Топографічні роботи для національного військово-меморіального кладовища оцінили в 1,2 млн гривень

image
22 Червня 2023, 11:06
Поділитися:

22 червня 2023 г. 11:03

Державна установа (ДУ) “Національне військове меморіальне кладовище” планує заключити договір з ТОВ “Лекстатус Груп” на розробку інженерно-геодезичних вишукувань з подальшим виготовленням та погодженням топографічної подеревної зйомки М 1:500 для будівництва та експлуатації Національного військового меморіального кладовища, що планується побудувати у Биківні.

Про це KВ стало відомо з оголошення в електронній системі публічних закупівель Prozorro.

Підписуйтесь на “КиївВладу”

27 травня ДУ “Національне військове меморіальне кладовище” оголосило про намір заключити договір з ТОВ “Лекстатус Груп” на закупівлю послуг з проведення інженерно-геодезичних вишукувань з подальшим виготовленням та погодженням топографічної подеревної зйомки М 1:500 для будівництва та експлуатації Національного військового меморіального кладовища.

Слідкуйте за “КиївВладою” в Телеграм

Вартість договору складає 1 млн 299 тис. 836 гривень. Зазначається, що топографічні роботи необхідно провести на трьох земельних ділянках загальною площею 63.02 га.

Цифрова топографічна карта має бути конвертована у формат даних *.dmf. Для зручності послідуючої обробки зібраної інформації та використання в геоінформаційних системах цифрові топографічні плани здаються у вигляді єдиного масиву даних, нерозділеного на номенклатурні листи, у форматах *.dmf та базі даних у форматі *.gdb.

Роботи планується завершити до кінця року.

Нагадаємо, Київська міська рада визначилася з місцем розташування Національного військового меморіального кладовища (НВМК). Його можуть створити в Биківні. Відтак, загальна площа Національного військового меморіального кладовища може сягнути майже 100 гектарів.

Читайте: Київрада визначилася з місцем розташування Національного військового меморіального кладовища

В травні Верховна Рада (ВР) схвалила передачу в користування та зміну цільового призначення земельних ділянок державної, комунальної власності для розміщення військового меморіального кладовища на Броварському проспекті у Дніпровському районі міста Києва.

Читайте: Биківня замість Лисої гори: у Києві наблизились до створення військового меморіального кладовища

Спершу столична влада збиралася облаштувати Національне військове меморіальне кладовище в урочищі “Лиса гора”.

Київрада доручила Департаменту містобудування та архітектури КМДА замовити розробку детального плану цієї території орієнтовною площею 140 га, що обійшлося б міському бюджету приблизно в 5 млн гривень.

Читайте: Столична влада замовить розробку ДПТ Лисої гори для облаштування військового кладовища

Але проти такої ініціативи виступили громадські активісти і науковці, які звернулися до органів державної влади з проханням знайти для реалізації цієї ідеї інше місце.

Зокрема, вказувалося на те, що Лиса гора є регіональним ландшафтним парком, у якому зустрічається понад 30 рідкісних червонокнижних видів рослин та тварин, а навантаження на рельєф парку призведе до зсувів ґрунтів, що може стати причиною руйнації будівель майбутнього меморіалу.

Читайте: Військове кладовище на Лисій горі: захисники природи протестують проти ідеї Кабміну та КМДА

Київський еколого-культурний центр навіть подав позов до суду на Київську міську раду на захист Лисої гори. Екологи у суді хотіли довести, що Київрада прийняла незаконне рішення про розташування Національного військового меморіального кладовища на території урочища.

Читайте: КЕКЦ подав позов до суду на Київраду, щоб захистити Лису гору

В результаті Постійна комісія Київської міської ради з питань архітектури, містобудування та земельних відносин підтримала електронну петицію про заборону створення Національного військового меморіального кладовища на території урочища “Лиса Гора”.

Читайте: Профільна комісія Київради підтримала петицію про заборону створення військового меморіального кладовища на Лисій Горі

Проте нове місце для будівництва Національного військового меморіального кладовища (НВМК) не було визначено. Бабин яр, Лиса гора, Національний Експоцентр України (ВДНГ) через низку причин не є повністю прийнятними локаціями для створення НВМК.

Була ідея створити НВМК на території колишнього ДП “Науково-дослідний, виробничий агрокомбінат “Пуща-Водиця” (агрокомбінат “Пуща-Водиця”).

Читайте: Національне військове меморіальне кладовище варто створити на місці колишнього агрокомбінату “Пуща-Водиця”

Також Міністерство культури та інформації запропонувало розташувати Національне військове меморіальне кладовище (НВМК) на Співочому полі – поруч з Києво-Печерською Лаврою та Музеєм Другої Світової війни.

У КМДА підтримали таку ідею, але зазначили, що Співоче поле теж може стати конфліктним майданчиком.

Читайте: Міністерство культури та КМДА запропонували створити Національне військове меморіальне кладовище на Співочому полі

Фото: відкриті джерела

КиївВлада

Джерело: КиевVласть – новости столицы и столичного региона