Сироватки проти дифтерії поїхали з Києва у регіони

image
2 Вересня 2019, 18:23
Поділитися:

Партія дифтерійного антитоксину – 200 ампул – вже розвозиться усіма областями України. Сироватку, як гуманітарну допомогу, надала нашій країні Всесвітня організація охорони здоров’я.

Про це повідомляє Міністерство охорони здоров’я.

– Крім того, триває процедура закупівель сироваток за кошти державного бюджету із залученням міжнародних організацій, – повідомили у МОЗ.

Колишній керівник Міністерства охорони здоров’я Уляна Супрун нагадала, що з 1000 інфікованих дифтерією людей помирають 50.

– Врятувати життя інфікованого пацієнта може лише сироватка, хоча все одно лишається ризик смерті (близько 20%). Щоби не наражатися на небезпеку – варто вчасно вакцинуватися, повідомила Уляна Супрун.

За її словами, наслідком дифтерії може бути міокардит ураження серцевого м’яза. Якщо хвороба перебігає у важкій формі, у пацієнта можуть виникати порушення роботи нервової системи (у вигляді паралічу м’якого піднебіння або дихальних шляхів), що може спричинити задуху.

– Наразі маємо вкрай низький рівень охоплення щепленнями від дифтерії. Лише 70% дітей мають щеплення, серед дорослих цифри ще гірші. Саме тому МОЗ запустило кампанію «Вакциновані – значить захищені». Закликаємо зробити дітям щеплення до школи, а дорослим перевірити, чи були вакциновані раніше та за потреби вакцинуватися повторно, розповіла Уляна Супрун.

Вона також зауважила, що для надійного захисту від дифтерії необхідно отримати всі дози вакцини, передбачені календарем щеплень.

  • Дітям роблять щеплення вакциною проти кашлюка, дифтерії та правця у 2, 4 та 6 місяців.
  • У 18 місяців проводиться ревакцинація, згодом ревакцинацію проводять у 6 років вакциною АДП (проти дифтерії та правця), наступну у 16 років АДП-М (проти дифтерії та правця).
  • Дорослі повинні ревакцинуватися кожні 10 років. Якщо останнє щеплення було у 16 років, наступне потрібно зробити у 26, і так далі щодесять років.

Читай “Вечірку” в Telegram та Facebook

Джерело: Вечірній Київ