються болючі  висипання. Що спричиняє герпес та як його лікувати розповіла в. о. міністра охорони здоров’я Уляна Супрун у мережі Facebook.

«Застуда» на губах не лікується алое, льодом, корвалолом чи зеленкою, а ін’єкції з використанням гіалуронової кислоти можуть лише спровокувати загострення герпесу, – коментує Супрун.

Чому з’являється герпес?

Герпесвірусів ціла родина: але мова йтиме про  герпесвірус людини (ГВЛ) 1 та 2 типу. (ГВЛ) 1  може передаватись через спільний посуд. Утім обидва віруси можуть вражати всі частини тіла, тобто під час орального сексу «застуда на губах» може передатися на геніталії партнера/ партнерки чи навпаки. (ГВЛ) 2 типу передається під час незахищеного сексу, а також під час вагінальних пологів.

Як проявляється герпес?

Цей вірус може роками жити в організмі і ніяк себе не проявляти. Інфекція має звичай активізуватися, коли у людини знижується імунітет. В подальшому вірус може проявлятися зачіпаючи ясна, губи чи інші ділянки голови.

Чи можливо видужати після зараження?

Після зараження віруси вже ніколи нікуди не діваються, а перебувають в організмі та час від часу активуються.

Як лікують герпесвірусну інфекцію?

Первинний курс терапії зазвичай триває 8-10 днів або до зникнення проявів. При цьому прописують препарати системної дії.  У разі дуже тяжкого перебігу інфекції можливе внутрішньовенне введення ліків. Медичні протоколи не радять користуватися ліками із місцевою дією через їхню низьку ефективність. Герпес на обличчі часто починається із продрому — періоду, коли хворобу можна відчути як поколювання, свербіж, біль, але ще не можна побачити. Якщо розпочати терапію в період продрому, то це може зупинити прояв.

Як запобігти зараженню герпесом?

-Не цілуйтеся, якщо в партнера/партнерки губи чи ротова порожнина почали свербіти, поколювати, чи з’явилися висипання. Пам’ятайте, що важливо бути свідомими та відповідальними щодо партнерів.

-Не пийте разом із однієї чашки чи пляшки із людиною, яка на губах має герпес.

-Не користуйтеся спільною гігієнічною помадою.

-Зробіть з партнером/партнеркою аналізи на ВІЛ, герпес 1 та 2 типів, онкогенні штами папіломавірусу людини і сифіліс. У разі відсутності інфекцій, достатньо гормональних контрацептивів.

Використання матеріалів сайту лише з активним посиланням на vechirniy.kyiv.ua

Джерело: Вечірній Київ