Цікаві місця Макарівщини. Частина перша – Макарів Діловий

image
18 Квітня 2021, 13:27
Поділитися:

Макарівщина повна цікавими місцями, де можна або гарно провести час, або навіть влаштувати антуражну фотосесію. Заінтригувало? Тоді читайте далі!

Будинок Барона фон Мекка

Знаходиться ця старовинна садиба в селі Копилів. Історія маєтку за різними джерелами починається в період із 1881 по 1882 роки, коли територію навколо маєтку придбав спадкоємець залізничного магната та одного з перших автомобілістів Росії – барон Микола фон Мекк.
На жаль, у 1898 році пожежа майже повністю знищила будинок. Будівництво нового розпочалося лише на межі ХІХ-ХХ ст. Будівля відтворилася майже повністю. Після реконструкції вона стала мати два поверхи та фасади, оздоблені мансардами та тераси, прикрашені дерев’яним орнаментом.
На початку 1900-х років барон продав маєток. Після Першої світової війни в будинку розміщувалася агрономічна школа. А під час Другої світової війни в будівлі знаходився військовий шпиталь, де відомий київський лікар Павло Бейлін розробив метод немедикаментозного лікування безсоння.
Сьогодні маєток внесений до Державного реєстру архітектурних пам’яток національного значення та знаходиться в аварійному стані. Крім того, до початку Євро-2012 будівлю хотіли реставрувати, але з невідомих причин проєкт не реалізувався.

Макарівська картинна галерея

Вона розташована в районному Будинку культури та фунціонує майже двадцять років. Її засновником став заслужений художник України, лауреат багатьох вітчизняних та міжнародних премій – Анатолій Марчук.
У галереї присутні роботи Андрія Чебикіна, Василя Лопати, Олександра Губарєва, Василя Чебаника, Миколи Компанця, Миколи Стратілата, Наталії Ніколайчук, Володимира Куткіна, Миколи Кочубея. Багато з них вже стали класиками класиками сучасного образотворчого мистецтва. А візитною карткою галереї є збірка творів “Макарів та околиці”. Завдяки їй мешканці селища та гості мають можливість милуватися неповторними краєвидами рідного селища та його околиць.

Кінноспортивна ферма

Для тих, хто любить коней та мріє або хоче на них покататися, потрібно завітати до села Лубське. Тут діє кінно-спортивний комплекс, де кваліфіковані тренери можуть усіх охочих навчити верхової їзди. Узимку проходить катання на санях по засніжених дорогах. А також працюють тренери з хворими на ДЦП дітками. Окрім того, на території ферми щороку проходять обласні чемпіонати по кінному пробігу.

Джерело: Макарів Діловий