Троє хотіли проголосувати за закордонними паспортами. Їм відмовили

image
1 Квітня 2019, 09:49
Поділитися:

Автор Visnik, Опубліковано: Квітень 1st, 2019

Артем Пилипенко змушений був провести позачергове засідання ДВК

На виборчій дільниці №321347 (ліцей-інтернат «Патріот») вибори розпочалися, як і належить, о 8-й годині. Періодично аж до 16 години виникали черги, коли збиралося понад 20 осіб, особливо зранку, адже багато хто з виборців вирішив поєднати виконання громадянського обов’язку з відвіданням недільного базару. Як відомо, кожні три години дільничні комісії мають звітуватися до ОВК про кількість людей, що вже проголосували, тож це число на дільниці контролювалося постійно. І членів комісії порадувало, що рубіж 50 відсотків було подолано ще близько 14-ї години.

А близько 16.30 на дільниці стався невеликий інцидент. Справа в тому, що пенсіонер Олександр Саприкін хотів отримати виборчий бюлетень за паспортом для виїзду за кордон (внутрішній, як він сам пояснив, забув у Києві). І хоча він був внесений до списку виборців на цій дільниці, у видачі бюлетеня йому відмовили. Оскільки О. Саприкін наполягав на видачі бюлетеня і не сприймав аргументації щодо того, що Закон України «Про вибори Президента України» допускає використання закордонного паспорту лише (цитую) «на закордонних виборчих дільницях, а також на спеціальних виборчих дільницях, утворених на суднах, що перебувають у плаванні під Державним Прапором України, та на полярній станції України», голова дільничної комісії Артем Пилипенко змушений був провести позачергове засідання комісії. Тож дали доголосувати тим виборцям, хто вже отримав бюлетені, а інших на дільницю не допускали (за законодавством, під час проведення засідань комісії голосування має бути припинене). Дванадцять із п’ятнадцяти членів комісії проголосували за відмову у видачі бюлетеня О. Саприкіну, про це йому була видана відповідна постанова. Голосування через цей випадок не відбувалося на дільниці протягом майже 20 хвилин. Тож людям, які юрмилися надворі (зібралося близько десятка осіб), довелося пояснювати причину затримки.

Згодом все увійшло в норму. Правда, ще двоє прийшли на дільницю із закордонними паспортами. Однак, коли їм відмовили, вони не були такими наполегливими, як їхній попередник, і без скарг та заяв залишили дільницю.

Загалом на дільниці мали голосувати 1786 виборців. Фактично бюлетені отримали 1160 (з них 18 – за місцем проживання). Інші бюлетені залишилися невикористаними.

Найбільше голосів на дільниці №321347 віддали за Володимира Зеленського – 316. За Юлію Тимошенко – 223, за Петра Порошенка – 193, за Ігоря Смешка – 118. Менше сотні голосів у Юрія Бойка (85), Анатолія Гриценка (66), Олега Ляшка (58).

Валерій Шкребтієнко

Джерело: Вісник Переяславщини