Тетяна Семенова про поділ районів та про зміни до виборчого законодавства – Макарів Діловий

image
4 Жовтня 2020, 16:00
Поділитися:

Тетяна Семенова: Як відомо, мапа нашої країни істотно змінилася – Україна отримала замість 490 існуючих районів в областях – 136. За відповідну постанову проголосували 238 депутатів ВР. Зокрема, на Київщині замість 25 районів тепер буде 7: Білоцерківський, Бориспільський, Броварський, Бучанський, Вишгородський, Обухівський, Фастівський.
Макарівщину розділено на два райони. Відтак, Макарівська ОТГ у повному складі перейшла до Бучанського новоутвореного району, а Бишівська, до Фастівського. Які наслідки? Нажаль, законотворець не виписав сьогодні повноважень районів. Особливо мене бентежить те, що раніше райони, де не утворено ОТГ, фінансувалися за основною статтею надходжень – 60 % від ПДФ, які йшли в районний бюджет. Сьогодні ж ця сума йтиме повністю на громаду. Виникає безліч запитань: за який рахунок фінансуватиметься ЦРЛ, будинки культури, бібліотеки, інші комунальні та соціальні заклади, наприклад, за який кошт утримуватиметься наш комунальний заклад Макарівської районної ради «Промінь Надії», що до нині, його фінансування повністю здійснюється за рахунок районного бюджету, Будинок пристарілих в Грузькому, який також утримувався за рахунок районного бюджету. Ми не знаємо, що буде з архівами. Хто за це візьме відповідальність, не зрозуміло.
Якби Макарівський район увійшов у повному складі до того чи іншого району, громади б мали можливість збільшити число депутатських мандатів в тій чи іншій раді, а так і Бишівська, і Макарівська ОТГ будуть представлені лише 2 – 4 депутатами. Звідси й побоювання: чи зможуть вони достатньо лобіювати інтереси своїх виборців на районному рівні і що саме буде в пріоритеті нової ради.
Також мені дуже шкода, що не створено третю, Березівську громаду. Вона могла б бути кращою серед 69 громад, які утворили на території області.

М.Д.: Яка на Вашу думку доля Макарівщини у різних районах? Чому нас так поділили? Чи є варіант в майбутньому знову об’єднати Макарівську і Бишівську зону?

Тетяна Семенова: Варто порушити питання створення нових районів загалом. Якщо брати методику за якою робився розподіл районів по Україні, на мою суб’єктивну думку, законотворець допустився помилки, не визначивши для Київщини окрему статтю у цій методиці. Тому, що Київщина єдина область в нашій державі, яка немає свого обласного центру. За методикою, при формуванні нових районів, необхідно було дотримуватися відстані від обласного центру 60 км. Те що сьогодні, утворилися райони з центрами, які є практично в агломерації міста Києва, є величезним порушенням саме цієї методики. А коли утворювали райони, був величезний вплив як народних депутатів, так і керівників громад, які усіма можливими методами лобіювали інтереси, піднімали людей, включали всі можливі ричаги. В когось вийшло, в когось ні. Мені сумно, що на Макарівщині не знайшлося таких представників. Зате я тепер знаю чого варте «биття себе в груди» певних людей та їхній, так званий патріотизм.
На превеликий жаль, місцеве самоврядування, зокрема й обласна рада, абсолютно було виключене із процесу формування районів. Причому нардепами демонстративно наголошувалося, що «ви не маєте жодного впливу, і в цей процес не влазьте.»
Якщо взяти перший проект поділу районів, там було все зрозуміло. Їх мало бути чотири. Об’єднувати їх планували, навколо так званих, медичних госпітальних округів. Куди мали направити кошти на закупівлю дороговартісного висококласного медичного обладнання. Але цього не сталося.
Повернути все назад вже не можливо, рішення прийнято і воно проголосоване депутатами Верховної Ради.

М.Д. У громадах люди зараз переймаються питанням значної віддаленості районних центрів від їх місця проживання, що їм буде важко добиратись до адміністративних органів та структур. Розкажіть, які державні адміністративні органи/відділи та структури місцевого самоврядування залишаться в ОТГ, а за чим доведеться їхати простому люду до Бучі та Фастова?

