Трагедія на Об’їзній, дві смерті на вулиці, немовлята з опіками та після падіння з ліжка: Броварщина на Великдень та 1-го травня

image
2 Травня 2019, 22:01
Поділитися:

Перша частина травневих свят – 28 квітня-1 травня – на Броварщині  минула відносно спокійно, підсумовують у «екстреній» службі, і нічим особливим  від буденних днів не відрізняється. Однак лише за недільний день Великодня та 1 травня сталося 4 ДТП, де одне – із летальним результатом; зафіксовано на вулиці дві смерті, а також – близько десяти алкогольних сп’янінь, що стали причиною бійок із травмами, отруєнь та епілептичних нападів. Окрім цього, госпіталізовано 3-ох дорослих хворих на кір та немовлят із травмами від падіння та опіків. 

На сьогодні в «екстреній» службі працює 7 бригад (одна базується у Великій Димерці). Зазвичай за добу служба отримує близько півсотні викликів. Та перші травневі вихідні – 28 квітня-1 травня – стали «піковими»: «екстрена» виїздила в Бровари та район 247 разів. У середньому на добу – понад 60 викликів. Ще раніше керівництво «екстреної» нарікало, що в 30-40%  виїздять на виклики не свого профілю, а «невідкладної». У «екстреній» причиною цього називають диспетчерів єдиної обласної диспетчерської служби 103, розміщеної у Білій Церкві, які й розподіляють виклики. У свою чергу в диспетчерській нарікають на хворих та їхніх родичів, у яких відсутня культура виклику, свою ж «похибку» у виборі «екстрена» чи «невідкладна» оцінюють у 10%.

Про те, як минула перша частина травневих вихідних, розповіла журналістам «Трибуни» т.в.о. головного лікаря Броварської станції екстреної медичної допомоги  Лариса Теремязєва.

Лариса Теремязєва

Так, протягом доби  28-29 квітня «екстрена» виїздила на виклики  рекордну кількість разів 72. Лише до хворих, у яких по факту діагностували гіпертонічний криз, що не є екстреним викликом, бригада «екстреної» виїжджала 7 разів та ще 6 – на скарги болю в попереку та суглобах, підвищення артеріального тиску, що також не є «екстреним» викликом, а «невідкладним».

А от ДТП, яких сталося лише за добу 4 – у компетенції «екстреної». Так, великоднього вечора, о 21:20, при виїзді з Торгмашу (вул. Москаленка) на Об’їзну Volkswagen вдарився у фуру, яка їхала в бік Києва. У результаті ДТП 47-річний водій позашляховика помер на місці події до приїзду «екстреної».

Фото «Інформатора»

Фото «Інформатора»

Недільного дня сталося ще одне ДТП у Княжичах: водія мопеда збила автівка. Чоловіка з травмами госпіталізовано до лікарні. А у Заворичах (за Калитою) автівка з’їхала в кювет. На щастя, обійшлося без трагедії: після надання допомоги, потерпілі від госпіталізації відмовилися. У Богданівці  майже у 2 год ночі нетверезий 25-річний водій не розминувся зі стовпом: травмував лише руку та обличчя.

Великодньої неділі констатували медики в Броварах і одну біологічну смерть до приїзду «швидкої»: 60-річний чоловік знепритомнів і помер.

Через алкогольне сп’яніння протягом святкової доби медики надавали допомогу кільком травмованим у результаті бійок, епілепсій, отруєння та наркотичної коми.

Протягом дня до лікарні госпіталізовано з температурою та висипами двох броварчанок  44-х та 52-х років: медики діагностували у жінок кір.

Виїздила «екстрена» недільного дня на допомогу і кільком дітям: 3-річному з приступом бронхіальної астми, 5-тирічному з травмами обличчя, 10-річному з болями в животі, 11-річному із ДЦП та 12-річному після травмування спини.

Кілька (5) було і безрезультатних виїздів – коли допомога «екстреної» вже виявилася не потрібною: людині стало ліпше,тож відмовилися від меддопомоги,  або родичі вирішили доправити хворого в лікарню самотужки, або ж хворого на вказаному місці медики не виявили.

Остання «святкова» доба – 1-2 травня – була дещо спокійнішою: «екстрена» виїздила в Бровари та район 62 рази. Та і вона не минула без смерті. Так, на вул. Осипова (біля ресторану «Петровський Бровар») люди помітили людину без ознак життя. Медики констатували смерть 37-річного чоловіка. За словами Лариси Теремязєвої, у  покійного медики не виявили видимих травм і пошкоджень. Наразі причину смерті чоловіка з’ясовує поліція.

Цієї доби опинився в лікарні нетверезий молодик, якого «екстрена» забрала із клубу «911» із травмами обличчя та кісток носа. Ще одного нетверезого медики доправили до лікарні із вул. Шевченка, 10, де чоловік лежав на сходовій клітині. Зафіксували медики і отруєння алкоголем у чоловіка на Героїв Небесної Сотні, допомогу якому викликали знайомі. А кілька мешканців міста та району звернулися за допомогою через загострення панкреатиту.

Потрапила до лікарні у вихідний із струсом мозку та забоями і мешканка Великої Димерки, яка втікала від собаки та вдарилася об двері головою. А 50-річну броварчанку госпіталізовано з кором.

Протягом доби «екстрена» зафіксувала  близько 10 викликів із приводу гіпертонічного кризу. Двох дорослих, хворих на  пневмонію, та чоловіка з інсультом шпиталізували. А от 30-річний чоловік із вітряною віспою від госпіталізації відмовився. Так само, як і мама 7-річного хворого на віспу.

Останньої доби «екстрена» доставила в лікарню немовля із алергічною реакцією, а також  9-місячну дитину з вул. Декабристів із забоями  живота та губи: немовля впало з ліжка.Також медики шпиталізували підлітка з апендиксом, ще одну дитину з гастроентероколітом, а річну дитину, яка напередодні отримала термічні опіки лівої руки, транспортували з БЦРЛ у обласну лікарню.

Нагадаємо, «екстрена» приїздить на виклили при гострих станах, які загрожують життю:раптовий біль у ділянці серця, судоми, кровотеча, втрата свідомості, гострі психічні розлади та гострі інфекційні  захворювання, передчасні пологи, укуси тваринами/зміями, усі види травм. Також «екстрена» прибуває  і на всі події, які відбуваються в громадських місцях. Це  – ДТП, аварії на виробництві, стихійні лиха, ураження струмом, переохолодження. У цих випадках «екстрена» має домчати до хворого за 10 хв у міській місцевості та 20 хв – у сільській.

Швидкого приїзду  медиків не варто очікувати, якщо людину вже турбували такі чи подібні симптоми, але до сімейного лікаря вона так і не звернулася, не лікувалася, очікуючи, що хвороба пройде сама собою. Тож якщо в людини раптово підвищилася температура тіла з кашлем, є нежить, головний біль та біль у горлі; запаморочення, слабкість, біль у попереку, суглобах (радикуліт, остеохондроз, артрит, артроз тощо); підвищився артеріальний тиск; виник больовий синдром у онкохворих чи з’явився алкогольний/наркотичний/токсичний абстинентний  синдром («ломка» – авт.), це все – у компетенції «невідкладної» медичної допомоги, і  час  доїзду до хворого у часі може відтермінуватися навіть до 2-4 год.

Фото – авторки

Джерело: Трибуна Бровари