Триває Міжнародний фестиваль анімації: де подивитися безкоштовно

image
4 Вересня 2020, 13:21
Поділитися:

До 6 вересня продовжується Міжнародний фестиваль актуальної анімації та медіамистецтв LINOLEUM, який цього року проходить онлайн. Усі фільми можна подивитися на медіасервісі MEGOGO, абсолютно безкоштовно і без обмежень.

У програмі – 262 кращі анімаційні фільми з різних країн світу, 14 оригінальних програм для дорослих і дітей, насичена освітня програма. Серед учасників фестивалю – номінанти премії «Оскар», фестивалів Ансі, Берлінале та Оттави. А спікерами лекцій і воркшопів стануть визнані режисери, аніматори, продюсери та куратори, що знаються на візуальній культурі. 

– Тема фестивалю називається «Стати людиною». Вважаємо, що в обставинах, коли панує пандемія, людяність і взаємодопомога особливо важливі, – розповіла програмна директорка Міжнародного фестивалю актуальної анімації та медіа-мистецтва LINOLEUM Анастасія Верлінська. – Отримали понад 3 тисячі заявок з 80 країн світу. Ковід вплинув на анімацію, але не в кращий бік. Під час карантину багато аніматорів зняли короткі фільми на швидку руку. Зараз у світі дуже популярна документальна анімація. Існує навіть окремий жанр animadoc, коли в мультфільмі показують реальну або псевдодокументальну історію. Автори розкривають політичні та соціальні теми, які їх турбують. 
В українську програму увійшло 13 фільмів. У нас немає власної школи чи професійної освіти. Анімацію роблять переважно незалежні автори, самоучки. Щороку з’являються нові імена. В програмі можна подивитися документальну анімацію Mr Nox, створену на основі реальної історії про кібербулінг, сатиру на глобальну істерію навколо пластикового сміття
«Запаковані у Пластик», є музичні кліпи, зокрема «Історія України за 5 хвилин» на пісню гурту ТНМК. Покажемо ретроспективу кращих фільмів українського аніматора Олега Педана. Пішов з життя минулого року. Це самобутній ляльковий аніматор, виготовляв цікаві речі з металу. Збирав монети, з яких робив героїв, це можна побачити у фільмі «Залізний вовк». Використовував в анімації побутові предмети, зняв фільм «Світла особистість» про місто лампочок. 

До конкурсної програми фестивалю LINOLEUM потрапили 84 короткометражні фільми. Вони будуть змагатися між собою в категоріях: 

– Найчисельніший міжнародний конкурс, що поділений на п’ять блоків: Рухи, Сліди, Короткі історії про самотність, Узи та Ковчег; 
– Український конкурс;
– Конкурс комерційної анімації.

Також куратори підготували добірки тематичної анімації для позаконкурсних показів. Анімаційні ролики на екологічну тему можна буде подивитися в блоці Ecoleptic. Експериментальний відеоарт – у серіях про стосунки людини з природою чи економічною системою. Фільми, що зроблені жінками для жінок – у програмі Ladies First. До того ж, номінант на «Оскар» Кодзі Ямамура підготував добірку сучасної японської анімації, а продюсер Аарон Вуд зібрав найбільш шалені анімації в програмі #killmeplease. Традиційною для LINOLEUM є дитяча програма для найменших глядачів і їхніх батьків. А анімації на цьогорічну тему фестивалю – «Стати людиною» – можна буде переглянути в однойменній програмі. 

З національною анімацією різних років ви зможете ознайомитись у межах української ретроспективи, а також переглянути кращі фільми легендарного аніматора Олега Педана. 

Спеціальним показом стане єдиний повнометражний фільм фестивалю – естонська анімація «Фільм Старого» 2019 року. Це іронічна мультиплікація з підривним сюжетом, де поїздка до дідуся в село перетворюється для онуків на сюрреалістичну пригоду. У ній можна як побачити критику сучасного життя міленіалів, так і оцінити оригінальний гумор режисерів. Старий стомлює суворою сільською роботою як дітей, так і свою дійну корову. Дітлахи не розуміють сільських звичаїв і через це корова тікає. Тепер у Старого і дітей є 24 години, щоб знайти корову, перед тим як її вим’я вибухне без доїння і викличе молочнo-ядерну катастрофу. Старий і діти починають безжалісні перегони з часом, тому що вим’я треба знешкодити до того, як таємничий Молочний Чоловік відправить корову на небесний луг. У цій подорожі наші герої стикаються також з хіпстерaми, які зневажають сільське життя, відчайдушними лісорубами і ведмедем, що страждає від сильного запору.

У дати проведення LINOLEUM на YouTube-каналі фестивалю транслюватимуться в режимі реального часу лекції від професіоналів зі сфери анімації. Спікери розкажуть про інсайти та досвід у креативній індустрії, а також про мистецькі практики, що зараз застосовуються в світі. Серед лекторів – продюсерка TED-Ed Ґерта Зело, аніматорка Брітт Райс, кураторки Тіна Сауерлендер, Ксенія Малих та Лізавета Герман, мистецтвознавиця Катерина Яковленко, митець Станіслав Туріна. А з підлітками про особливості роботи аніматора поговорять Єгор Бондаренко та Анастасія Фалілеєва. Перегляд освітньої програми безкоштовний. Усі заходи матимуть синхронний переклад з української на англійську та з англійської на українську. 

Нагадаємо, кінофестиваль «Молодість» у Києві оголосив переможців.

Марія Катаєва

Використання матеріалів сайту лише з активним посиланням на vechirniy.kyiv.ua

Джерело: Вечірній Київ