Сваряться та погрожують: частина батьків проти щеплення дітей, та є рішення Верховного Суду,– Ігор Кравцов

image
5 Серпня 2019, 20:35
Поділитися:

Наразі батьки звертаються до сімейних лікарів за довідками, необхідними для зарахування дітей у школу. При цьому частина батьків відмовляються щепити дітей і влаштовують у медустанові сварки та, навіть, погрожують. І це попри те, що є рішення Верховного Суду про обов’язковість щеплення дітей, повідомив під час оперативної наради 5 серпня керівник Броварського центру первинної медико-санітарної допомоги  Ігор Кравцов.

Частина батьків не хочуть щепити дітей, бо бояться ускладнень. При цьому прикладів випадків ускладнень від щеплень на Броварщині привести не можуть, позаяк їх немає, каже Ігор Кравцов. Тож після індивідуальних бесід із головним лікарем частина батьків усе ж погоджуються щепити дітей згідно з Календарем профілактичних щеплень. Та частина все ж відмовляються.

Нагадаємо, у червні 2016 року до суду звернулась мати нещепленої дитини з вимогою не чинити перешкоду її дитині у здобутті дошкільної освіти. Спочатку рішенням Славутського міськрайонного суду Хмельницької області її позов було задоволено. А у 2017 році дошкільно-навчальний заклад подав апеляційну скаргу, яку було задоволено. Відтак рішення суду першої інстанції скасовано та 17 квітня 2019 р. ухвалено нове рішення. У ньому йдеться, що індивідуальний інтерес людини (відмова від щеплення) не можна ставити вище за загальний інтерес суспільства – не хворіти інфекційними хворобами.  Позов матері, яка відстоювала своє право водити до садочка дитину без обов’язкових щеплень (правець, дифтерія, кашлюк та інші), не задоволено. У постанові зазначено, що завданням держави є забезпечення дотримання оптимального балансу між реалізацією права дитини на дошкільне навчання та інтересами інших дітей.

Раніше Міністерство охорони здоров’я України і Міністерство освіти і науки України нагадувало  головам обласних державних адміністрацій про те, що невакциновані діти не можуть відвідувати школи та дитячі садочки. Про це свідчать діючі норми закону.

Згідно із законом, відвідувати державні заклади освіти можуть лише ті діти, які отримали щеплення за Календарем профілактичних щеплень, або у дитини є медичні протипоказання до вакцинації (ст. 15 Закону України  «Про захист населення від інфекційних хвороб»). Колективний імунітет допоможе захистити від смертельно небезпечних хвороб тих дітей, які не можуть вакцинуватись із медичних причин.

Якщо в дитини є протипоказання, їй надається відповідна довідка на підставі даних обов’язкового медичного профілактичного огляду дитини за участю лікаря педіатра та інших лікарів-спеціалістів. Рішення про допуск таких дітей до закладів освіти приймає комісія лікарів відповідного лікувально-профілактичного закладу. Лікарсько-консультативна комісія може прийняти рішення щодо заборони відвідування дитиною без профілактичних щеплень навчального закладу, наприклад, у разі ускладнення епідемічної ситуації. У таких випадках питання щодо форм здобуття освіти такими дітьми вирішують місцеві органи освіти.

Зауважимо,  що рівень захворюваності в Україні, зокрема на кір, є найвищим за 20 років спостереження. За інформацією начальниці Броварського районного відділу лабораторних досліджень Віри Товстоног, із початку року, станом на 1 серпня, на Броварщині кором захворіло 760  людей. За останній тиждень у Броварах та районі захворіло 7 осіб (серед них – одна дитина). Усі вони, за повідомленням начальниці, від кору не щеплені. Згідно зі звітами відділу лабораторних досліджень, загальна картина захворюваності на кір останнім часом покращилась: якщо протягом першої половини червня хворіло по 21-25 людей за 7-денний період, за останні тижні занедужали лише до десяти осіб. Та в медустанові таке покращення ситуації пов’язують із літніми канікулами.

Під час оперативної наради  Ігор Кравцов також повідомив про перший у цьому році зареєстрований в Україні випадок дифтерії у Хмельницькій області. Тому закликав усіх жителів міста, та безпосередньо присутніх на нараді керівників комунальних підприємств, повідомити своїх працівників про необхідність щеплення від АКДС (дифтерії та правця), які проводяться раз на 10 років. Та запевнив, що в медустанові є достатньо матеріалу від АКДС.

Джерело: Трибуна Бровари