Трипільські музейники розповіли про міф про «братські народи»

image
26 Березня 2022, 17:24
Поділитися:



Київська область, Обухівський район, Українська громада, с. Трипілля. У місцевому Київському археологічному музеї розповіли про “міфи про братські народи”.

Про це повідомляють Хроніки Обухова з посиланням на сторінку музею.

***

Міф про «братські народи» виникає щоразу, коли росія хоче вторгнутись на чужу землю. І Україна не єдина до кого застосовується ця пропагандистська тактика.

Повернувшись в минуле ми бачимо ті самі повідомлення і виправдання діям окупантів.

Так експансія Російської імперії на Балканський півострів в другій половині XIX ст призвела до втягування болгарського народу, який займав граничну з Російською імперією східну частину півострова, в коло «братських». Така політика щодо болгар підкріплювалась тим, що і росіяни, і болгари — православні.

В 1881 році, в часи активної русифікації Польщі російський історик та політик Микола Кареєв писав: «Невже не подамо братської руки братському народу, що втратив спокій розуму од страшної долі, яка спіткала його вітчизну»

За часів Першої світової війни серби виявилися одним з перших народів, який, потрапивши до поля інтересів Російської імперії.

В цей час імператорський посланник у російській імператорській Місії у Ніцці князь Григорій Трубецькой зазначав, що готовність підтримати братній народ в скрутну хвилину не тільки військовими засобами відповідало завданню Російської імперії щодо збереження завойованих в передвоєнні роки політичних позицій на Балканах, в першу чергу в Сербії і Чорногорії.

В 1968 році під час народних протестів у Чехословаччині Міністр оборони СРСР Андрій Гречко заявив щодо вторгнення радянських військ у Чехословаччина: «ми йдемо до наших братів допомогти їм у захисті соціалізму»

Тому надалі ми спробуємо пояснити, грунтуючись звісно на історичних фактах, чому ми не «братські народи».





Source link