Торговельний центр на Розвилці: ринок «зачистили», дозволів будувати – немає | Трибуна

image
19 Лютого 2020, 20:56
Поділитися:

2 лютого на місці тепер уже колишнього торговельного майданчика «Нива», що на Розвилці, розпочались роботи з демонтажу павільйонів. Як з’ясувалось, ділянку почали «зачищати» під будівництво торговельного центру, позаяк містобудівні умови та обмеження управління містобудування та архітектури БМР видало ще в травні 2019 року. Цьогоріч у відкритому доступі з’явились уже перші дозвільні рішення, що стосуються будівництва ТЦ, точніше – перші відмови. 

До недавнього часу за адресою вул. Київська ,161 функціонував постійно діючий торговельний майданчик ТОВ «Нива».  У 2001 році на підставі клопотання вищезгаданого товариства  надано дозвіл на проведення проєктно-вишукувальних робіт для розташування тимчасового торговельного майданчика. Того ж року відділ містобудування та архітектури БМР надав висновок про оформлення земельної ділянки у користування з певними обмеженнями.

І Розвилку згадайте незлим тихим словом

Саме ця земельна ділянка планувалась під будівництво тягової підстанції тролейбусної лінії, яка мала б сполучити Бровари зі столицею. Про серйозність намарів щодо покращення транспортного сполучення можна судити з відео, на якому тодішні депутати БМР обговорюють райдужні перспективи міста:

Втім, «тролейбусним» планам не судилось здійснитись, тому вже довгий час земля слугувала місцем для ведення торгівлі.

Інформація про  роботу ринків міста та їх підготовку до роботи у весняно-літній період за 2017 рік в частині захаращенності торговельного майданчика ТОВ «Нива» була актуальною до моменту ліквідації павільйонів на початку лютого 2020 року:

Торговельний майданчик ТОВ «Нива», що розташований на вул. Київській, 161 має дуже незадовільний стан, територія забруднена, захаращена різноманітними предметами, інформаційний стенд забруднений, покритий корозією, нормативно – законодавчі акти не поновлені. З фізичними особами-підприємцями укладено 18 договорів оренди торговельних місць. На торговельному майданчику функціонує павільйон ФОП Тимко М.В., який здійснює реалізацію безалкогольних напоїв  (кави) та морозива без документів на здійснення торговельної діяльності у сфері ресторанного господарства. У кафетерії ФОП Тендітник А.В. реалізуються алкогольні напої на розлив та продукти харчування без відповідної ліцензії, медичної книжки продавця, документів, що засвідчують якість та безпечність продукції, документів на засіб вимірювальної техніки, мірну склянку.

На території перед входом у торговельний майданчик є ями, які створюють незручності для мешканців, однак адміністрація не поспішає їх ліквідувати.

«Операція – ліквідація» розпочалась на території  «Ниви» 2 лютого цього року. Земельну ділянку зачищали під будівництво нового торговельного центру. За реєстром, ТОВ «Нива» отримало містобудівні умови та обмеження у травні 2019 року. Згідно документу (МБУ №63-М від 27.05.2019р.), гранична висотність споруд встановлена до 20м.

(Для збільшення зображень кликніть на фото)

Лютий 2020 року, демонтаж торговельних павільйонів на майданчику Нива

Лютий 2020 року, демонтаж торговельних павільйонів на майданчику Нива

Лютий 2020 року, демонтаж торговельних павільйонів на майданчику Нива

із початку року і до цього часу на об’єкті проведено ряд перевірок. Так, 21 січня відділ державного архітектурно-будівельного контролю управління інспекції та контролю БМР відмовив у видачі дозволу на виконання будівельних робіт на земельній ділянці на вул. Київська,161. У результаті проведеної позапланової перевірки контролюючим органом, виявлено 28 порушень:

торговельна площа ТЦ не узгоджується з площею земельної ділянки (п.2 відмови);
будівля ТЦ запрєктована з порушеннями, оскільки відсутня зона для під’їзду і розвантаження автомобілів (п.3 відмови);
розрахункова кількість посадкових місць автостоянок більша ніж реально запроєктована (п.4 відмови);
визначені торгові приміщення мають по одному евакуаційному виходу (п.8 відмови);
ліфти та комора інвентарю запроєктовано з порушеннями ( п.10,11 відмови);
визначена експертним звітом ступінь вогнестійкості будівлі не узгоджується з запроєктованою системою протипожежного захисту (п.12 відмови);
на 4-му поверсі ТЦ запроєктовано дві конференц-зали, при цьому не враховано кількість паркомісць (п.15 відмови);
відсутні зовнішні пожежні драбини для доступу пожежно-рятувальних підрозділів (п.20);
відсутні технічні умови теплопостачання, збирання, вивезення, утилізацію господарсько-побутових відходів, дорожньо-транспортні вимоги (п.25 відмови);
у проєктній документації застосовані нормативні документи, які втратили чинність (п.26 відмови);
порушення ДБН у частині кількості автостоянок (п.27);
у проєктній документації не передбачено пожежні гідранти (п.28).

Результати огляду супермаркетів і торгових центрів: чи може кемерівська трагедія повторитися у Броварах?

Не пройшло й місяця, як забудовник звернувся за дозволом знову. Після проведеної фахівцями управління інспекції та контролю перевірки 11 лютого, ТОВ «Нива» отримало чергову відмову у видачі дозволу на виконання будівельних робіт (№КС 132200421275 від 11.02.2020року). Цього разу фахівці вказують на 18 порушень законодавства, які унеможливлюють початок будівництва.

Пожежна безпека броварських шкіл та дитсадків: понад 20 – із півсотні можливих порушень

Обидві відмови розмішено на сайті Броварської міської ради у розділі «Містобудування, благоустрій та ЖКГ» і кожен охочий може ознайомитись зі списком порушень.

До слова, буквально поруч із запланованим ТЦ уже інує аналогічна торговельна споруда «Вест Лайн» із парковкою поруч. А існуючий і запланований торговельні центри розділятиме лише зупинка громадського транспорту та пішохідний перехід.

ТЦ ТОВ Нива

Вул. Київська в районі площі Шевчека, лютий 2018р.

Важко поки що уявити, як буде організовано схему дорожнього руху в районі майбутнього ТЦ,  тому є сподівання, що місцеві контролюючі органи триматимуть «руку на пульсі» для усунення всіх недоліків при проєктуванні та будівництві подібних об’єктів, адже дотримання будівельних та безпекових вимог законодавства – запорука безпеки громадян.

Фото – Ангеліна Козлова, Олена Слободяник, відео – Сергій Іллюхін

 

Читайте також:

Чи є альтернатива ринку «Нива» і як вона виглядає?
Остаточно: на місці ринку «Нива» залишається ринок «Господар»
McDonalds у Броварах: приміщення вкотре не змогли ввести в експлуатацію
McDonald`s у Броварах відкрився, але тему будівництва ТЦ не закрито

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Джерело: Трибуна – Бровари