Цієї суботи киян запрошують на толоку на території будинку Сікорського

image
11 Жовтня 2023, 09:50
Поділитися:

11 жовтня 2023 г. 09:44

Цієї суботи, 14 жовтня, киян запрошують долучитися на толоку у підтримку проекту порятунку будинку легендарного Ігоря Сікорського. Планується провести прибирання території пам’ятки, встановлення тимчасових конструкцій, які захистять будівлю від атмосферних опадів до початку реставраційних робіт.

Про це KВ стало відомо з повідомлення пресслужби Центру розвитку міст.

Підписуйтесь на “КиївВладу”

“Друзі, збираємося в суботу на толоку у підтримку проекту порятунку будинку легендарного Сікорського. Додавайтесь в подію Врятуємо будинок Сікорського та приходьте! Коли: субота, 14 жовтня, об 11.00 Де: місто Київ, вул. Ярославів Вал 15-б”, – йдеться в повідомленні.

Слідкуйте за “КиївВладою” в Телеграм

Як зазначають в Центрі розвитку міст, будинок Сікорського перебуває в аварійному стані. Також організатори зазначають, що історичний будинок 1904 року є надбанням культурної спадщини, а отже там має бути музей, а не гори сміття та руїни.

“Проведення толоки – один із наших комплексних заходів порятунку Будинок Сікорського, де відбудеться прибирання території пам’ятки, встановлення тимчасових конструкцій, які захистять будівлю від атмосферних опадів до початку реставраційних робіт”, – додають організатори.

Крім того вони зазначають, що кінцевою метою толоки є передати об’єкт культспадщини національного значення територіальній громаді Києва.

“Оскільки масштабні реставраційні роботи у повному обсязі можуть проводитись лише після перемоги у війні над ворогом, наразі варто обрати найбільш ефективний і доречний шлях збереження нашої історичної пам’яті. Й саме громада шукає можливості з долучення недержавних ресурсів для суспільно важливих ініціатив”, – підсумовують в центрі.

Нагадаємо, у 2000 році ДП Міноборони “Готель “Козацький” передало в оренду нежитлове трьохповерхове приміщення по вул. Ярославов Вал, 15-Б, де народився і виріс авіаконструктор Ігор Сікорський, Міжнародному благотворчому фонду “Музей історії повітроплавання та авіації ім. Сікорського”, Орендар повинен був відремонтувати і забезпечити охорону будівлі, але протягом 15 років будівництво підтримувалося з грубими порушеннями вимог санітарного стану, що призвело до знищення будівництва.

У квітні 2017 року будинок було повернуто державі шляхом підписання ДП Міністерства оборони “Отель Козацький” акта прийому-передачі.

Читайте: Дом Сикорского в Киеве вернули в государственную собственность

У тому ж 2017 році Київрада вперше звернувся до Уряду з проханням ініціювати передачу Дому Сікорського в комунальну власність Києва, але питання вирішено не було. На початку 2019 року столичні влади знову заявили про те, що готові взятися за збереження пам’ятника.

Читайте: Дом Сикорского не могут передать в собственность Киева, поскольку он находится под арестом (видео) | КиївВлада

В 2021 році Київрада знову звернулась до Кабміну з проханням передати будинок, в якому живу Ігор Сікорський у комунальну власність міста.

Читайте: Киевсовет обратился к правительству о передаче в коммунальную собственность дома, в котором жил Игорь Сикорский

Також у 2021 році Міноборони запропонувало передати Будинок Сікорського приватним інвесторам. Крім того, у тому ж році з будинку, де жив Сікорський був знятий арешт. Активісти очікували, що будинок передадуть громаді Києва для реконструкції

Читайте: С дома Сикорского сняли арест

Фото: відкриті джерела

КиївВлада

Джерело: КиевVласть – новости столицы и столичного региона