“Свобода” проти 5%-го бар’єру для партій, – Сабій

image
5 Серпня 2020, 21:24
Поділитися:

5 августа 2020 г. 17:47

Очільник обласної партійної організації ВО “Свобода” переконаний, що прохідний бар’єр, який нині встановлений на рівні 5%, можна знизити. Це забезпечить прохід партій, які дуже часто лишалися “за бортом”.

Про це очільник обласної парторганізації Всеукраїнське об’єднання “Свобода” Ігор Сабій розповів у інтерв’ю KV.

На його переконання, такий прохідний бар’єр для партій є зависоким – він не тільки відсіює передвиборчі проєкти, але й не дає пройти справжнім політсилам, які могли б розбавити склад Верховної Ради.

“ВО “Свобода” проти високого прохідного бар’єру у 5%. Для того, щоб відсіювати несерйзозні передвиборчі проєкти, можна встановити 3%. І, зрештою, застава служить для тієї ж цілі. Люди, якщо ти маєш прихильників, допоможуть тобі зібрати гроші на заставу, але вона не може бути космічною. Бар’єр є очевидно завеликий, у першу чергу для місцевих виборів. Він фактично допомагає формувати 2-4-партійну систему і не дає нормально розвиватися політичним партіям. А владі легше домовлятися з двома-трьома [керівниками партій], ніж із десятьма. Заставу величезну встановлювали теж заради “домовняків” на двох-трьох-чотирьох”, – вважає Сабій.

в Телеграм

Він також додав, що проєкт, згідно з яким тільки парламентська фракція могла б бути представлена на місцевому рівні, є обурливим і зневажає вибір людей.

“Уявіть собі ситуацію, де у будь-якому місті партія, скажімо, “Свобода”, набирає більше 50% голосів. У Білій Церкві, наприклад, “Свобода” набирає голоси, але не дотягує до 5% на всеукраїнському рівні. Тож у Білій Церкві, де половина людей чи більше голосує за “Свободу” і міського голову від партії, ні список, ні міський голова не проходять! Люди віддали свій голос, а він нічого не вартує тому, що той, кого вони обрали, не може представляти їхні інтереси в раді”, – відзначив керівник обласної ланки “ВО Свобода” Сабій.

Читайте: Керівник обласної “Свободи” Ігор Сабій: “Влада боїться двох речей – преси і людей на вулицях”

Фото: KV

КиевVласть

Джерело: КиевVласть – новости столицы и столичного региона