Травмованих бійців 114 бригади територіальної оборони лікують коні (відео)

image
12 Квітня 2024, 20:24
Поділитися:

Власниця стайні Ірина готує амуніцію, щоб спорядити нею своїх підопічних.  Їх у неї три. Сьогодні цих красенів  осідлають особливі вершники.

Ще кілька хвилин тому Андрій з позивним «Сокіл» вагався забратися на цього скакуна. Остерігався за свою ногу. Кінцівку пошматував ворожий снаряд, коли йшли на штурм  під Слов’янськом.

Андрій, військовослужбовець:

«Нас із РПГ рознесли два рази і все. Нас витягнули. Мій побратим з позивним «Дуб» витягнув мене і ми якось з божою допомогою вийшли звідти усі».

Зараз Андрій проходить реабілітацію в Центрі відновлення ментального здоров’я «Лісова поляна» в Пущі Водиці. Каже, коли запропонували виїхати на коні, одразу погодився. Разом з Андрієм виїхали на кінну реабілітацію ще група військових.

Артем, військовослужбвець:

«Кайф. Перший раз в житті катаюся на коняці».

Катя, військовослужбовиця:

«Ці відчуття не сплутати ні з чим. Це єднання з природою і вивільнення своїх емоцій, як хороших так і поганих».

Катя служить в одному батальйоні разом зі своїм батьком під Бахмутом. У лютому загинув чоловік дівчини з яким разом воювала. Сподівається, тимчасова відпустка допоможе їй психологічно зміцнитися і знову повернутися у стрій. Програму відновлення  здоров’я бійців за допомогою коней запропонувала керівниця проєкту «Айболить», директорка благодійного фонду «Крила Перемоги» Вікторія Крамаренко.

Вікторія Крамаренко, директорка БО «БФ «Крила Перемоги», керівниця проєкту «Айболить»:

«Наш проєкт співпрацює із 114 бригадою територіальної оборони. Це наші надійні партнери. З перших днів ми починали з ними працювати. Потім до нас доєдналися лікарняні заклади міста Києва, в тому числі і «ЛІСОВА ПОЛЯНА». І першу групу ми сформували виходячи з того що поступлення були серед військових, які вийшли з полону. Це була збірна група — це бійці 114 бригади і хлопці- полонені з «Лісової поляни».

Вікторія каже, дослідила весь кінний ринок поблизу Києва, щоб знайти однодумців. Бо ж іпотерапія – це коштовні проєкти. Тут треба мати і транспорт довозити бійців, і супроводжуючих осіб для поранених, водіїв  та й  взагалі-навички для таких виїздів. І от така стайня знайшлася у Бучі. Її власниця, Ірина Мулява, тепер – партнерка проєкту «Айболить».

Ірина Мулява, власниця стайні:

«Мені дуже подобається. Класні хлопці. Мені подобається їхнє ставлення. І вони їдуть вже щасливі. Мені це подобається».

Зараз кінну реабілітацію проводять тут двічі у тиждень. Водночас Благодійний фонд «Крила Перемоги» шукає спеціально навченого коня – важковаговика для іпотерапії військових з великою вагою.

Джерело: Містоінформ