Тарифи на воду: в Броварах можуть зрости на 40-50% вже у квітні? | Трибуна

Тарифи на воду: в Броварах можуть зрости на 40-50% вже у квітні? | Трибуна
12 Березня 2024, 21:04
Поділитися:

На сайті регулятора з’явилися проєкти постанов про запровадження нових тарифів на воду для цілої низки комунальних підприємств.

Так, із 1 квітня нові ціни на послуги водоканалів можуть чекати на мешканців 15 міст, серед яких і Київ та Бровари.

Загалом у кожному місті діють різні тарифи на воду, тому подорожчання буде неоднаковим.

Зокрема в Броварах із 1 квітня 2024 р. прогнозується зростання водопостачання до 14, 39 грн (без ПДВ) за 1 куб метр, а водовідведення – 14,96 грн (без ПДВ). Нині 15, 41 грн ( із ПДВ, водопостачання)  і 14, 86 грн (із ПДВ, водовідведення).

А з 1.07.2024 р. водопостачання може підскочити до 22,21 грн за 1 куб. м ( без ПДВ), а водовідведення – до 20,76 грн (без ПДВ).

За оцінками голови спілки споживачів комунальних послуг України Олега Попенка, тарифи на воду та каналізацію можуть піднятися на 20-60% залежно від населеного пункту. Ба більше, регулятор розглядає можливість підвищення тарифів у два етапи. Відтак ще одне подорожчання варто очікувати і з 1 липня 2024 р., повідомляє Знай. UA.

Про те, що вже давно мова про підвищення тарифів на водопостачання і водовідведення, журналістам «Трибуни» підтвердив директор КП «Броваритепловодоенергія» Григорій Голубовський.

«Кілька разів НКРЕКП вже намагалася підвищити тарифи, але указом президента це скасували. Проте тарифи не переглядалися вже три роки, тож, звичайно, що вони підвищуватимуться», – коментує Григорій Голубовський. Та зазначає, що і їхнє комунальне підприємство, як й інші, мають вчасно подавати на перегляд тарифів при зміні їх основних складових, а це – електроенергія, реагенти для очищення води, мінімальна зарплата. Проте ціна цих складових вже неодноразово піднімалася, а тарифи на воду залишаються незмінними.

«Підвищення тарифів, що мало б відбуватися плавно, останні роки лише накопичується. Це може стати причиною різкого скачку тарифів на воду на 40-50%, позаяк 35% у тарифі складає електроенергія, близько 15% – матеріали і реагенти та орієнтовно стільки ж – мінімальна зарплата персоналу», – коментує Голубовський. І додає, що для підприємства це значні збитки, позаяк якщо по теплоенергії держава передбачає компенсацію за різницю в тарифах, то по водопостачанню такої компенсації не передбачено.

Нагадаємо, НКРЕКП погодила підняття тарифів на послуги водоканалів ще з 1 липня 2023 року. Тоді комунальні підприємства закликали підвищити тариф на водопостачання та водовідведення на 33%. Та вказували на збитки водопровідної галузі у 2022 році в сумі майже 4,5 млрд грн, а спочатку 2023 р. вони вже складали майже 3,5 млрд грн.

Читайте також

КП «Броваритепловодоенергія» сплачує штрафи і продовжує забруднювати річки
До 50 млн грн: КП «Броваритепловодоенергія» візьме кредит у російського «Альфа-Банку»
Тарифи на тепло та гарячу воду не підвищуватимуть. Поки що
Тарифи на воду зростуть через підвищення зарплат українців

Джерело: Трибуна – Бровари