Світлана Мазур: «Курган не заважає добудові НВК ім. К. Могилка»

image
17 Травня 2019, 14:58
Поділитися:

Фото Сергій Марченко

У минулому номері «Вістей» опублікована інформація про можливе знесення Кургану Слави на території НВК ім. К. Могилка (колишня школа №5). Реакція соцмереж на матеріал показала, що більшість проти його знесення, але воліли б почути думку директора школи та представників міської влади.

8 травня адміністрація школи зібрала учнів на урочисту лінійку, присвячену Дню пам’яті та примирення, де повідомлялося про рішення перенести Курган на Книшовий меморіально-парковий комплекс.

Директор НВК ім. К. Могилка Світлана Мазур, коментуючи ідею, розповіла, що їй, як історику, невідомі достовірні факти про розстріли людей у роки Великої Вітчизняної війни на території нинішньої школи, попри те, що така інформація є у Вікіпедії, Бориспільському історичному музеї, Бориспільській єпархії УПЦ та інших джерелах. Співрозмовниця пояснює, що розстріли відбувалися ближче до казарм військового містечка. «Курган зведено в пам’ять про розстріли мирних жителів Борисполя та військовополонених за ініціативи піонерської організації школи в 1976 році. Тоді була закладена капсула для потомків, яку вилучено, вона зберігається у школі — зміст листа вже не актуальний», — каже директор.

На запитання, чи не пов’язаний намір знесення пам’ятника із добудовою школи, що планується у 2019 році, відповідає, що будівельним роботам Курган не завадить і проект не накладається на місце його розташування. «Головне — добудова школи, бо дітям бракує місця. Щодо Кургану, то ми можемо розмістити табличку з інформацією про нього на фасаді школи, чи на тому місці, де він був, коли добудова завершиться. Збереження його на території школи вважаю недоцільним», — прокоментувала Світлана Григорівна.

Священник Свято-Миколаївського храму, який був запрошений на урочисту лінійку, вважає, що землю із Кургану варто перенести на Алею слави, що на території Книшового комплексу. У його розумінні «перенесення» — це кілька жмень землі, взятих з Кургану, розсипати територією Книшового, решту Кургану — зрівняти з землею на території школи. Школярам про спосіб «перенесення» нічого сказано не було, натомість священник із насипу набрав землі у ємність, яку надали право віднести на Книшовий комплекс двом учителям школи.

Депутат Бориспільської міської ради Ілля Луців, на окрузі якого НВК ім. К. Могилка, у коментарі «Вістям» зазначив, що історію потрібно поважати.

«Якщо під час будівництва будуть знайдені людські останки, їх буде перепоховано. Курган потрібно відновити, а не знищити. До тієї землі, що привозили школярі в 1976 році з могил воїнів та полів битв з усього Союзу, додати землю з могил учасників АТО, захисників Донбасу, яку можуть привезти нинішні учні школи, і відновити курган як меморіал пам’яті про загиблих за Україну», — вважає депутат.

На його переконання, пам’ятник можна залишити на тому ж місці, або трохи посунути вбік, якщо він заважатиме будівельним роботам, а також встановити дошку з інформацією про історію його створення. Свою рятувальну позицію депутат обіцяв обговорити з директором школи та озвучити на сесії міськради, в надії на підтримку колег-депутатів.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl + Enter

Джерело: Газета «ВІСТІ» – Бориспіль. Новини. Інформація. Реклама