Тетяна Семенова: Сьогодні Мінюстом вже розроблено близько 200 послуг, які можна отримати в ОТГ. Це мається на увазі рішення щодо використання земельної ділянки, користування майном, різного роду нерухомістю, отримання субсидії, інших соціальних послуг. Також отримати різного роду довідки, свідоцтво про народження чи не доведи боже, смерть, послугу актів цивільного стану, – одруження/розлучення, тощо.
Але виграє та громада, яка вже має ЦНАП чи завершує його будівництво. Чим цікавий ЦНАП? Людина не йде до отримувача послуг безпосередньо, а йде до установи-посередника, що надає ці послуги і як результат, зменшується корупційна складова, яка могла б бути при наданні послуг користувачам.
Не згодна, що в ОТГ можна все отримати. Хоча за прогнозами влади, населенню не треба буде їхати в район. Сьогодні якщо прийти в районний суд, ми побачимо, що можна рік стояти в черзі, щоб твоє питання розглянули чи навіть поставили у графік, у зв’язку із великою кількістю вакантних посад. Суди сьогодні часто займаються питаннями спадщини, поділом майна, і багатьма іншими питаннями. Тому не згодна, що перенісши суд в новий район ми вирішимо швидше якесь питання, крім того, перенісши територіальні органи виконавчої влади: прокуратуру, юстицію, військомати…

М.Д. Як будуть проходити вибори 2020 у нових районах?

Тетяна Семенова: Нещодавно Верховна Рада внесла зміни до Виборчого кодексу. Цьому передувала адміністративна реформа – істотне укрупнення громад і районів. Унаслідок реформи кількість депутатів значно скоротиться, а отже – зросте конкуренція.
Кандидати зможуть балотуватися щонайбільше до двох рад одночасно, хоча раніше могли змагатися одразу за 4 мандати.
Кожен кандидат чи кандидатка має обов’язковою внести заставу. Найбільше проблем із заставою матимуть самовисуванці, тому що в них ще немає виборчих рахунків, а заставу потрібно внести до реєстрації. Законотворці поки що не додумалися владнати це питання. Також не зрозуміла доля районних осередків партій, які існують нині.

М.Д. Кого будуть обирати люди на місцевих виборах, а кого призначатимуть?

Тетяна Семенова: 25 жовтня 2020 року ми всі підемо на вибори, де обиратимемо депутатів та голів ОТГ, депутатів районної ради та депутатів обласної ради. Виключенням є обрання старости, як це декларувалося раніше. Тепер старосту призначатиме своїм рішенням новоутворена чи діюча ОТГ, за пропозицією голови ОТГ. І старости повинні бути членами виконкому, вони братимуть участь у всіх засіданнях сесій, відстоюватимуть інтереси старостинського округу та жителів, які там проживають.
Що стосується депутатів ОТГ, сільських, селищних, міських рад, якщо громада менше 10 тис виборців, тоді ці кандидати в депутати мають право бути самовисуванцями і на голову також, тобто йтимуть за мажоритарною системою.
Якщо виборців більше 10 тисяч, кандидатів у депутати висуватимуть виключно від партій і вони обиратимуться за пропорційною системою за відкритими списками.
Якщо кандидат вирішив балотуватися на голову ОТГ, він може паралельно балотуватися або в депутати цієї ОТГ, або в облраду. Але тільки двічі він має право висувати свою кандидатуру.
Вибори голів об’єднаних громад та громад міст з кількістю до 75 тисяч виборців відбуватимуться в один тур і перемагає той, хто набирає найбільше голосів. І в цьому випадку вибори проходитимуть у два тури.

М.Д. Вибори, які влада планує провести восени, мають дуже багато змін. Ви, як депутат із досвідом виборів та роботи на округах, виділіть основні та прокоментуйте їх.
Тетяна Семенова: Збережено нульовий номер в партіях, як в районні, ОТГ, так і в депутати обласної ради.
Яка ще унікальність? Кількість депутатів, які обираються до рад зменшиться:
1) до 10 тисяч виборців – 22 депутати;
2) від 10 тисяч до 30 тисяч виборців – 26 депутатів;
3) від 30 тисяч до 50 тисяч виборців – 34 депутати;
4) від 50 тисяч до 100 тисяч виборців – 38 депутатів;
5) від 100 тисяч до 250 тисяч виборців – 42 депутати;
6) від 250 тисяч до 500 тисяч виборців – 54 депутати;
7) від 500 тисяч до 1 мільйона виборців – 64 депутати;
8) від 1 мільйона до 2 мільйонів виборців – 84 депутати;
9) понад 2 мільйони виборців – 120 депутатів.
Наприклад, в Макарівській громаді в нас за новою системою буде 26 депутатів, а в Бишівській – 22.
Цікаво й те, що перш ніж пройти до обласної чи районної рад. А це, нагадаю, відбуватиметься за партійними списками. Кандидати в депутати спочатку повинні набрати, так звану, виборчу квоту. Вона вираховується з числа голосів відданих за партії, які набрали 5% за мінусом зіпсованих бюлетнів. Це важлива квота. І 25%, хто набрав від цієї цифри, вже має право поборотися за місце у списку між своїми однопартійцями.

