Система відеоспостереження – ефективна профілактика злочинності в громаді

image
20 Листопада 2023, 13:40
Поділитися:

Головна  /  Система відеоспостереження – ефективна профілактика злочинності в громаді

|  20. 11. 2023

Безпека – базова потреба будь-якого мешканця громади. А в неспокійні часи повномасштабного вторгнення особливо важливо почуватися у безпеці, навіть якщо перебуваєш у відносно спокійному місці.

Для забезпечення належного моніторингу та швидкого реагування, у 2018 році в рамках впровадження програми «Безпечне місто Біла Церква» (СМАРТ-СІТІ: Безпека)» в нашому місті було створено й обладнано моніторинговий центр, куди надходили зображення з близько 70 відеокамер. Це дало значні результати, і роботу щодо забезпечення громади камерами відеоспостереження було продовжено. На сьогодні в системі працює 464 камери, 149 з яких – здатні розпізнавати державні номерні знаки.

«Система відеоспостереження – це, перш за все, безпека наших мешканців громади, – розповіла начальник управління телекомунікацій департаменту житлово-комунального господарства Білоцерківської міської ради Світлана Щербина. – Це запобігання вчиненню правопорушень, які можуть виникати. Бувають різні ситуації: під час руху великогабаритного транспорту на дорогу можуть потрапити будматеріали, які він перевозить, наприклад бетон. До нас звертається управління благоустрою у випадках, якщо зафіксовано такі події. Ми за допомогою камер знаходимо таких порушників та передаємо інформацію відповідним органам».

Камери системи відеоспостереження розташовані на в’їздах, виїздах із міста, на перехрестях, в містах концентрації ДТП, на зупинках громадського транспорту, в місцях найбільших скупчень людей тощо.

Також на території Білоцерківської територіальної громади камери встановлено в місцях стихійних сміттєзвалищ. І варто відмітити, що відтоді, як було встановлено камери, стихійні сміттєзвалища в цих місцях перестали з’являтися.

Запис із системи відеоспостереження зберігається певний час. Якщо трапилася певна подія, вчинено правопорушення тощо, правоохоронні органи можуть надіслати відповідний запит до департаменту ЖКГ та отримати інформаційний продукт, який є доказом в суді. Наприклад, у соцмережі розмістили відео, як автомобіль їде по алеї на проспекті Незалежності. Завдяки системи відеоспостереження вдалося ідентифікувати транспортний засіб та його водія – ним виявився немісцевий громадянин. І наступного разу, коли він приїхав до міста, його одразу було притягнуто до відповідальності правоохоронними органами.

До системи відеоспостереження під’єднані також камери, які встановлені в укриттях.

Крім камер, які встановлює місто, до системи відеоспостереження можуть приєднатися приватні особи, камери яких охоплюють місця загального користування.

Якщо у жителів громади є бажання приєднатися до загальної системи відеоспостереження, вони можуть звернутися до Центру оперативного реагування, де отримають консультацію, як це зробити. Система відеоспостереження дозволяє інтегрувати більше 80 тисяч камер будь-яких моделей.

Контакти ЦОР: для стаціонарних телефонів (0456)30-70-50; для мобільних: (067)310-77-55, (099)310-77-55, (063)310-77-55.

Будь-яке правопорушення значно краще попередити, ніж потім усувати його наслідки. І саме наявність камер, у першу чергу, змусить правопорушника навіть не починати вчиняти злочин та псувати майно громади.

Джерело: Біла Церква – офіційний сайт