Томос в дії – Ірпінь

image
26 Січня 2019, 23:03
Поділитися:

19 січня в Ірпені на свято Водохреща усі священники Православної церкви України соборно, тобто разом, здійснили чин освячення води. Ця подія сталася спонтанно і виглядала як чудовий божий промисел.

А було це так. На пляжі біля Набережної річки Ірпінь о 12:00 уже зібралося понад півтисячі людей. З причалу лунала гарна українська музика. На пляжі горіло велике багаття, навколо якого лежали тюки з соломою. Варилася юшка, чай, глінтвейн, якими уже почали пригощати людей. Дехто уже купався, але чину освячення води ще не було.

Євгенія Антонюк, начальник культури й один із організаторів гуляння повідомила мені, що отець Богдан Медвідь з хором з Покровської церкви (парафія колишньої УПЦ КП в Ірпені) затримуються, бо вони тільки у храмі закінчили службу. Ми чекали, гуляли спілкувалися.

Через деякий час на пагорбі з боку Будинку письменників з’явилася процесія з хоругвами. «Це громада з УАПЦ, які на території письменників мають храм. Не знаю, аби не було конфлікту. Ми ж чекаємо іншого батюшку», – сказала мені Женя Антонюк. 

Процесія напнувшись на натовп людей на пляжі взяла трохи вбік, пройшла повз і розмістилася осторонь далі вниз по течії річки. 

Побачивши ситуацію, я для себе вирішив: це не гарно, так не має бути. Це дві парафії нової Православної церкви України. Тепер це одна церква. Вони мають правити службу разом. Тепер у нас одна церква.

Підходжу знайомлюся з батюшкою. Отець Олексій, парафія Святої мучениці Параскеви П’ятниці. Він з радісно згодився правити службу разом зі священниками з Покровської церкви. 

Чекаємо Отця Богдана та Романа. Коли вони з’явилися посеред людей, я коротко описав йому ситуацію. Та навіть не договорив, як о. Богдан сам запропонував служити разом з колегами. Я їх познайомив. Церковники одразу виставили столи, воду в посудинах і все потрібне. Культура налаштувала звук. 

Я коротко оголосив у мікрофон про знаменну подію, що сьогодні в Ірпені священники з раніше різних церков, а тепер єдиної Православної церкви України вперше в історії Ірпеня служитимуть спільно службу. Публіка дуже схвально сприйняла цю інформацію. Рядами людей двічі прокочувалися легкі оплески.

Джерело: Новости Ірпеня