М.Д. В одному з ефірів Ви говорили, що цього разу до виборів повинні бути підготовленими і кандидати у депутати, і самі виборці. Що Ви порадите простій людині, яка ставитиме галочку чи хрестик за того або іншого кандидата, партію?

Тетяна Семенова: Дуже швидко збігає 5 років. Кожен виборець має пам’ятати, що голосуючи за ту чи іншу партію або людину, він таким чином делегує повноваження по управлінню коштами, які сплачує той же виборець. По управлінню майном, яке є в колективній власності тієї чи іншої громади. І в нас, на жаль, дуже мало обраних осіб, які після виборів турбуються про свого виборця, громаду. Ухопивши мандат, таке враження, що людина відривається від землі, особливо це стосується народних депутатів, які вважають, що в кращому випадку, раз на три місяці буде достатньо аби приїхати і поспілкуватися з людьми.
Треба оцінювати по справах, уважно вивчати історію діяльності кандидата, історію партії, які лозунги, які прапори, яку ідеологію має лідер партії і звичайно ж сама партія. Особливо має значення, скільки ця партія існує. Якщо створена суто під вибори, то повірте ніхто ваші інтереси, шановні виборці, захищати не буде. І ви їм потрібні тільки для того, щоб отримати ту чи іншу кількість мандатів в певній громаді. Тому, вас можуть купувати гречкою, лозунгами, обіцяти, що побудують за 5 років Швейцарію. Такого не буде. Лише системний підхід до вирішення тієї чи іншої проблеми може її вирішити і справді підняти рівень життя людей.

М.Д.Якими Ви бачите очільників у новостворених Бишівській та Макарівській ОТГ? (це мають бути люди не нові в політиці, управлінні/зовсім нові, не заангажові ні фінансами, ні владою люди)

Тетяна Семенова: Знаючи з особистого досвіду, аби реалізувати той чи інший проект на селі, у свій час мені доводилося їхати до Києва, відкривати владні кабінети, стукати, і не завжди тебе хотіли чути. Сьогодні ж, головне бути господарем і мати бажання ефективно працювати. Кошти мають освоюватися перш за все раціонально, але в пріоритетах повинна бути громада. А це робота на випередження, створення нових робочих місць, створення якісних умов для отримання послуг. Якщо говорити про Макарівщину, у нас є успішний приклад – це в.о. Копилівського сільського голови Володимир Крижевський. Він шукає абсолютно всі можливості для покращення і розвитку своєї громади, залучаючи дуже багато коштів, співпрацюючи з усіма.
Мені дуже імпонують керівники, які ніколи не кажуть: «це не моє». Мова йде про приміщення школи, чи амбулаторії, чи ФАПу, чи Укрпошти, чи це приміщення у власності бізнесу або держави. Коли сільський голова працює, як ефективний менеджер, і в рамках своїх повноважень організовує всіх – і владу, і бізнес заради розвитку громади, тільки тоді ця громада процвітатиме. Ось, такими я бачу майбутніх очільників обох громад.

М.Д. На Макарівщині, і власне на рівні області, Вас знають як людину, яка увесь час відстоює інтереси наших жителів, піклується про добробут людей. Які наразі обласні програми діють на Макарівщині? І чи планується іще реалізувати нові в цьому році?

