Сутички у Погребах: Святоуспенський храм знову під контролем української православної громади

image
26 Серпня 2019, 10:48
Поділитися:

Єдиний православний храм села Погреби на День Незалежності взяли під контроль місцеві жителі. Уже наступного дня всередині приміщення Православна церква України провела Службу Божу. Однак після того храм невдало спробували «відбити» прихильники московського патріархату. Сталися сутички. Про це повідомляють різні сторони конфлікту.

Як зазначають свідки, у День Незалежності, 24 серпня, надвечір, біля храму зібралися місцеві віряни, які мирно відкрили храм та увійшли до нього. А вже наступного ранку Православна церква України провела тут Службу Божу.

Опісля на місці подій з’явилися прихильники московського патріархату, які спробували зайти на територію храму. Між вірянами і новоприбулими сталися сутички.

Слід зазначити, що активісти, священнослужителі Православної церкви України та наші журналісти впізнали в прихильниках московського патріархату немісцевих, які з’являються в різних гарячих точках довкола православних храмів в Україні.

Як зазначають очевидці, громада відстояла храм. Поліція цього разу не виганяла нікого з приміщення, і станом на вечір неділі контролює ПЦУ. Нагадаємо, 10 серпня місцева православна громада вже спробувала взяти під контроль храм. Але тоді правоохоронці закрили й опечатали його.

Нинішнє рішення людей знову зайти до культової споруди прихильники Православної церкви України пояснюють рішенням прокуратури. Зі слів очільника Броварського відділу поліції Олега Янчинського, нещодавно прокуратура не погодила клопотання про накладення арешту на храм. Наразі правоохоронці охороняють будівлю, але людей звідти не виганяють.

Отець Олександр Лиман, новий настоятель храму, зазначає, що місцевих вірян чим далі, тим важче стримувати. Адже громада вирішила перейти до Православної церкви України, однак не може нормально відвідувати храм, попри наявність законних підстав для цього. Дії московського патріархату панотець називає провокаціями, які лише посилюють напругу.

Тим часом керівник 1-го броварського благочиння московського патріархату отець Олександр Левчук звинувачує ПЦУ в рейдерстві і називає їхні дії незаконними. Благочинний вказує, що раніше була досягнута домовленість зберігати «статус кво» до рішення суду в цій справі.

Зазначимо, вже завтра, 27 серпня о 15:00 Київський окружний адміністративний суд розглядатиме позов московського патріархату щодо визнання протиправним і скасування державної реєстрації релігійної громади Православної церкви України в Погребах.

Фото – Віктор Крук

Джерело: Трибуна Бровари