Світлини народжені війною: спогади обухівського бійця-фотографа

Світлини народжені війною: спогади обухівського бійця-фотографа
11 Березня 2024, 06:03
Поділитися:


Кожна світлина – це пережита історія, спогади війни. Вони різні: страшні, сумні, веселі, надихаючі, проте кожна з них не залишить нікого байдужим.

Олег розповів їх Хронікам Обухова, а ми поділимося з вами. Всі світлини можна переглянути і нині, вони представлені в холі Центру культури на Піщаній. І не лише переглянути, придбавши вподобане фото, ви долучаєтесь до збору на багі для евакуації поранених з поля бою.

Цією публікацією ми розпочинаємо серію розповідей Олега про миті, коли зроблені фото.

Марсіанські пейзажі Донеччини

Світлини народжені війною: спогади обухівського бійця-фотографа

Гнітюча атмосфера, від лісу лишилися самі стовбури і подекуди, марсіанський пейзаж від воронок. Перше враження: та як взагалі тут можливо вижити?

Дуже малесенький бліндаж на двох максимум, проте в ньому нам довелося чатувати в шістьох. Вночі, коли заходили на позиції, було більш-менш тихо, але на ранок почалося пекло… В наш окопчик прилітало усе: міни, агс дуже прицільно бив, воги лягали прямо по бліндажу, танк відпрацьовував. Від’їжджав один і відразу приїжджав наступний. В один день я нарахував близько 600 приходів від різного озброєння і це лише до вечора, потім зрозумів шо немає сенсу рахувати далі.

Нашим завданням було спостереження, саме цим ми і займалися, відповісти не мали чим, позиція ж була у на півкільці. Щоночі ворог проводив розвідку боєм, коли до нас, коли до суміжників.

На четверту добу почалося пекло якого я ще до цього не чув і не бачив. Від вибухів здригалася земля, залишки дерев падали нам на голови, міни почали прилітати в окоп, тобто окупант почав бити прицільно. Також підійшла піхота і відкрила щільно вогонь, важко було відірватися від землі, від окопу. Ми прийняли бій!

Це був червень і світало рано, російські окупаційні війська розпочали бойові дії о 3-ій ночі. Бої тривали близько 5-ти годин. О 8.30 ранку мене контуженого із пораненням евакуювали на стабілізаційний пункт в Лиман. Мій побратим Джем після відходу ще двічі повертався на суміжні позиції за пораненими. В один з бліндажів прилетіла міна і двох воїнів дуже посікло, самі вони б не вийшли, їх витягнув Джем!

З того виходу ми всі вийшли без втрат.

НЛО в Серебрянському лісі

Світлини народжені війною: спогади обухівського бійця-фотографа

Ми виходили з позицій, це був звичайний день. Йшли, як завжди, один за одним, дотримуючись дистанції. Був ворожий обстріл по тилу, по місцях пересування особового складу, по забезпеченню. Ішли в розрахунку у відстані 5-7 метрів. Розмовляти і шуткувати не було сил, проте не нам з Чорним (позивний бійця). Він, як завжди перед виходом з позицій, дуже радів.

Ми перейшли лісову дорогу і перебіжками пролетіли поляну, щоб не підставитись під снайпера. Тут вже спокійніше і не так прилітає. З позицій кучугурами йти доволі довго. Спалений місцями ліс нагадує фільм жахів: зламані дерева, гілки, вирви від снарядів, нерозірвані снаряди. Проте тут вирує життя. Співають птахи і бойові дрони супротивника своїм «співом» сповіщають про наближення. Щоразу коли хтось перший почує дрон і відповідно крикне, увесь розрахунок має повільно без різких рухів зачаїтися та притиснутися до дерева. Саме це і зробили Чорний з Кубінцем:

  • Чорний: Ану сфотай мене так, наче я від дрона сховався. Малій своїй скину.
  • Смайл: Чекай, там Кубінець став так наче нужду справляє…
  • Кубінець: та це наш літає, хлопці, ворожі завжди нижче заходять.
  • Смайл: я сфоткав.

Дрон завис, а потім полетів на північ. А ми стежкою нога в ногу пішли своїм шляхом до точки збору.

Ці та інші пам’ятні світлини придбати дуже просто: обираєте фото, пишете на Viber (067) 536-09-11 Богдану Поліщуку, зазначаючи вподобане фото і його бажаний розмір. Далі з вами домовляться де і як можна отримати фотокартину.

Або долучились до збору коштів на придбання військового дизельного БАГІ для 67 бригади 3 батальйону 3 роти

Збір організувала ГО «Материнське серце».

Ціль: 240 000 ₴

Посилання на банку

Номер картки банки

5375 4112 1375 9207

  • В Трипіллі відкрилась виставка обухівської майстрині з лозоплетіння

  • Кагарлицькі комунальники передали авто для ЗСУ

  • В Обухівському музеї відкрилась виставка талановитої художниці-керамістки

  • В Трипільському музеї відкриють виставку обухівської майстрині лозоплетіння

  • Хроніки війни: завершилась виставка обухівського бійця-фотографа



Source link