«ТепЛиці» – бути, МАФам на зупинках – поки що «відбій»: підсумки 59-ї сесії міської ради

image
23 Серпня 2019, 11:56
Поділитися:

Візит делегації з міста-побратима з США, чи вплине «ТепЛиця» на майбутнє МКЦ «Прометей», як вирішувалися скандальні земельні питання та хто винен у тому, що у міста немає Генерального плану читайте у  підсумках 59-ої сесії міськради.

Сесія 22 серпня почалася незвично: перед депутатами виступили представники делегації з міста-побратима Броварів Такоми  (США), які доправили в наше місто рятувально-медичний автомобіль. Зокрема, перед депутатами виступила мер міста Такома Вікторія Вудардс, яка розповіла, що автомобіль коштує 13 тис. долларів США. Ці кошти зібрали мешканці міста Такома, і, зокрема, віряни місцевої релігійної громади пастора Петра Саєнка. Також вона розповіла, яку складну процедуру доставки автомобіля пройшла їхня громада, про самовідданість персоналу пожежної частини та їхню щиру любов до міста Бровари. Депутати із цікавістю прослухали інформацію про те, що місто Такома нараховує 213 тис. населення та при цьому має 8 депутатів міської ради.

Делегація з міста Такома. У центрі – мер міста Вікторія Вудардс

Міський голова доповнив розповідь інформацією, що в США є податок із продажу, який сплачується із вартості усіх товарів, придбаних у населеному пункті, тому американці вважають проявом поваги придбання наших місцевих товарів. Зокрема, придбали значну кількість місцевого взуття, а наразі прямують на місцеву трикотажну фабрику. Аудиторія міської ради посміхалась і аплодувала. Міський голова нагадав, що за сприяння тієї ж релігійної громади, 8 дітей-сиріт минулого року відпочивали у родинах американців, і запевнив, що співпраця з містом Такома обов’язково продовжиться.

Під час обговорення ремонту колонок (пробивних колодязів) депутат Василь Кочубей поставив питання представнику КП «Броваритепловодоенергія» щодо боргів населення за тепло та перспективи вирішення цього питання. Міський голова одразу надав протокольне доручення КП БТВЕ на наступну сесію підготувати повну інформацію щодо підготовки до опалювального сезону, роботи з боржниками, боргів перед НАК «Нафтогаз», тощо.

Про великий блок питань управлінь комунальної власності та УБЖКГІТ ми писали раніше із засідань профільних комісій: особливих запитань на сесії вони не викликали та були розглянуті швидко.

Питання створення комунального закладу «ТепЛиця» викликало дискусію. Зокрема, депутатів хвилювало питання: чи дійсно варто створювати окремий заклад, якщо у нас вже є колектив МКЦ «Прометей», чи не буде дублювання функцій? Однак міський голова наголосив, що  створюється зовсім новий проект, інноваційний, цікавий, і колектив «Прометея» не в змозі його адекватно розвивати, тому важливо не лише витратити кошти на ремонт приміщень, а справді організувати роботу на новому рівні.

Депутат міської ради Андрій Саук зауважив, що концепція «вільного простору» – це перша петиція з десятка інших, яку реалізували, та запитав щодо перспектив ремонту самого МКЦ «Прометей». Міський голова повідомив, що від депутатів надходить багато прохань щодо вирішення питань на округах, є багато розроблених проектів на об’єкти, які варто закінчити. Також  мер  повідомив, що на ремонт «Прометея» орієнтовно потрібно 30-35 млн грн, та жалівся, що депутати не допомагають «залучати кошти в наше місто». Андрій Саук нагадав міському голові, що він організував зустріч із фондом IFC, який має потужний ресурс і велику кількість програм та готовий до співпраці, але поки що жодної співпраці з ними немає. Про залучення грантових коштів також дуже мало інформації, хоча в інших містах це – пріоритетний напрямок роботи міських рад.

Далі йшов блок «земельних питань». За пропозицією голови земельної комісії Василя Кочубея, усі «спірні» питання голосувалися окремо від проектів рішень. Зокрема, окремо депутати голосували за наступні питання проекту рішення БМР № 30:

п. 6.1. Надання в оренду земельної ділянки площею 0,0214 га на вул. Київській, 294/1 – зупиночний комплекс на «Порошинці», що належить ТОВ «Аорта» на 5 років – рішення підтримано.
п. 12 – надання в оренду земельної ділянці площею 0,0318 га на вул. Броварської сотні, 28/1 (кінцева зупинка 411 маршруту) для асоціації водіїв «Фаетон» – рішення не підтримано.
п. 13 – надання в оренду земельної ділянки площею 0,0006 га на вул. А. Луценка, 22 (Сонячний квартал) для розміщення трансформаторної підстанції для ТОВ «Глобал Транс» – рішення не підтримано.
п. 15.1. – надання в оренду земельної ділянки площею 0,0051 га на вул. Весняна, 6-А для ФОП «Шарапової Н.М.» – рішення не підтримано.

