СВІТ ДИТИНСТВА – СВІТ ПРЕКРАСНИЙ – Макарів Діловий

image
25 Жовтня 2021, 05:55
Поділитися:

«Всі дорослі були колись дітьми», – серйозна маленька дівчинка так відповідала на питання молодшої сестрички, яка цікавилась, чи були дітьми їх мама й тато, дідусь і бабуся.

Я посміхнулась, почувши розмову дівчаток, коли йшла алеєю Молодіжного парку. Якраз минала Центр творчості дітей та юнацтва імені Данила Туптала. І пригадалося своє дитинство, друзів і ті моменти нашого життя, коли після уроків ми поспішали на заняття до (колишнього) Будинку піонерів. Гуртків у ті роки було не так багато, а бажаючих бути в них – до сотні учнів. Не вистачало педагогічних кадрів, замалі й кімнати для занять, тому кмітливіші встигали записатися відразу в кілька гуртків, а мудрим керівникам була морока, щоб для учнів скорегувати час на відвідування. Для багатьох гуртківців заняття в позашкільному закладі Макарова – це одна зі сторінок чудового дитинства, де нам дали можливість розвинути свої таланти, спрямувати на вибір професії. Коли я поцікавилась, чим наразі живе Центр творчості, то тільки пораділа за нинішнє покоління дітей, адже про такий вибір гуртків нам колись і не снилось.
Посудіть самі: заняття в ЦТДЮ різноманітні за своїми напрямами і йдуть «в ногу з часом».
Художньо-естетичний напрям: найбільший по кількості гуртків (їх – 15!), тому що включає в себе співи, танці, фольклор, декоративно-прикладне мистецтво. Це вже давно діючі театральний гурток «Маска» (керівник Ольга Леоненко), ляльковий театр «Соняшник» (керівник Олена Гусак), гурток авторської пісні «Патріот» (керівник Оксана Піковська), вокальний гурток «Веселка» (керівник Ганна Маковська), гурток флористики «Оберіг» (керівник Галина Грущанська) та гурток «Чарівна майстерня» (керівник Оксана Марченко), клуб фокусників «Ілюзія» (керівник Сергій Покатов), гурток ліплення з солоного тіста «Мукосілька» (керівник Євгенія Антипова), творчі об’єднання: «Дивокрай» (керівник Тамара Отрох, котра крім фольклору веде ще й краєзнавчу роботу) та «Дивосвіт» (керівник Оксана Мудренко), студія образотворчого мистецтва «Колорит» (керівник Любов Бельмега), модельно-хореографічна студія «MarinаFlowers» (керівник Марина Виноградова), хореографічний колектив «Радість» (керівник Галина Самусенко), хореографічний гурток «Посмішка» (керівник Катерина Чубукова), танцювальний гурток «Тріумф» (керівник Лариса Михалевич).
Тим школярам, хто цікавиться науково-технічним напрямом, пропонуються: гурток конструювання та моделювання одягу (керівник Світлана Божок), гурток «Чарівна скарбничка» (керівник Олена Синельниченко), комп’ютерні гуртки «Byte» та початкового технічного моделювання «Ерік» (керівник Сергій Покатов), гуртки – «Відеозапис» (керівник Юрій Вареник), «Інформаційних технологій» та «Цікава інформатика» (керівник Тетяна Маршутка), дитяча телестудія «1+2» (керівник Тетяна Мельник) та студія фотомистецтва «MarinаFlowers» (керівник Марина Виноградова).
Для дітей з «мандрівною душею» до вподоби й заняття в туристичному гуртку «Дикобраз» (керівник Сергій Ковальчук) і в туристично-краєзнавчих гуртках (керівники Іван Рудобаба – Мотижинська ЗОШ та Руслан Шкуратов – Пашківська ЗОШ).
Варто зазначити, що в ЦТДЮ також створені гуртки соціально-реабілітаційного напряму, де приділяють велику увагу інтелектуальному розвитку і питанням здоров’я дітей. Це новостворений гурток «Юний ерудит» (керівник Людмила Шатковська) та профорієнтаційний гурток «Моя майбутня професія» (керівник Ірина Волощенко). Цікаву програму пропонує гурток «Сороканіжка» (керівник Оксана Піковська). Вона працює з особливою категорією дітей, веде оздоровчу гімнастику. В гуртку «Юний медик» (керівник Володимир Міщенко) навчаються ті, хто цікавиться медициною і хоче знати й уміти надати першу невідкладну допомогу, познайомитися з роботою медичних закладів, хто мріє в майбутньому присвятити своє життя медицині. А гурток «Школа здоров’я» (керівник Валентина Пастушенко) має за основну мету пропаганду здорового способу життя серед підростаючого покоління.
Центр творчості дітей та юнацтва залучає до участі в гуртках не тільки школярів з Макарова, але й з інших місць Макарівської громади. Так створені філіали в селах Забуяння, Кодра, Пашківка, Мотижин, Колонщина, Андріївка, Копилів. У дев’яти гуртках заняття відвідують 520 школярів.
Як бачите, шановні читачі, для 1729 дітей, зайнятих у гуртках та об’єднаннях, створені всі умови, щоб рости здоровими, розумними, розвивати таланти й здібності. І дуже доречно у назві позашкільної установи вписались слова «центр творчості», тому що тут працюють досвідчені, творчі люди, котрі люблять дітей і дбають про те, щоб дитячі роки були цікавими, змістовними й повними радісних подій.
Тетяна ЯСИНЕЦЬКА

Джерело: Макарів Діловий