Ткаченко прозвітував про “деокупацію” Києво-Печерської лаври

image
27 Липня 2023, 12:52
Поділитися:

27 липня 2023 г. 12:44

26 липня голова МінкультуОлександр Ткаченко на засіданні комітету з питань гуманітарної політики Верховної Ради прозвітувавпро виконану роботу міністерства за 3 роки. Зокрема, повідомив про роботу з“деокупації” Києво-Печерської лаври.

Про це, як стало відомо KВ, повідомили упресслужбіМінкульту.

Підписуйтесь на “КиївВладу”

У своєму звіті Ткаченко зокрема розповів про “деокупацію” Міністерством культури Києво-Печерської лаври.

За його словами, як глава Мінкульту він очолив процес повернення майна монастиря.

“Очолив процес повернення майна Києво-Печерської лаври до держави з користування УПЦ (МП). Договір безоплатного користування УПЦ (МП) Києво-Печерською лаврою був розірваний 29 березня 2023 року. Це справедливе рішення спровокувало організовані хвилі хейту на Міністра та керівництво держави з боку прихильників УПЦ (МП). Однак попри всі перешкоди робота з “деокупації” Лаври була успішно продовжена”, – йдеться у документі.

Слідкуйте за “КиївВладою” в Телеграм

Крім того, Ткаченко виділив й інші свої досягнення, серед яких:

З березня по червень 2023 року було проведено інвентаризацію, повернуто на баланс Заповідника 79 об’єктів Нижньої лаври, поновлено роботу та доступ відвідувачів до Великої лаврської дзвіниці.
Розпочато роботу з оцифрування Лаври.
Розроблено та затверджено порядок надання доступу до Успенського собору та Трапезної церкви щодо відспівування загиблих захисників України.
Розпочато розробку стратегічної візії Києво-Печерської Лаври 2023- 2051 “Нова формація українськості”.
Стартувала програма “Духовне відновлення у Києво-Печерській лаврі”, що діє при Національному заповіднику “Києво-Печерська лавра”.

Читайте:Мінкульт розробив порядок відспівування загиблих воїнів у храмах Лаври

Як інформувалаKВ,комісія з приймання-передачі держмайна Національного заповідника “Києво-Печерська лавра” завершила свою роботу 5 червня. Проте в УПЦ не захотіли у триденний термін передати ключі від усіх 79 об’єктів у Нижній лаврі та залишити монастир. 6 червня Національний заповідник “‎Києво-Печерська лавра” направив до Свято-Успенської Києво-Печерської лаври (чоловічого монастиря) УПЦ вимогу про невідкладне звільнення всіх культових будівель державної власності.

Читайте:Монастирю УПЦ Києво-Печерської лаври направлено вимогу негайно звільнити всі культові будівлі

ЯкінформувалаKВ, увечері 20 липня міністр культури України Олександр Ткаченко подав заяву про відставку через незгоду щодо “неважливості” культури під час війни. По гарячих слідах тієї новини нардеп Олексій Гончаренко повідомив, що має інсайд, ніби новою міністеркою може стати Олеся Островська-Люта, яка зараз очолює “Мистецький арсенал.

Читайте:Міністр культури Ткаченко подав у відставку

Фото: відкриті джерела

КиївВлада

Джерело: КиевVласть – новости столицы и столичного региона