це може остаточно знищити обухівські ліси

image
2 Травня 2021, 11:57
Поділитися:



Верховна Рада прийняла в другому читанні законопроєкт №2194, який дозволяє передавати землі за межами населених пунктів в комунальну власність. Українська природоохоронна група UNCG вважає, що через це нововведення тисячі лісних гектарів будуть перетворені на ріллю.

Про це повідомляють Хроніки Обухова з посиланням на Хмарочос.

  • Група приводить дані Світового Банку, за якими Україна займає третє місце за рівнем розораності серед всіх країн світу: оранки займають 56,8% території. Водночас середній показник по країнах Європейського Союзу – 24,7%. За площею розораних територій Україна на восьмому місці у світі.
  • Водночас за показником лісистості (15.9% у порівнянні з 40% по ЄС) та за показником природоохоронних територій (7% у порівнянні з 12% по США та 18% по ЄС) Україна є одним з аутсайдерів.

В організації запевняють: приватний чи комунальний власник є більш ефективним з точки зору економіки, але більше керується власними інтересами, а не загальнодержавними пріоритетами.

Для багатьох громад надходження від оренди землі та сплати податків аграрними підприємствами – одне з основних джерел наповнення бюджету. Водночас екосистемні послуги від степів, луків чи лісів і досі ніхто не оцінює. Тому коли перед радою ОТГ буде стояти вибір «зберегти природу» чи «отримати додаткові кошти в бюджет» – рішення очевидне, – повідомляють фахівці.

За статистикою, у 2014-2021 роки в Україні було створено п’ять нових національних природних парків загальною площею близько 134 тисячі гектарів. Проте лише 8997 гектари – землі комунальної власності, а решта – державні землі.

Також організація наводить приклад, що на створення 300-500 тисяч гектарів лісу держава витратила б до 7,5 мільйона гривень. Прибуток від реалізації деревини з цих лісів можна буде отримати лише за 20-30 років. А витрати з розкорчовування окупляться аграрію за два-три роки. Тому вибір ОТГ і тут є очевидним, кажуть експерти. Вони згадують приклади з Чернігівщини, де знищують ліси в комунальній власності.





Source link