Таємні архіви радянських спецслужб розкриють на лівому березі Києва

image
25 Червня 2019, 12:13
Поділитися:

У Києві створять архів таємних радянських спецслужб. Інститут національної пам’яті показав приміщення, у якому зберуть усі архівні документи ЧК-НКВД-КГБ.

Про це інформує Інститут національної пам’яті.

Буде два головні результати. Перше: це стане значно зручніше для користувачів. Все в одному місці, комфортні читальні зали, для доступу достатньо лише звернення і паспорта; не буде зайвої паперової тяганини, як зараз, щоб зайти в режимне приміщення СБУ чи МВС. І друге: українські спецслужби мають зберігати українські таємниці. Ми забираємо у силовиків спокусу регулювати доступ до інформації про наше минуле, – зазначив Голова Інституту національної пам’яті Володимир В’ятрович.

До Архіву перевезуть документи 1917 – 1991 років, які нині зберігаються у Службі безпеки, Службі зовнішньої розвідки, Міністерстві внутрішніх справ, Національній поліції, Національній гвардії, Міністерстві оборони, Державній прикордонній службі, органах прокуратури та судах. Щоб отримати ці документи, потрібна буде лише заява та документ, що посвідчує особу.

Цікаво, що зараз Україна посіла перше місце серед пострадянських країн у міжнародному рейтингу доступу до архівів КДБ за результатами дослідження, проведеного Інститутом розвитку свободи інформації (IDFI).

Архів розташовуватиметься на лівому березі Києва, за адресою вул. Пухівська, 7, корпус № 5. Кабінет міністрів передав для цього одне з приміщень Національного банку, площею понад 11 тис. кв. м.

Ми є в Telegram (стеж за збоями в міському транспорті з нами).

Джерело: Вечірній Київ