Трудові книжки скасують, але охочі користуватимуться – Кабмін

image
9 Жовтня 2019, 18:55
Поділитися:

Міністр Кабміну України Дмитро Дубілет повідомив про початок роботи зі скасування обов’язкових трудових книжок.

«Сьогодні ми запускаємо в роботу законопроєкт і акти уряду, які скасують обов’язковість трудових книжок», – написав Дмитро Дубілет на своїй сторінці у соцмережі FB.

Міністр надав декілька тезисів майбутньої реформи:

громадяни не будуть зобов’язані при найманні на роботу надавати роботодавцю свою трудову книжку. Відповідно, роботодавцям не потрібно її перевіряти або зберігати. В електронних реєстрах держави дані про трудовий стаж усіх українців із 2000 року є і без того. Для розрахунку пенсій або інших соціальних виплат уже використовуються саме ці дані.
Громадяни зможуть легко отримати електронний документ із інформацією про свій стаж в Інтернеті. Цей документ вони можуть надати роботодавцю, якщо тому важливо перевірити стаж здобувача з офіційних реєстрів. Щоб отримати цей документ, громадянину потрібно буде зробити кілька кліків і скористатися ЕЦП (електронний цифровий підпис). Роботодавці зможуть перевірити справжність документа за допомогою QR-коду, який буде автоматично накладатися на ці документи.
Для тих, у кого є трудовий стаж до 2000 року, буде можливість занести цю інформацію до електронного реєстру – самостійно або через роботодавця. Тоді зберігати трудову книжку, як носій інформації, зовсім не обов’язково.
Трудові книжки влада не заборонятиме. Можна буде так само просити свого роботодавця робити в ній записи і ставити штампи.

«Я сподіваюся, що ми зможемо ухвалити закони, відповідні постанові і запустити все технічно вже цього року. Працюємо над проєктом разом із Євгеном Капінусом, Віталієм Коблошом, Дмитром Романовичем, Юлією Соколовською, Тимофієм Миловановим»,– зазначив Дмитро Дубілет.

Читайте також:

Малозабезпечені сім’ї стимулюватимуть подолати проблеми – уряд
Зниження тарифів за комуналку не буде – Міністерство фінансів

Джерело: Трибуна Бровари