ТОП-10 місць, де покататися в Києві на велосипеді

image
5 Квітня 2023, 09:46
Поділитися:

Велосипед для багатьох став невід’ємною частиною побуту та дозвілля. Особливо популярним транспорт став під час нокдауну у Києві, коли не курсував транспорт, а також під час активних бойових дій на початку повномасштабного вторгнення. Пару годин «верхом» на двоколісному з вітерцем по місту дозволяють не тільки дістатися на роботу, але і привести тіло в тонус і якісно розважитися.

Навіть якщо у вас немає свого велосипеда на допомогу прийде оренда двоколісних, оскільки у столиці є чимало точок, де з різними умовами й вартістю оренди його можна взяти напрокат.

Хтось використовує велосипед замість громадського транспорту, а хтось віддає перевагу катанню в парках з велодоріжками у вільний час. Якою б не була мета, побудувати зручний маршрут стає все простіше. З кожним роком умови для їзди на велосипеді в місті поліпшуються. Спеціально для любителів велопрогулянок журналісти 44.ua зібрали добірку місць у Києві, де можна покататися на велосипеді.

Відкриває нашу добірку мальовничий парк КПІ, який у пошані у велосипедистів та ролерів. Одна з його найдовших доріжок, що утворює коло, становить 2 кілометри. У прямому сенсі навертати кола ви будете хорошим асфальтованим покриттям. Із плюсів локації відзначимо малолюдність і атмосферність, а з мінусів – постійний гул від жвавого проспекту Перемоги.

Якщо у вас немає свого «двоколісного» друга, то поруч зі станції метро «Політехнічний інститут» ви можете орендувати велосипед через прокат «Bike NOW».

Вартість:

– разова поїздка велосипедом (нерегулярна) – 5 грн розблокування + 1,5 грн/хв;

– регулярні поїздки велосипедом (пакетні хвилини):

139 грн / 30 днів безкоштовні старти велосипеди/самокати;149 грн/30 днів 150 хвилин на велосипед (старти сплачуються додатково);199 грн/30 днів 150 хвилин на велосипед + безкоштовні старти на велосипед;249 грн/30 днів 350 хвилин на велосипед (старти сплачуються додатково);299 грн/30 днів 350 хвилин на велосипед + безкоштовні старти на велосипед;399 грн/30 днів 500 хвилин на велосипед + безкоштовні старти на велосипед.

Наступна локація в нашій добірці – це вершина велоспорту Києва – велотрек на Богдана Хмельницького: у самому центрі, оновлений та суперсучасний. Тут є все, що потрібно для справжнього захопленого велосипедиста і трушних велогонок: спеціальна кільцева траса, велосипедні доріжки під нахилом та ідеальне покриття. Максимальна швидкість – 73,58 км/год, а нахил – 38 градусів.

Графік роботи:

Пн, Ср, Чт, Пт, Сб: з 07:00 до 21:00;

Вт: з 07:00 до 20:00;

Нд: з 12:00 до 18:00.

Адреса:вулиця В’ячеслава Липинського, 15.

Якщо ви хочете подивитися на історичний центр Києва з боку, то Труханів острів – це ідеальне місце для цього. Він розташований між головним руслом Дніпра та його притокою Десенкою і з’єднаний з правим берегом пішохідним мостом. Тут була проведена реконструкція моста, додали освітлення/підсвічування в темний час доби, а також замінили покриття. Тепер міст став велопішохідний, так як по центру проходить велосипедна доріжка.

Труханів острів в теплу пору року наповнений відвідувачами: спортсмени тут тренуються, велосипедисти катаються і вивчають місцевість, містяни відпочивають на пляжах і базах відпочинку. Тут працюють кафе, ресторани і дискотеки. До речі, острів популярний не тільки влітку, взимку його заполоняють бажаючі зануритися в ополонку на Водохреща.

На Труханів острів легко доїхати на велосипеді від парку «Муромець».

Не забувайте підписуватись на наш Telegram-канал «Головні новини Києва – 44.ua» та читайте новини Києва, столичного регіону та України, щоб завжди бути в курсі та нічого не пропустити.

Ще одна локація в нашій добірці, де ви зможете прокотитися на велосипеді – це парк «Муромець» – центр спортивного відпочинку на свіжому повітрі в столиці. Він розташований на історичній місцевості Києва – острові Муромець. Перевага даної локації в її різнобічності. Тут можна відпочити в X-Park, де на секундочку є 182 розваги, серед яких мотузковий парк, вейксерфінг, вейкбординг, волейбол, пейнтбол, бокс-клуб, тир, лазертаг та багато іншого. А можна влаштувати вилазку на природу, адже територія парку і острова велика, місцями дика. Тут цікаво покататися на велосипеді, влаштувати пікнік біля води, спілкуватися з природою або порибалити.

