Світлана Латиш про те, як утримати вагу після схуднення – Макарів Діловий

image
4 Жовтня 2020, 13:45
Поділитися:

Серед тих, хто в Макарові піклується про своє тіло та займається спортом, знайдеться багато, хто вдячний саме цьому тренеру за зміну себе і своєї фігури. Керівник фітнес студії Світлана Латиш вчить жінок не тільки правильно худнути та займатися спортом, вона допомагає зрозуміти потрібність змін із тілом, внутрішнім станом, правильно розставити пріоритети та почати жити по-новому (в плані харчування та фізичної активності))
Світлана – Майстер спорту, Трьох кратний Чемпіон України, Віце-чемпіон Європи з пауерліфтингу, діючий спортсмен. Персональний тренер з досвідом роботи більше 5 років сертифікований тренер TRX, функціонального тренінгу, тренажерного залу. Сертифікований дієтолог. Власник студії персональних та групових занять.
За роки роботи фітнес тренером, Світлана була фізичним наставником у багатьох бажаючих схуднути або підкачати свої м’язи. І у більшості її клієнтів це успішно виходило. У рубриці живу здорово кожного номеру свої секрети та лайфхаки будуть розповідати ті, хто вміють жити здорово і спонукають інших до якісних змін із собою. Сподіваємось, ці поради допоможуть нашим читачам досягти бажаних результатів свого тіла і душі)
Пишіть нам на електронку та сторінку у Фейсбук, які теми, пов’язані зі схудненням, здоровим харчуванням та спортом вам цікаві.
Сьогодні поговоримо зі Світланою про те, як утримати вагу після схуднення та що потрібно їсти восени.
Ось кілька правил, які допоможуть вам не тільки не погладшати знову, а й продовжити здорово втрачати вагу і зміцнювати свій імунітет.
Правило тарілки
Для тих, хто не хоче і не любить рахувати калорії.
Беремо тарілку, розділяємо на дві частини. В одній частині мають бути овочі: тушковані, запечені, варені, сирі. Якщо смажені, то тільки на вершковому маслі, але без олії на сковорідці з антипригарним покриття. Другу частину тарілки також ділимо на два. В одній частині має бути вуглевод (каші: гречка, рис, пшоняна, перлова, ячнева), друга частина – це білки: індюшатина, кролятина, курятина, яйця і риба. Це допоможе контролювати кількість білків, жирів та вуглеводів без їх детального підрахунку.

Не переїдати
Важливо відчувати своє тіло і відрізняти фізіологічний голод від психологічного.
Фізіологічний голод – це необхідність організму в поживних речовинах. А психологічний – коли ви за допомогою їжі намагаємось справитись з емоції. Тобто їмо для заспокоєння, а не втамування голоду. Тому потрібно їсти з маленьких тарілок. Тоді, як правило, людина менше з’їдає, адже факт, що я з’їв одну тарілку і насипаю собі ще другу, лякає і відштовхує. Важливо, коли перебуваєте в стресі – пийте воду, багато води маленькими ковтками. І пам’ятайте, той, хто менше їсть, довше живе). Коли ви розумієте, що у вас психологічний голод і важко з ним боротись, з’їжте легкі сирі овочі, огірок наприклад.

Легкі перекуси
Їсти не великими порціми, не більше 200 Ккал. Це робимо для того, щоби не було великих коливань інсуліну в крові. Хороший перекус це горіхи, яблука, банани. Добре втамовує голод м’ятний чай, гаряча вода з лимоном (провокує віддток жовчі). Жити потрібно з постійним легким відчуттям голоду, яке запускає обмінні процеси в організмі. Але якщо ви відчуваєте, що перекуси вам не потрібні, тоді краще відмовитись від них.

Їсти не поспішаючи

Наш мозок отримує сигнал про насичення через 15 хвилин після того, як ми щось з’їли. Це не дасть вам переїдати. Прийом їжі має бути окремим задоволенням. Не варто під час їжі читати або «завісати» у смартфоні. Якщо ви голодні прийшли з роботи і дуже хочете їсти, випийте склянку води, але не перехвачуйте їжу. Бо швидке поїдання провокує швидкий набір ваги.

Не їсти за 2 години до сну

Але якщо знову ж таки ви прийшли з роботи дуже пізно і не можете заснути голодним, тоді їжте білок. Це може бути варене яйце, легка риба з салатом з огірка з вареним яйцем, можна випити кефір. На ніч не можна їсти цитрусові і яблука. Бо ці фрукти виділяють кислоту, яка провокує збільшення шлункового соку і ви більше будете відчувати голод.
На ніч взагалі дуже шкідливо переїдати, бо вночі всі обмінні процеси в організмі сповільнюються. А після прийому важкої їжі, на переробку якої потрібно декілька годин, коли ви заснули, кишківник вже не працює і організм просто не встигає її перетравити, починаються процеси загнивання. Саме так, оте відчуття важкості на ранок після переїдання, це свідчення того, що їжа не перетравилась і почала гнисти.

Фізична активність
Візьміть собі за правило, будь-яка фізична активність має бути в задоволення, щоби не нанести шкоди для організму. Не потрібно знущатися з себе тренуваннями, на які ви ходите, як на каторгу. Якщо не любите фітнес або спортзал, ходіть, бігайте, займайтесь йогою тощо. Але сама ідеальна дієта та правильне харчування ніколи не дасть закріплених результатів, якщо у вас не буде фізичної активності. Вона тренує серцево-судинну систему і насичує організм киснем. Спорт має бути регулярним у вашому житті. Не регулярні заняття спортом не лише не принесуть результатів, а можуть навіть нашкодити організму. Експериментуйте з відео уроками, дивіться онлай тренування і постійно займайтесь.

Харчування восени
Осінь – період інфекційних захворювань, тому що трішки послаблюється імунітет. Восени важливий прийом білків: морепродукти, не жирна риба, горіхи (покращують настрій).
З настанням осінніх холодів для боротьби з вірусами нашому організму потрібна аскорбінова, лимонна кислоти, цинк, йод, залізо, мідь, селен. Саме поєднання цих речовин і зміцнює імунну систему. Прийом синтетичних вітамінів та їх комплексів не бажаний без здачі аналізів на рівень цих вітамінів у вашому організмі. Адже їх надлишок наносить організму таку ж шкоду, як і недостача. Важливо отримувати вітаміни із сезонних овочів та фруктів.
Восени дуже потрібно їсти тваринні жири. Тому, що стінки клітин, які борються із вірусами мають бути покриті оболонкою з жирів. Це сире сало у нашому раціоні та вершки коров’ячого молока. Тому восени не рекомендується сідати на обезжирені дієте, імунна система відразу дасть збій.
Будьте здоровим і піклуйтесь про своє тіло!

Джерело: Макарів Діловий