«Це Герой сучасності»: на колінах Броварська громада прощалась із загиблим від снайперської кулі 20-літнім Іваном Отрошком | Трибуна

«Це Герой сучасності»: на колінах Броварська громада прощалась із загиблим від снайперської кулі 20-літнім Іваном Отрошком | Трибуна
23 Квітня 2024, 19:29
Поділитися:

Сьогодні Броварська громада прощалася із загиблим Захисником Іваном Отрошком. Саме такі, як Іван, –  це Герої нашого дня, зазначили побратими під час прощання. На свої 20 років Іван пережив стільки, що далеко не кожен це може пережити протягом усього свого віку.  

Іван народився в Броварах, вчився у 8 ій школі. Після 9 класів навчання продовжив у Броварському професійному ліцеї. Паралельно активно займався спортом  – карате і кікбоксингом, загартовував себе, позаяк мріяв служити в елітних штурмових військах.

 «Він був терплячим, мовчазним і дещо сором’язливим», – згадують побратими. А коли Івану виповнилося 18 років, він пішов до ТЦК («військкомату») і вступив на службу за контрактом у 95-ту  окрему десантно-штурмову бригаду.

Із листопада 2021 р. Іван воював у зоні АТО кулеметником. За хоробрість і відчайдушність побратими дали йому позивний «Джон Вік».

Повномасштабне вторгнення боєць зустрів в окопах на Донеччині. Там йому дуже згодилася його фізична і моральна підготовка, адже доводилося днями сидіти в окопах без їжі і води, виносити на собі поранених і вбитих побратимів.

У березні 2022 -го під Ізюмом захисник отримав осколкове поранення та після кількох операцій вже за  пару місяців повернувся в стрій. На свій 19-ий день народження  – 11 липня  – Іван був у бою.

Навіть після чергового складного поранення – акубаротравми, коли втратив здатність розмовляти, і статусу «обмежено придатний», Іван повторно пройшов комісію і домігся переведення в 119-ту бригаду 164-го батальйону тероборони м. Прилуки. Там  пройшов тривалий період реабілітації і згодом написав рапорт, що згоден служити у бойовій військовій частині. І вже згодом у її складі обороняв Бахмутський напрямок. За витривалість і непередбачуваність отримав позивний «Демон».

Після ротації, на початку березня 2024 року, боєць поїхав на Схід, стримував ворога на Авдіївському напрямку.

Під час прощання із Захисником на майдані Свободи,  рідний дядько загиблого зазначив: із розмови з комбатом йому стало відомо, що напередодні своєї загибелі,  Іван врятував життя побратиму, якому осколками посікло нижні кінцівки. Боєць професійно наклав шину, що дозволило зупинити крововтрату, відтак, військовий вижив.

На жаль, не вижив Іван: куля снайпера обірвала його життя 15 квітня 2024 р. біля н.п. Бердичі  Покровського району Донецької області.

За словами батька загиблого  також Івана, який разом із сином був на фронті, але в різних бригадах, його Ваня нікого не залишав на полю бою:  Як би не було тяжко –  полізе, притягне, винесе».  Тож група побратимів мала за обов’язок винести тіло з поля бою. Однак вдалося це зробити лише з другого разу.

Наказом командувача Об’єднаних сил ЗСУ від 17 серпня 2023 р., Івана Отрошка нагороджено нагрудним знаком «За службу та звитягу» ІІІ ступеня. «Це Герой сучасності, це Герой, що жив і житиме серед нас», – наголосив у виступі побратим.

«Він ніколи нічого не боявся. Дякую Вам за сина», – на колінах подякував батькам загиблого Героя його друг-однокласник.

Вані 11 липня мав би виповнитися 21 рік… У нього залишилися тато- військовий, мама і старший брат.

Легких тобі хмаринок, Іванку. Царство Небесне і вічний спокій.

Читайте також

Авіаудар по військовому містечку в Броварах: є загиблий, згоріла будівля (оновлено)
«Росія від нас не відчепиться, треба бути готовим захищати країну»: Броварська громада попрощалася із загиблим Героєм Олексієм Кузьком
У бою з ворогом загинув мешканець Броварів Володимир Гавриш
Захищаючи Україну, загинув журналіст із Броварів Олександр Савоченко
Загинув Юрій Таран – командир підрозділу 72-ї бригади ім. Чорних Запорожців, що обороняв Броварщину
Без батька залишилося троє дітей: загинув Олександр Терещенко з Богданівки

Джерело: Трибуна – Бровари