До речі, парк знову відкрився для відвідувачів з 1 квітня.

Міський парк «Нивки»– місце де ви також зможете із задоволення покататися. Він розташований між станціями метро «Нивки» та «Берестейська». Парк визнаний пам’яткою садово-паркового мистецтва і умовно поділяється на західну і східну частини, які візуально розділяє залізниця. Тут немає шумних атракціонів і концертних майданчиків, проте є кілька озер, чисте повітря, дитячий та спортивний майданчики. Цей парк знав кращі часи і його, звичайно, варто оновити. Однак зараз – це тихе місце, де цікаво покататися на велосипеді або прогулятися пішки, посидіти на лавочці і почитати книгу.

Парк “Нивки”

Наступна локація в нашій добірці – це парк «Партизанської Слави» – на вигляд звичайний, а насправді дуже великий парк (112 га на секундочку). З назви зрозуміло, що відкрили його в пам’ять і вдячність партизанським загонам, за їх заслуги у роки Великої Вітчизняної війни. На території розташований музей Партизанської Слави, а також центральна частина композиції віддана під меморіал з амфітеатром для урочистих подій. З 2018 року центральна частина парку реконструюється і облагороджується. Оновили дорожнє покриття, лавочки, урни, ввели в експлуатацію після ремонту туалет і бювет. Для сімей з дітьми працює великий (490 м2) дитячий майданчик. А з 2020 року заробив пішохідний світловий фонтан. Якщо відійти трохи далі від цивілізації, то можна подумати, що знаходишся просто в лісі: тиша, краса і пташки співають. Це ідеальне місце для тривалих поїздок на велосипеді, прогулянок або бігу.

Тепер із парків і лісів переносимося до урбану. В межах Києва одним з найзнаменитіших велосипедних маршрутів вважається «житловий масив Троєщина – Європейська площа», що з’явився у столиці у 2015 році. Маршрут проходить по проспекту Генерала Ватутіна, Московському мосту, вулиці Труханова, Парковому мосту, схилах Хрещатого парку, Володимирському узвозі, Європейській площі. Він являє собою дві суміжні з тротуаром односторонні велодоріжки, які тягнуться з обох сторін проїжджої частини по проспекту Романа Шухевича.

Веломаршрут

Веломаршрут “Троєщина-Центр” позначено на карті номер 1

Надалі столична влада планує об’єднати цей маршрут з новою велосипедною інфраструктурою на проспекті Степана Бандери, а на даний момент односторонні доріжки маршруту «житловий масив Троєщина – Центр» продовжили.

Не могли не додати в нашу добірку ВДНГ «Експоцентр» – сучасне місце відпочинку для киян та гостей столиці. Занепалий у 90-х роках минулого століття пережиток Радянського Союзу нині являє собою центр сімейного відпочинку і дозвілля. ВДНГ визнаний пам’ятником архітектури і містобудування та приваблює відвідувачів не тільки масштабними заходами, а й самою архітектурою та історією.

Розкажемо про один цікавий факт щодо ВДНГ. Відкриття виставки, яке проходило у 1958 році, відвідало 150 тисяч осіб. А через 60 років, у 2018 році, 156 тисяч чоловік відвідали за один день один з найбільших музичних фестивалів України «Atlas Weekend», тим самим побивши рекорд відвідуваності.

З кожним роком ВДНГ зростає, розвивається та покращується. Весь час на території проводиться реставрація павільйонів, вдосконалення інженерних мереж, оновлення дорожнього покриття і розмітки. На базі комплексу проводяться кілька сотень заходів на рік, відкриваються нові зони відпочинку: виставки, музеї, мотузковий парк, контактний зоопарк, пейнтбольний клуб, сад гамаків і т.д. Звичайно, війна внесла свої корективи і «Експоцентр» збирає набагато менше відвідувачів та проводить небагато заходів. Та попри це, на території продовжують функціонувати різні атракціони та виставки і, звичайно, тут можна активно провести час з друзями або родиною – покататися на велосипеді, самокаті, скейтборді або позайматися спортом.