Наступним блоком питань було продовження термінів договорів оренди земельних ділянок та продовження особистих сервітутів під МАФами на зупинках. «Трибуна» повідомляла раніше, що підприємці-власники МАФів на зупинках розробили концепцію  і представили її депутатам із візуалізацією. Підприємці, які прийшли на сесію великим колективом, ще раз  озвучили переваги своєї пропозиції. Але  це депутатів не переконало. Знову чітко звучала пропозиція від влади про те, що від оренди земельних ділянок під МАФи варто переходити до конкурсів на право їх розміщувати. Зокрема, таку пропозицію озвучив депутат Вадим Андрієвський, який зауважив про велику різницю між зиском для бюджету міста від тих, хто сплачує за об’єкти торгівлі за підсумками конкурсу, і «класичними» МАФами. Виникла гаряча перепалки між депутатами і підприємцями. За пропозиції Василя Кочубея, питання продовження оренди та сервітутів зняли до наступній сесії.

Депутат Вадим Андрієвський наводить аргументи

Підприємці, які були присутні на сесії, не згодні із аргументами депутатів

Наступним було давнє скандальне питання про продовження оренди ТОВ «Сонячний квартал» земельної ділянки площею 3,86 га на вул. А. Луценка, 22. Знову не сесії були присутні підприємці та їхні адвокати, які перебувають у конфлікті з цим ТОВ, виступали депутати, які протягом двох років приймали участь у цьому конфлікті. Підсумував дискусію міський голова, який зазначив, що цей господарський конфлікт має вирішуватися у судах, тож не заперечує проти створення комісії або робочої групи. Але орендна плата саме від цієї ділянки – понад 1 млн грн у рік, і місто не може собі дозволити просто не продовжувати оренду.

У контексті продовження договору оренди ТОВ «Сонячний квартал», депутат Юрій Скотніков запитав міського голову, як він «дивиться на те, що на цій земельній ділянці товариство планує житлову багатоквартирну забудову?». Міський голова зазначив, що такі питання мають регулюватися генеральним планом міста. Однак наразі генеральний план міста не прийнятий і це питання є болючим для міста. На запитання присутніх: чому генплан не виноситься на розгляд депутатів і хто в цьому винний, міський голова повідомив, що, на його думку, винні активісти, які завадили прийняти генплан у 2015 році, і, зокрема, Андрій Саук.

Вже традиційним питанням сесії було голосування за проведення грошової оцінки земельної ділянки під мийкою навпроти «Терміналу» для ФОП «Костомаха Є.Л.». Останній в чергове виступав перед депутатами, але знову їх не переконав – рішення не підтримано.

Одним із останніх питань «земельного блоку» був дозвіл на викуп земельних ділянок та надання розстрочки на такий викуп. Зокрема, ПП «ШОР» просило розстрочку у виплаті 50% від суми 2 807,7 тис.грн на викуп земельної ділянки площею 0,861 га, фізична особа Резнік В.В. просив розстрочку на виплату 50% від 2 013,8 тис.грн за земельну ділянку 0,0288 га. Земельна комісія відмовила ПП «ШОР», а гр. Резніку В.В. погодила розстрочку на 9 місяців. При оголошенні цього проекту рішення міський голова розповів, що особисто переконав ПП «ШОР» на сплату суми без розстрочки, а рішення земельної комісії про розстрочку на 9 місяців для фізособи Резнік В.В. «забув» оголосити, тому розстрочку надали на 2 роки – як у проекті рішення. Чи пов’язана така «забудькуватість» із незгодою мера з рішенням земельної комісії, чи то випадковість, але у земельних питаннях такий випадок – не рідкість.

Завершилась сесія повідомленням секретаря міської ради Петра Бабича про виконання протокольних доручень, наданих протягом останніх сесій (усього таких доручень надано 25 і більша частина з них була виконана).

Ангеліна Козлова

Фото – авторки та Миколи Кожемяка

Джерело: Трибуна Бровари