Таємні перлини Києва: парк між Нивками та Сирцем

image
5 Серпня 2019, 15:25
Поділитися:

Особливі та відносно недоступні місця, які мало хто відвідує, у Києві ще залишилися.

Серед ботанічних садів міста – це Сирецький дендрологічний парк-пам’ятка садово-паркового мистецтва Державного значення, якому вже більше 125 років. Він захований між Нивками, Виноградарем та Сирцем. І це справжня перлина, з тишею, квітами й ботанічними чудесами.

Що подивитися

На території 7 гектарів прокладені вишукані алеї з неймовірним рядами вікових екзотичних дерев, кущів, квітів, з альтанками з ліан. Завдяки не притаманній нашому регіону рослинності, у відвідувачів одразу виникає враження, що вони перенеслися до далеких екзотичних країн.

Поєднання рідкісних і екзотичних, незвичайних форм рослин, сформувало дивовижний ландшафт. Тут уживаються і процвітають більше двох тисяч видів і сортів рослин, серед яких 10 видів квітів, занесених у Червону книгу. Наприклад, отруйна квітка пізньоцвіту осіннього, яка має охоронний статус «неоціненна». А ще дзвіночки, яких ви ніколи ніде не бачили – точковий, гібридний, з тонкими стрільчастими пелюстками. Є також цикламени, еритроній-собачий зуб, тюльпан двоквітковий.

У парку ви знайдете вікові тюльпанові дерева, софори, дуби, ялини – сітхинську, Енгельмана, аянську, канадську, кавказьську, сербську, Шренка, велику колекцію видів туї (тільки декоративних форм туї західної в парку більше 25); берези – понад 20 таксонів, у тому числі і дуже рідкісних для України видів – береза Ермана (кам’яна), береза даурська, береза вишнева; ялин – більше 25 таксонів. Також широко представлені види роду горіх, клен, спірея, рододендрон, барбарис, жимолость. Нині квітнуть чудові троянди, кущі гортензій, різнобарвні клумби прикрашають унікальні злакові рослини.

Особливий світ рослин – у теплицях парку. Тут можна побачити знаменитий аморфофалус конніак, квітучі кактуси, сукуленти й багато цікавих теплолюбних рослин.

Як потрапити

Якщо ви їдете на машині, не користуйтесь навігатором, не шукайте офіційну адресу саду – Тираспольська, 43. На власному досвіді перевірено: навігатор заведе вас на грунтові дороги, у хащі й яруги. Нині, у зв’язку з будівництвом величезного житлового масиву й метро на Виноградар, функціонує лише один з входів до дендропарку. Рухаючись по вулиці Тираспольській, слідкуйте за новобудовами: завершаться будівельні паркани й почнеться огорожа парку. Вхід малопомітний, схожий на службовий, з кованою решіткою. Орієнтуйтесь по касі для квитків. На маршрутках, які відправляються  від станції метро «Нивки» у бік Виноградаря, можна доїхати зупинки «Вулиця Стеценка»,  далі по Тираспольській пройти пішки. Від станції метро «Сирець» ходять маршрутки № 23, 47, 223, 439.

Вхідні квитки

Дендропарк влітку працює з 9 до 20 години, взимку – з 9 до 18. Вхід на територію дендропарку на цілий день коштує для дорослого 20 грн, для дітей від 6 до 16 років – 10 грн. Можна замовити екскурсію – 30 грн. Абонемент на відвідини протягом місяця коштує 150 грн. Але у касі приймають лише готівку. Банківського терміналу тут немає. Проте є багато спокусливих горщиків з дивовижними квітами, кактусами, сукулентами, які ботаніки самі вирощують у теплицях й продають. 

Фото Олександра БАРКІНА, «Вечірній Київ», та з сайту дендропарку

Важливі новини та перевірена інформація в Telegram і Facebook.

Джерело: Вечірній Київ