Крім того ВДНГ – bicycle-friendly простір, який спільно з veliki.ua робить територію зручною для велосипедистів та інших водіїв індивідуального транспорту (гіроборди, моноклеса, самокати). У 2018 році в центральній частині ВДНГ була нанесена розмітка велодоріжки, яка регулює питання пересування колісного транспорту по території, а значить, істотно знижує ризик виникнення ДТП.

Також розташований неподалік ВДНГ Голосіївський парк – відмінна зона для якісних спортивних прогулянок на свіжому повітрі і в оточенні мальовничої природи. Голосіївський парк сповнений як хороших асфальтованих доріжок, так і ще не проторених трас. А значить, ця локація порадує й досвідчених велосипедистів, і новачків.

Пуща-Водиця – унікальне місце на околиці Києва. Мало хто з киян не бував тут. У Пущу, як її часто називають, йде легендарний трамвайний маршрут №12. Чим він легендарний? По-перше, йому вже понад 100 років, він курсує з 1900 року. По-друге, це стратегічно важливий маршрут, який з’єднує центр столиці (Контрактова площа) і Пущу-Водицю. По-третє, у воєнні роки цей маршрут трамвая доставляв бійців на лінію фронту, забирав поранених, а також цим сполученням доставлялися дрова в місто холодними зимами.

Сама Пуща-Водиця зараз займає одне з перших місць, як приміська зона відпочинку. Вона приваблює каскадом озер, чистими піщаними пляжами, розвагами на воді (прокат човнів і катамаранів), а також вже розвиненою інфраструктурою у вигляді магазинів і кафе. І, звичайно, ліс. Неймовірний, густий, з чистим повітрям. Тут можна кататися і кататися, головне не заблукати.

Набережна на Оболоні вздовж парку «Наталка» давно стала місцем традиційних ранкових та вечірніх велопрогулянок киян та гостей столиці. Привід – чарівні сходи/заходи сонця, приправлені свіжим річковим повітрям і чудовими пейзажами навколишньої природи, і маса розваг від йоги та лаунжу на природі до квестів, мотузкових парків, SUP бордів, прокату велосипедів та іншого. Протяжність маршруту – 4.2 км переважно асфальтованої дороги, тому він ідеально підійде для сімейного заїзду з дитиною.

Оренда двоколісного в місцевому прокаті коштуватиме – 120 грн/год або 300 грн за півдня.

Також розкажемо вам про нові велодоріжки у Києві, які заклали відносно нещодавно. Так, на приклад, у 2020 році на просторах Києва з’явилося чимало велосипедних доріжок. Зокрема:

на вулиці Олеся Гончара. Ширина: 1,5 м. Загальна довжина всіх велодоріжок вулиці: 1, 15 км;на вулиці Стрілецька. Ширина: 1,5 м. Довжина: 100 м. Вона з’єднує дві інші доріжки, облаштовані на вулицях Рейтарська та Ярославів Вал;на вулиці Бастіонна. Ширина: 1,5 м. Загальна довжина всіх велодоріжок вулиці: 1, 5 км;на вулиці Золотоворітська. Ширина: 2 м. Довжина: 200 м. Вона з’єднується з велосипедною доріжкою на вулиці Ярославів Вал;на проспекті Степана Бандери. Дві двосторонні велодоріжки шириною 2,5 метра з асфальтобетонним покриттям.на вулиці Ярославів Вал. Ширина: 1,5 – 1,85 м. Довжина: 850 м;на вулиці Рейтарська. Ширина: 1,5 м;на проспекті Степана Бандери. Дві двосторонні велодоріжки шириною 2,5 метра з асфальтовим покриттям.

Отже, якщо ви хочете проводити час з користю для здоров’я і духу, то велосипед – ідеальний засіб для цього. А в наш час прокат велосипедів в Києві доступний практично біля будь-якого парку або зони відпочинку. Досить просто захотіти покататися на велосипеді, знайти найближчий прокат і відправитися кататися в парк. До речі, компанією завжди веселіше, тому збирайте більше людей та хутчіш на велопрогулянку. Головне, не забудьте одягати захисну екіпіровку, щоб крутити педалі максимально безпечно.

Нагадаємо, ми розповідали про те, де у Києві можна знайти місця для активного відпочинку.

Також журналісти 44.ua підготували добірку мальовничих та гарних парків столиці, які неодмінно варто відвідати киянам та туристам. Вирушайте на прогулянку на свіжому повітрі, щоб милуватися красотами міста.

Джерело: Новини Києва – головні і актуальні Київські
новини сьогодні на 44.ua