Тетяна Семенова: Я є депутатом 38 округу (від партії БПП), до якого входить вся Бишівська громада і частина сіл Макарівської. Надзвичайно багато проектів залучено сюди, мені ось так одразу навіть важко їх перерахувати. Окрім цього, протягом останніх 5 років я також залучила дуже багато проектів для всього Макарівського району.
Спробую назвати головні. Цьогоріч планується реалізувати такі проекти: в Плахтянці за програмою «Питна вода Київщини» має бути реконструкція водогону, у Липівці у проекті будівництво дороги, а в Андріївці ми вже побудували 4 асфальтні дороги, 2 такі ж дороги вже має Колонщина і Маковище, зробили дорогу в Борівці, Наливайківці, Небилиці, Березівці, Соснівці. Це, що стосується Макарівського району. По селу Бишів та майбутній Бишівській ОТГ сьогодні реалізовуються проекти по ремонту Бишівської і Грузської медичних амбулаторій, асфальтового покриття в селах Бишів, Лубське. Торік у Бишеві зробили вулицю Шевченка. І на сьогодні це вже буде 4 дорога за рахунок обласного бюджету. Також у Бишеві побудували стадіон, а навчальному закладу плануємо передати шкільний автобус. В Грузьке буде проведене освітлення, планується ремонт школи. У селі Вільно в школі замінили вікна. З величезними зусиллями, але таки вдалося включити Пашківку до списків фінансування Державного фонду регіонального розвитку. До речі, Пашківка єдина, яка має акт, що засвідчує аварійність школи. В Червонослобіцькому навчальному закладі  встановили новий харчоблок.
Варто звичайно сказати і про медицину. Я також радію, що мені вдалося відстояти позицію, що Макарівська центральна районна лікарня повинна бути опорною. Що це дає? Для нашої ЦРЛ тепер, як опорного закладу, передбачені кошти на закупівлю нового, сучасного медичного обладнання. Вже лікарня отримала три апарати штучної вентиляції легень, незабаром надійде сучасна киснева установка для них. Цьогоріч планується отримання комп’ютерного томографа. Єдине з чим не погоджуюсь, що приймальні відділення, які перебудовуються в рамках програми «Велике будівництво» всі зроблені під один типовий проект, який нав’язують усім опорним медустановам. А це не завжди співпадає з можливостями громади, зокрема так є і на Макарівщині. ЦРЛ не може собі дозволити робити проїзд через приміщення лікарні, лише тому, що є такі вимоги. Поки відстоюємо свою позицію в Департаменті регіонального розвитку КОДА, проте чим це закінчиться не зрозуміло.
Особливо, я горджуся проектом по Новосілкам, де ми відбудували після вибуху будинок. Хочу подякувати Олександру Терещуку, тодішньому голові КОДА, і його заступниці Світлані Свищевій, за їхню підтримку і розуміння, за те що 100% коштів, а це 6,7 млн грн було виділено саме з обласного бюджету на відбудову житла постраждалим. Вже в цьому місяці плануємо здати його в експлуатацію.
Ще багато витрачається сил аби пролобіювати ремонти доріг, які не перебувають ні на сільському, ні районному, ні на обласному балансі. Це дороги Укравтодору, служби автомобільних доріг. Є і прикрі моменти. Який от стався нещодавно, відремонтовану дорогу траси Р-04 Київ-Звенигородка, що на території Бишева, з невідомих причин дуже сильно було пошкоджено під виглядом якихось не зрозумілих ремонтних робіт, які там зовсім не потрібні. У свій час, щоб залучити кошти, відбудувати той відрізок дороги, зробити тротуари з бровками, поставити світлофори, освітлення, сучасні переходити мені вартувало значних зусиль. Наразі ж роботи вдалося призупинити до з’ясування обставин, для цього я направила депутатський запит аби розібратися, хто і для чого це зробив.
З 2016 року діє обласна Програма розвитку системи освіти. В рамках її виконання на освітянську сферу з обласного бюджету спрямовано майже 120 мільйонів гривень. Ще майже 70 мільйонів гривень надійшло з державного бюджету, 63 мільйони – з місцевих бюджетів та 14 мільйонів гривень складають позабюджетні кошти.
Це дозволило придбати як для загальноосвітніх, так і дошкільних закладів освіти меблі, спортивний інвентар, навчально-комп’ютерні комплекси, мультимедійну техніку, модернізувати їдальні тощо. Також програма передбачає облаштування кабінетів закладів середньої освіти, що працюють за концепцією «Нова українська школа». Відповідні кошти було спрямовано й на обладнання лабораторій, кабінетів та майстерень закладів професійної освіти.
Крім того, до нового навчального року буде завершено обстеження всіх освітніх закладів Київщини на дотримання протипожежної безпеки. Протягом року на протипожежний захист закладів освіти передбачено спрямування понад 60 мільйонів гривень. За ці кошти вже встановлено блискавкозахисти, проведено вогнезахисну обробку горищ, здійснено профілактику вогнегасників та придбано нові, відремонтовано та встановлено пожежні сигналізації.
Ми маємо створити всі належні умови для того, аби діти Київщини отримували якісні освітні послуги, а навчальні заклади були, насамперед, безпечними та комфортними.

Спілкувалася Юлія Логвинюк

Джерело: Макарів Діловий